gresk mat

Mat for greske guder

Souvlaki, tzatziki, meze – selv ordene alene skjerper appetitten.

DET GODE GRESKE LIV: Gresk salat på bordet og stranden like ved. Dette er blant de store greske attraksjoner!
DET GODE GRESKE LIV: Gresk salat på bordet og stranden like ved. Dette er blant de store greske attraksjoner!
Sist oppdatert
Foto: Andreas G. Karelias/istockphoto
SOUVLAKI I PITABRØD: Prøv denne, og du vil aldri mer spise kebab i Norge.
SOUVLAKI I PITABRØD: Prøv denne, og du vil aldri mer spise kebab i Norge. Foto: Alf Börjesson/matprat.no
SALAT-KJENDIS: Gresk salat er en berømthet, og med rette. Den er en nytelse, spesielt på varme sommerdager.
SALAT-KJENDIS: Gresk salat er en berømthet, og med rette. Den er en nytelse, spesielt på varme sommerdager. Foto: Kelly Cline/Istockphoto
POSTKORT-STEMNING: Når besøket på tavernaen er over, er det tid for spasertur. Her fra Santorini.
POSTKORT-STEMNING: Når besøket på tavernaen er over, er det tid for spasertur. Her fra Santorini. Foto: istockphoto
LAM KLEPHTIKO: En gryte full av greske smaker.
LAM KLEPHTIKO: En gryte full av greske smaker. Foto: Kim Holthe/matprat.no
GRESK GUFF: Den er spesiellt, men har du fått smaken på gresk kaffe, vil du savne den når du drar hjem. Kjøp med deg pulver og koker.
GRESK GUFF: Den er spesiellt, men har du fått smaken på gresk kaffe, vil du savne den når du drar hjem. Kjøp med deg pulver og koker. Foto: istockphoto

Hellas trekker horder av nordmenn hvert år. Landet har svært mye å by på: sol og bading, historie og kultur - og deilig mat!

Se handleliste med spiselige souvenirer fra Hellas og andre land her.

Fingermaten meze

Tavernaen er ofte porten inn til de mange greske spesialitetene. Måltidet der begynner i det små med en rekke appetittvekkende retter, meze. Her er et utvalg:

Grekerne kan også la meze utgjøre hele måltidet, der de sitter og koser seg i timesvis med venner og familie. Det finnes også mange spisesteder som spesialiserer seg på mezé. De heter mezedopolío eller ouzerí.

Typisk drikke til meze er brennevinen ouzo eller vinen retsina som er smaksatt med kvae.

Grillens land

Moussaka er kanskje den hovedretten med størst berømmelse utenfor Hellas' grenser. Men det finnes flere "B-kjendiser" som den kraftige gryteretten stifado, som er rødt kjøtt kokt med blant annet vin og småløk. Den minner mye om franske coq au vin som er med kylling/hane.

Grekerne er glad i å fyre opp grillen, og grillspydet souvlaki bør være en kjenning for de som har vært i Hellas. Av sjømat er blekksprut mye brukt. Kanskje uvant for mange av oss nordmenn, men virkelig vel verdt et forsøk så godt som den blir tilberedt av greske kokker.

Søt finale

Som en søt avslutning er det gjerne frisk frukt eller yoghurt med nøtter og mørk, kraftig honning. Pinjehonning og villtimianhonning er forøvrig eksepsjonelt god honning som du bør sørge for å ta med deg hjem fra Hellas-ferien.

Les mer om honning her.

Til kaffen kan du servere sesamgodteriet halva eller de søte gelékubene greek delight som er Hellas` svar på turkish delight.

Apropos kaffe: Den greske kaffen er en spesiell opplevelse. Den blir laget på tyrkisk manér ved av finmalt kaffepulveret er finmalt og kokes med vann i en lite kar med hank. Gruten faller til bunnen, men noen små korn vil du likevel ha å tygge på.

Kali orexi! God appetitt!

Gresk linsesuppe

Stifado

Marinert blekksprut med valnøtt- og hvitløksaus

Moussaka

Souvlaki i pitabrød

Lam Klephtiko

Gresk brytebrød

Kilde: "Helt gresk" av Fedon A. Lindberg

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også