Couscous:

Marokkos minigryn

Let frem grytene og lag marokkanernes nasjonalrett.

MARRAKESH: Lukk øynene og smak deg helt til Marokko.

MARRAKESH: Lukk øynene og smak deg helt til Marokko. Foto: Foto: Lisa Westgaard, egg.no

Publisert Oppdatert
PÅ GRILLEN: Couscous passer ypperlig til grillmat, og du kan blande i passende krydder.

PÅ GRILLEN: Couscous passer ypperlig til grillmat, og du kan blande i passende krydder. Foto: Foto: Kim Holthe, egg.no

Couscous er liflige gryn av durumhvete. Det er også en betegnelse på en hel rett, couscousen og gryteretten som legges på toppen. Vi snakker om selveste nasjonalretten i Marokko.

Og har du ikke prøvd å lage det ennå, er det på tide - couscous er en nytelse.

- Det er ikke sterkt krydret, men har mye smak, sier marokkanske Abdel K. Belayachi. Han kommer fra Rabat, er bosatt i Oslo, der han er daglig leder for Mogador Café.

Deler med de fattige

Du kan legge couscousmåltidet til en fredag - i tråd med den marokkanske tradisjonen. Måltidet blir servert etter besøk i moskeen på denne muslimenes helligdag.

- Min mor pleier å lage to fat med couscous. Ett til familien, ett til de fattige utenfor moskeen. Det blir delt likt, og de fattige får nøyaktig samme couscousen med like mye grønnsaker og kjøtt som den vi spiser, forteller Belayachi.

Gjort på fem minutter

Når Belayachi og hans kone Fatiha Jarrari lager couscous hjemme eller på bestilling fra sine gjester, gjør de det på den autentiske måten og med den originale og langkokte couscoustypen.

Couscousen has i dampkokeren berme, plassert over den kokende gryten med kjøtt og grønnsaker.

Heldigvis finnes det en hurtigvariant av couscous, som for øvrig er lettest å få tak i i Norge. Den tar bare fem minutter å lage.

SLIK GJØR DU: Bruk 1 del couscous og 1 del vann. Kok opp vannet, tilsatt litt salt og olje. Trekk pannen til side, og la stå med lokket på i 3-5 minutter til alt vannet er trukket inn i grynene. Bruk en gaffel til å skille kornene før servering. Du kan tilsette buljong, kraft fra gryteretten, smør, olivenolje eller appelsinjuice i kokevannet for å få couscous med mer smak.

Syv slag grønnsaker

SPICY: La couscousen boltre seg i et virrvarr av krydder.

SPICY: La couscousen boltre seg i et virrvarr av krydder. Foto: Foto: Alf Børjesson, egg.no

Men før du kommer så langt som til couscousen, skal gryteretten lages.

- Til en tradisjonell marokkansk couscous er lammekjøtt det vanligste å bruke, dernest kylling og fisk. Krydret pølse som den marokkanske mergez er også godt, sier Belayachi.

Like viktig er grønnsakene. Det sies at en god couscous skal inneholde syv slag grønnsaker. Belaychi foreslår å velge blant gulrot, gresskar, hodekål, tomat, aubergine, squash, aubergine, sellerirot, søtpotet og kikerter. Løk er en selvfølge.

Grønnsakene skal vel å merke ikke kuttes i småbiter, f.eks. skal gulrøtter deles i to på langs, hodekål i store båter (behold stilken i midten som feste). Grønnsakene tilsettes litt etter litt, avhengig av hvor lang koketid de trenger. Før servering, legges grønnsakene i et fint mønster på fatet.

Belayachi og hans familie krydrer gryteretten med sort pepper, malt ingefær og gurkemeie. For ekstra smak og litt styrke tilsetter pleier de av og til å tilsette en bunt sammensurret frisk koriander, og en grønn og en rød hel chili mot slutten av koketiden.

Spiser med fingrene

Gryteretten skal koke så lenge at grønnsakene er møre, men ikke så lenge at de faller fra hverandre. Husk å tilsette nok vann, gjerne også buljong, for å få en gryterett med mye saus.

Du kan følge oppskrift, eller bruke fantasien til å komponere din egen. Det er mange måter å lage couscous på, også i Marokko, forsikrer Belayachi.

Etter maten er det vanlig å servere frukt og et glass forfriskende myntete.

Tips: For å gjøre måltidet til en enda større opplevelse, legg kniv og bestikk til side og spis couscousen med fingrene slik marokkanerne gjør.

Couscous Marrakesh

Lam med couscous

Grillede grønnsaker på marokkansk vis

Pistasje- og daddelfylt filet med grønnsakscouscous

Vegetargryte med couscous

Afrikansk kylling yassa

Afrikansk lammegryte

Kalkunsatay med couscous

Kalkun- og couscoussalat med urter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning