Meny for helgen

Helgemenyen

Helgemenyen innledes med hete saker, djevelegg, smaksatt med tabasco.

PÅSKETAPAS: Djevelegg med tabasco.
PÅSKETAPAS: Djevelegg med tabasco. Foto: Foto: Kim Holthe/egg.no
Sist oppdatert

Eggene pirrer smaksløkene som innledning til et større måltid som her - eller du kan servere dem som én av flere tapas.

Hovedretten er en nydelig suppe, laget av Geir Skeie som vant kokkemesterskapet Bocuse d'Or tidligere denne uken. Rettene som ga Skeie gull, er nok litt i vanskeligste laget for oss som er regjerende mestere på eget kjøkken. Men denne gresskarsuppen med torskeflakes er avskrekkende enkel å lage.

Intet måltid uten en søt avrunding. Mokkakrem innhyllet i tynne sjokoladeblad formet som dråper er en dessert med klasse over.

God helg!

Djevelegg

Torskeflakes i gresskarsuppe

Sjokoladedråper

Kim Holthe

Djevleegg (fylte egg)

Server fylte egg som små appetittvekkere eller la dem være en del av tapasbordet.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

6 stk Egg

4 stk Vårløk

2 ss Majones

1 ts Sitronsaft

Tabasco

Oliven, sorte

Vintips til djevelegg

Egg er vanskelig med vin, og det finnes ingen riktig gode kombinasjoner, bare brukbare. Hvitt er bedre enn rødt, og friske, ueikede, ikke altfor aromatiske, hvite eller musserende viner kan passe.

Fèvre Petit Chablis 2007, vnr 45970, kr 148,50.

Caves des Hautes-Côtes Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut, vnr 20121, kr 139,90.

Vintips til torskeflakes med gresskarsuppe

godfisk.no

Torskeflakes i gresskarsuppe

Superkokk Geir Skeie gir deg oppskriften på gresskarsuppe med torsk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

300 g Torskefilet

2 stk Hvitløksfedd

2 ss Olivenolje

Salt og pepper

500 g Gresskar

1 dl Crème fraîche

5 dl Fiskekraft

Salt og pepper

Torsk er i utgangspunktet ganske sart og delikat i smaken, men får her ekstra trøkk fra hvitløk og olivenolje. Suppen har en lett sur/søt fremtoning, og da er det lett å gå for en riesling med god fruktsødme eller kanskje til og med litt restsødme.

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2007, vnr 80150, kr 110,90.

Vintips til sjokoladedråper

Dette er en slags variant på sjokolademousse, og det er ikke verdens letteste ting å sette vin til. Har man en kraftig sjokoladedessert, som f.eks. en fondant eller konfektkake, kunne man brukt en banyuls eller recioto della valpolicella. Noen foreslår Asti til sjokolademousse, men det blir ikke helt bra det heller. Portvin er også ganske kraftig, men får du en tawny med noen år på nakken, blir de mer "eteriske" og slår ikke moussen ihjel. Ti år gammel er bra, tyve er enda bedre.

Synøve Dreyer

Sjokoladedråper med mokkakrem

Server mokkakrem i nydelige sjokoladedråper du lager selv. Alternativt kan kremen fylles i ferdige sjokoladeskåler eller høye stettglass.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Eggeplomme

3 pl Gelatin

3 stk Eggehvite

50 g Sukker

3 dl Kremfløte

1 ss Cognac

1 stk Vaniljestang

2 dl Kremfløte

50 g Bønner

50 g Sukker

100 g Sjokolade

Niepoort 10 Years Old Tawny, vnr 13921, kr 176 (halvflaske).

Niepoort 20 Years Old Tawny, vnr 7385, kr 479,90.

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også