Lam og epler til helgen

Lam og epler til helgen

En ny 3-retters helgemeny er komponert! Denne helgen kan du kose deg med det beste høsten har å by på, nemlig lam og epler.

HELGEMENY: Enkel eplekake med kanelis. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
HELGEMENY: Enkel eplekake med kanelis. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
Sist oppdatert
HELGEMENY: Potet og purresuppe med reker Foto: Godfisk.no/Tom Haga
HELGEMENY: Potet og purresuppe med reker Foto: Godfisk.no/Tom Haga

Aller først ut er en potet- og purresuppe med reker. Det er en variant av den franske suppen vichysoisse. Bak det tilsynelatende jålete navnet skjuler det seg en rustikk klassiker hvor poteter spiller hovedrollen. Til hovedrett har vi valgt lammekoteletter med sopp- og løksuting. i den retten finner du høstens på et fat.

Den søte avslutningen er eplekake med kanelis. Og vi gjør en snarvei her og kjøper inn isen. Finn den du liker best! God helg.

FORRETT

Potet- purresuppe med reker

4 personer

150 g rensede reker

200 g melne poteter i skiver

300 g finhakket purre

12 dl grønnsakbuljong

2 ts salt

4 - 6 ss matfløte

2 ss hakket persille eller gressløk

Kok poteter og purre i grønnsakbuljong til potetene moses.

Mos poteter og purre til en jevn suppe. Tilsett mer grønnsakbuljong eller vann dersom suppen blir tykk. Tilsett fløte og smak til med salt og ev litt nykvernet pepper.

Pisk opp suppen med en stavmikser rett før servering. Tilsett reker og dryss over gressløk eller persille.

HELGEMENY: Lammekoteletter med sopp- og løkstuing. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt/Håkon Messel
HELGEMENY: Lammekoteletter med sopp- og løkstuing. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt/Håkon Messel

HOVEDRETT

Lammekoteletter med sopp- og løkstuing

Lammekoteletter er mørt kjøtt med mye smak. Lammekoteletter er som vanlige koteletter, de kan lages på utallige måter. Her har de fått følge av en

8 stk. lammekotelett

1 ts salt

1 ts pepper

2 ss margarin eller olje til steking

Sopp- og løkstuing

200 g sopp

1 stk. løk

1 ss margarin eller olje til steking

2 dl crème fraîche

2 ts tørket dill

1 ts sitronsaft

½ ts salt

½ ts pepper

1. Krydre kotelettene og stek dem på sterk varme i 2 minutter på hver side. Senk temperaturen og etterstek de i ca. 4 minutter.

2. Rens og del sopp og løk i båter. Smelt litt margarin i en panne og fres sopp og løk til løken er myk og har fått litt farge. Hell over creme fraiche og la det surre i ca. 5 minutter. Smak til med dill, sitronsaft, salt og pepper.

Server kotelettene med nykokte poterer, sopp- og løkstuingen, kokte høstgrønnsaker og tyttebær.

DESSERT

HELGEMENY: Enkel eplekake med kanelis. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
HELGEMENY: Enkel eplekake med kanelis. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Enkel eplekake med kanelis

Smør, sukker og kokos på toppen av eplene gir en deilig karamellisert smak. En kule eller to av kanelisen skaper andektig stemning rundt bordet...

ca. 3 stk. eple

2 plate tint butterdeig

2 ss kokosmasse

2 ss smør

2 ss sukker

1 ts malt kanel

Kanelis:

½ l vaniljeis

1 ss malt kanel

1. Sett stekeovnen på 225 grader.

2. Sett isen i kjøleskapet slik at den blir myk.

3. Skjær ut fire emner butterdeig med et kjøkkenglass eller liknende. Legg emnene på bakepapir på en stekeplate.

4. Bland kokos, romtemperert smør, sukker og kanel.

5. Fjern kjernehuset på eplene og skjær dem i båter.

6. Legg eplebåtene på butterdeigsformen og legg på rikelig med kokossmør på toppen av eplebåtene.

7. Stek kakene til de blir gyllenbrune og karamelliserte. Dette tar ca 10 minutter.

8. Bland kanel i isen og legg på en god klump is ved hver av de nystekte kakene.

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også