Omelett:

Lett med omelett

Visp deg en velsmakende middag på 1-2-3.

EGGENDE: Omelett er ikke bare middagsmat, den kan også være en søt avslutning.

EGGENDE: Omelett er ikke bare middagsmat, den kan også være en søt avslutning. Foto: Espen Grønli, egg.no

Publisert Oppdatert
EPLE: Frukt i omeletten er verdt å prøve.

EPLE: Frukt i omeletten er verdt å prøve. Foto: Astrid Hals, egg.no

Når en har egg, så har en det meste som skal til for å lage seg et enkelt og godt måltid. To egg trengs per person til omelett som forrett, tre egg som middag. Litt salt og pepper, visp, en kort runde i stekepannen - og vips! Det hele er gjort i løpet av få minutter.

En kunst for kokker

Men likevel; litt teknikk trengs for å lage en perfekt stekt omelett. Det er faktisk langt ifra alle kokker som kan den kunsten, ifølge Michel Roux, trestjernerskokk og forfatter av kokeboken "Egg". En annen fransk trestjerners kokk, den nå avdøde Bernard Loiseau, visste det samme. Derfor måtte alle lærlinger i restauranten hans, Côte d'Or i Burgund, inn på kjøkkenet for å ta den store omelett-testen.

Trinn for trinn

Proff eller amatør, i "Egg" viser Michel Roux alle som måtte være i tvil hvordan:

1. Visp egg og litt salt og pepper lett sammen med en gaffel.

2. Når pannen (helst med slippbelegg) er varm, pensle raskt med litt klaret smør. (Klaret smør/ghee er det ikke så lett å oppdrive i Norge, men vanlig smør får holde)

3. Så helles eggblandingen i pannen, og stek i 5-10 sekunder til den så vidt har begynt å stivne i bunnen.

4. Straks skraper en røren fra kantene inn mot midten med siden av en gaffel. Fortsett å skrape, mens en rister lett på pannen med den andre hånden til omeletten er stekt slik en vil ha den. 1 minutt gir lettstekt, kremaktig omelett. 1 ½ fastere, 2 minutt godt stekt.

5. Å brette omeletten gjør en ved å holde pannen på skrå, og vippe den ene halvdelen over mot midten.

6. Dersom en vil ha fyll, legger en på det før en bretter. Når omeletten ligger på tallerkenen, så lag en snitt på langs slik at litt av fyllet kommer til syne.

Et annet tips fra Michel Roux er å pensle den ferdigstekte omeletten med klaret smør. Da ser den enda mer appetittvekkende ut.

Roux's omelett er en klassisk variant. Hos Art of Taste finner du oppskrifter på bondeomelett, thailandsk rekeomelett, spansk potetomelett, dessertomelett med flere.

Bondeomelett med tomat og oregano

Brokkoliomelett

Chiliomelett

Middelhavsomelett

Spansk potetomelett

Thailandsk rekeomelett

Dessertomelett

Epleomelett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning