Luksus i helgen

Min luksushelg

Min luksushelg: Verdens beste kjøtt, verdens beste fett - og verdens beste rødvin.

Lammeconfit og rød Burgunder er oppskriften på min luksushelg.

Lammeconfit og rød Burgunder er oppskriften på min luksushelg. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Publisert Oppdatert

Er det ikke ganske lurt å kombinere verdens beste kjøtt med verdens beste fett? Jo. Og når du plusser på verdens fineste vin? Å, jo - dette blir en fin helg.

Verdens flotteste kjøtt

Men, kjøttet først. Kjøttet er lammekjøtt. Og vi er så heldige her i landet at lam stort sett går ute i det fri og spiser det de finner av ville vekster. Det gir kjøttet en helt egen naturlig smak.

Lammekjøttet er i seg selv veldig godt. Men, for å gjøre det enda bedre har slakterne hos Albert Idsøe i Stavanger gjort noe genialt. De har laget confit med andefett. Confit er opprinnelig en konserveringsmetode hvor du baker lettsaltet kjøtt i fett i mange timer på lav temperatur. Så dekker du kjøttet med fettet og har det over i glass som du forsegler.

Les også: Slik blir kjøttet saftig

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Share

Som så ofte før har gamle konserveringsmetoder en herlig effekt på maten. Etter at kjøleskap og fryseren ble oppfunnet var det ikke lenger nødvendig med så tungvinte metoder. Så nå lager vi confit (og pinnekjøtt, saltkjøtt etc) bare fordi vi liker det.

I den opprinnelige confiten var ideen å koke og bevare kjøttet i sitt eget fett. En andeconfit var andekjøtt som var kokt i andefett, gås i gåefett og så videre. I Albert Idsøes lammeconfit har de brukt andefett - og lammekjøtt. På den måten kombinerer de det som ansees som det beste kjøttet med det beste fettet. Kjøttbutikken i Stavanger har røtter tilbake til første delen av 1800-tallet. De vet hva de driver med hos Idsø.

Kjøttet er ikke lett å få tak i andre steder enn Stavanger. Delikatessebutikken "Gutta på haugen" på St. Hanshaugen i Oslo får sendt godsakene fra Stavanger - og har som regel litt confit på lager. Andre steder går det kanskje an å alliere seg med en butikk og få ting tilsendt. Jeg lover at det er verdt et forsøk.

Vinen alle elsker

Kjøttet har ikke en kraftfull, voldsom smak, men er heller preget av finstemte, lekre kvaliteter. Da gjelder det å finne en vin med samme gemytt. For meg er valget opplagt.

Lammeconfit og rød Burgunder er oppskriften på min luksushelg.

Lammeconfit og rød Burgunder er oppskriften på min luksushelg. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Vi skal til Burgund i Frankrike. I dette området lages rødvinene av den druen alle vinkjennere mener er den edleste av dem alle: Pinot noir (uttales pinå noar).

Denne druen trenger motstand i klima og jordsmonnet for å vokse og blir til god vin. Når den overvinner kampen mot elementene blir det fabelaktig vin.

Noen druetyper er flinkere enn andre til å gjenspeile jorda og klimaet den vokser i bedre enn andre. Pinot noir er kjent for å gjøre dette på en glimrende måte. Det betyr at steder med god jordsmonn har stort potensial til å lage supervin av pinot noir-druer.

Første gangen

Første gangen man spanderer på seg en burgunder er det verdt å merke seg at dette ikke er noen eksplosjon av smaker. Man kan til og med føle seg snytt. Men, lukk øynene og smak en gang til. Her skal vi lete etter de mange, fine nyansene som kjennetegner det som de aller fleste vinkjennere er enig er de beste vinene i verden.

Det pussige med lagring av røde burgundere er at de er gode som ferske (fram til de er fire-fem år), så blir de kjedelige. De lukker seg, simpelthen. Men så, når de får noen år på seg igjen - så åpner de seg på en helt fantastisk måte. Vinene er da kanskje 9-12 år, litt avhengig av hvilken vin og hvilken årgang.

Vinen jeg har valgt er laget av Hervé Petitot. Han fortsetter i bestefaren og foreldrenes fotspor. Denne familien er ekstremt opptatt av kvalitet og lager supersolide viner. Jeg var heldig og fikk tak i en vn fra 2005. Finner du en fra 2002 er du enda heldigere (selv om den bør lagres...). Den koster KR 197,- og har varenummer 80061. (Den er utsolgt fra nettbutikken til Vinmonopolet, men finnes i mange butikker).

Her finner du 5 .000 oppskrifter du kan kose deg med!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning