Mat og snacks i påsken

Slik blir påsken vellykket.

OSTEKULER: Sjekk disse ostekulene - og oppskriften finner du nedenfor!

OSTEKULER: Sjekk disse ostekulene - og oppskriften finner du nedenfor! Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

For meg handler påsken om å kose seg.

Helst har jeg forstått, skal det være etter at skituren gjennomført. Selv er jeg ikke overbevist om at jeg må ha en skitur før maten, men jeg vet jo at det smaker ekstra godt da.

Men altså: Det går an å kose seg selv om man ikke har gått på ski hele dagen.

Påsken har gjerne noen ekstra utfordringer. Det gir oss også noen muligheter.

I oppstår det gjerne noen lommer av tid som man ikke har til vanlig. Og plutselig kommer sulten og matlysten rekende.

Da er det godt å være forberedet.

Jeg har laget noen forslag til hvordan jeg tror påsken blir bedre. Først kommer det en rekke snacks, så kommer det småmat som du kan fylle på med - og til slutt har du lammemiddagene.

Her får du også noen tips til handleturen du må gjøre unna før det braker løs.

God påske!

Snacks i påsken

Godsakene som gjør påsken bedre.

Den aller barnsligste snacksen jeg vet om (har jeg vokst fra den?, spør jeg meg nå) er den hvor du blander en pose peanøtter, en eske rosiner og en pose nonstop.

Det er vanskelig å ikke like den.

Har du lyst til å gjøre en (knøtt)liten innsats for påskesnacksen finnes det en nydelig, liten sak med stekte mandler. Jeg liker å steke dem litt i olje, men du kan også riste dem i en tørr stekepanne. Bruker olje lar jeg dem renne godt av på kjøkkenpapir og klapper dem så tørre jeg klarer.

Disse mandlene blander du med rosiner og så finrevet skall av appelsin og sitron. Servér i en skål. Og kanskje med et lite glass kald, tørr sherry?

 

En annen beslektet snacks dukker også i min påske - nemlig dukkah. Det er en deilig blanding av sesamfrø, korianderfrø, kuminfrø og pistasjnøtter. Den enkleste måten å nyte dette på er å først dyppe fersk loff eller landbrød i olivenolje og så i dukkah.

Ja, her er det ingen som nekter på at et glass pils eller IPA gjør seg godt.

 

En siste variant fra Levanten, påskens opprinnelsesområde er hummus. Det er en dipp som lages av kikerter, hvitløk, spisskum, olje og som oftest tahini (en paste av sesamfrø). Den er nydelig å dyppe friske grønnsaker, som for eksempel gulrøtter, reddiker og selleristang, men er også nydelig å spise med kokt artisjokk.

 

Til slutt tar vi med noen gode ostekuler. Her handler det om å blande ut en blåmuggost med en mild friskost (smøreost). Trill dem til kuler og rull dem i knuste nøtter (eller dukkah!), sesamfrø eller annet. Server gjerne med litt oppskåret frukt.

 

Småmat i påsken

De små tingene som redder deg.

OPPSKRIFT PÅ DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk.

OPPSKRIFT PÅ DUKKAH: Den nye dippen kan brukes til brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Foto: Foto: Erik Hannemann

I påsken kommer man gjerne litt ut av sync. Og den faste rytmen med middager og lunsj faller gjerne fra hverandre. Og da er det man trenger noen små, fine retter å sette fram. Jeg garanterer at det hjelper på humøret.

 

Det første som slår meg er den deilige appelsinsalaten som er så enkel: Legg skiver av appelsin på en tallerken, strø over rosiner og knuste nøtter. Til slutt har du over litt olivenolje (høres rart ut? Ikke tenk på det).

 

Jeg liker også å ha noen nødlefser i skuffen. Det er så enkelt å servere. Ha på smøreost, røkelaks, litt gressløk og rull det sammen før du skjærer det i biter (se video her).

 

Har du litt butterdeig er det også gøy å lage seg en vol-au-vent . Det er altså en superlett innpakning for all verdens godsaker - for eksempel kunne du fylle den med rester av lammelåret (eller annet kjøtt) og hvit saus. Eller det vanlig med en blanding av smakssatt majones og krabbekjøtt.

 

Jeg er også svak for french toast. Pisk sammen egg, melk, sukker og kanel. Dypp loff- eller brødskiver og stek dem gylne i smør i stekepannen. (Om du ikke vil ha en søt variant er det varianter - se oppskriften nedenfor).

 

Ikke glem at du også kan ty til små egg- og baconbiter - du lager dem enkelt i ovnen på denne måten (kort video).

 

Og dersom du finner noen hjerteskjell i butikken er alltid dette en vinner - det tar fem minutter: Legg skjellene i en stekepanne, slå i litt hvitvin, en spiseskje smør og hvitløk - damp skjellene til de åpner seg og spis og kos deg.

 

Forslag til middager i påsken

Ikke la deg lamme i påsken.

Lammestek vil alltid forbindes med påsken. Og her er klassikeren (video av framgangsmåten).

APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken.

APPELSINSALAT: Denne salaten passer perfekt til påsken. Foto: Foto: Panopticon

Har du lyst til å prøve på en ny variant kan vi by på den morsomme varianten på lammestekd med fetaost og soltørkede tomater.

Om du skal samle mange mennesker rundt et bord er det fint å lage en skikkelig gryte. Da er lammecassoulet en glitrende rett. Her finner du lammekjøtt, tomat, bønner og pølser (i oppskriften står det lammepølser, men du kan bruke det du vil). Jeg ville også lagt til flere løk som du freser sammen med kjøttet.

Å koke seg en lammefrikasse kan bli til det beste måltidet hele påsken. Her innhylles lammekjøttet i en fin, hvit saus og får selskap av flere, fine grønnsaker.

For deg som av en eller annen grunn ikke vil spise lam i påsken, så har vi en fabelaktig oppskrift på helstekt kylling. Den slår aldri feil. Legg særlig merke til hvordan ovnen brukes - med høy temperatur først og så lavere etter en stund.

 

HELGEMAT UTEN ARBEID: Deilige gryteretter redder helgen.

HELGEMAT UTEN ARBEID: Deilige gryteretter redder helgen. Foto: Foto: Erik Hannemann

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag