Lasagne
Skikkelig god lasagne
Lasagne er en klassiker, og populær blant både store og små.
Lasagne er flertallsform av lasagna, altså pastaplate. Retten, slik vi kjenner den, med lagvise pastaplater, kjøttsaus og hvit saus, kalles lasagne i Nord-Italia og på britisk engelsk, mens den kalles lasagna i Sør-Italia og på amerikansk engelsk. Sistnevnte trolig på grunn av at de store antallene italienere som migrerte til USA på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet kom nettopp fra det fattige Sør-Italia.
Tidlige varianter av lasagne kan spores helt tilbake til de gamle grekerne og så videre via romerne til dagens Italia. Men husk at de tidlige versjonene ikke lignet så mye på den lasagnen vi kjenner i dag. Tomatene kom jo ikke til Europa fra Amerika før på 1500-tallet.
Den klassiske
Den retten vi vanligvis forbinder med lasagne, er den som kalles lasagne al forno, altså stekt i ovn. Og det er den versjonen som har sitt utspring i regionen Emilia-Romagna, med de viktige matbyene Bologna og Parma, som er mest populær utenfor Italia. En lasagne av denne typen har pastaplater, kjøtt/tomat-ragu og hvit saus lagvis i en form som bakes i ovnen.
Det går selvsagt an å lage sin egen pasta, men det er mer lettvint med ferdig tørkede pastaplater. Pastaplatene forkoker du et par minutter kortere enn anvisningen på pakken. De får nemlig ekstra varmebehandling når de blir bakt i ovnen etterpå. Raguen er av typen bolognese, og den hvite sausen er en vanlig bechamel. Noen velger også å tilsette ost i den hvite sausen slik at de får en ostesaus, også kalt mornay.
Når du bygger lasagnen lagvis, sørg for å avslutte med den hvite sausen på toppen. Noen liker også å ha revet ost på toppen av det igjen. Da kan det være lurt å vente med å ha osten på til det er 10-15 minutter igjen av steketiden, så den ikke svir seg.
Andre varianter
Det finnes flere varianter av lasagne, bl.a. en napolitansk, hvor man kan ha i kjøttboller og pølser, flere typer oster, som ricotta og mozzarella, samt hardkokte egg i skiver. Det går også an å skifte ut pastaplatene med andre typer pasta. I USA er det populært med baked ziti, som er en lasagne-lignende rett hvor man bruker tynn rørpasta. Du kan også vurdere å bruke penne.
Nedenfor finner du noen fine oppskrifter på lasagne. Se hvilken du tror er best, eller kombiner elementer fra de forskjellige oppskriftene til din egen favorittvariant.
Clotildes lasagne
Her er Clotildes oppskrift på lasagne med masse sunne grønnsaker.
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
400 g Kjøttdeig
300 g Pølse
2 stk Løk
2 stk Hvitløk
0.5 ts Kuminfrø
1 ts Provencekrydder
0.25 ts Salt
0.25 ts Chilipulver
500 g Tomatsaus
2 stk Tomatboks
120 ml Rødvin
600 g Grønnsaker
250 g Ricotta
1 stk Egg
2 ss Pesto
Salt og pepper
250 g Pastaplater
70 g Parmesan, nyrevet
Sunnere lasagne
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
6 stk Lasagneplater
1 stk Løk hakket
1 ss Meierismør
2 stk Gulrøtter
1 stk Paprika
1 bokser Tomat
4 stk Kjøttpølse
1 ts Oregano
1 ts Sukker
Salt og pepper
100 g Cottage cheese
100 g Jarlsbergost, revet
Lasagne
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
12 stk Lasagneplater
1 ss Olivenolje
1 stk Løk
1 fedd Hvitløk
250 g Kjøttdeig
0.5 ts Salt
3 ss Tomatpuré
1 knivsodd Pepper
2 dl Vann
2 ss Smør
3 ss Hvetemel
5 dl Melk
Salt og nykvernet pepper
1 knivsodd Muskat
3 dl Muskat, revet
2 ss Smør
Denne saken ble første gang publisert 21/08 2017.