Hvitløk passer til det meste:

Lær å bruke hvitløk i maten

Livet ville ha vært mye kjedeligere uten hvitløken. Det er nesten ingen ting som ikke blir bedre med et fedd eller to.

FULL AV SMAK OG LUKT: Hvitløk gir en særegen lukt fra munnen.

FULL AV SMAK OG LUKT: Hvitløk gir en særegen lukt fra munnen. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Det finnes flere forskjellige sorter hvitløk. Smaken er mer eller mindre den samme, men det kan være litt forskjell i skarphet.

Vanligvis får vi det som kalles tørket hvitløk, fordi den høstes etter at gresset er visnet. Den selges også fersk. Da høstes den før gresset er visnet. Feddene er ofte mye mindre enn på den tørkede, og den kan være mildere på smak. Skallet på den friske hvitløken er ofte rødlilla og den selges med en litt lengre stilk.

Kinesere og elefanter

Kinesisk hvitløk - eller hodehvitløk - består bare av ett fedd. Fordelen er at du slipper å rense feddene. Derfor er den enklere å dele og hakke opp. Elefanthvitløk er en ekstra stor hvitløk med bare 3-4 fedd. Den er litt mildere på smak enn den vanlige, men kan være litt bitter.

Den kanskje enkleste måten å skrelle hvitløk på, er å legge feddet på benken og presse knivbladet hardt ned på den.

Både sterk og mild

Rå hvitløk kan være ganske sterkt, men den mister mye av stinget ved koking eller steking. Marinert hvitløk, som du enten marinerer i olje selv eller kjøper ferdig, er mildere enn rå hvitløk og egner seg derfor godt som snacks eller i salater.

Hvitløk som bakes i ovn, enten hel eller som hele, uskrelte fedd, blir mild og fin og kan spises som en grønnsak.

VELGJØRER: Hvitløken gjør deg like sunn som den gjør maten god. Foto: Istockphoto

VELGJØRER: Hvitløken gjør deg like sunn som den gjør maten god. Foto: Istockphoto

Meget anvendelig

Hvitløk kan, som du helt sikkert har erfart, brukes i de fleste retter. Hvor mye du bruker, er avhengig av hvor godt du liker den skarpe smaken.

Under finner du oppskrift på aïoli. Det er en hjemmelaget hvitløksmajones som er utrolig godt til fiskesuppe, stekt fisk og kjøtt eller til grønnsakretter. Har du feriert ved Middelhavet har du kanskje fått fiskesuppe servert med en klatt aïoli oppi. Best er den hjemmelagde, men du kan jukse litt ved å tilsette finhakket hvitløk i en alminnelig majones.

Pesto - enten du lager den med urter eller med soltørkede tomater - er helt utenkelig uten hvitløk. Et tips er å fryse ned resten av pestoen hvis det blir noe til overs. Da holder smaken seg bedre enn den gjør i kjøleskapet.

I Italia får du servert bruschetta, som er ristet brød servert på ulike måter. Den aller enkleste formen for bruschetta er å riste skiver av hvitt brød eller landbrød i ovnen eller over glørne på grillen. Skivene gnis inn med hvitløk, dryppes med rikelig med god olje og drysses salt over. Det gjør ingen ting at brødet drypper av olje - for, som jeg ble fortalt i Italia en gang; oljen er så fin å smøre hendene med.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning