Det er ikke hvem som helst som kan spise på restaurant Restaurant «Bror» i København. Når både friterte oksetestikler, pisket lammehjerne og hele fiskehoder står på menyen, samt at du bare får servert naturvin, ja, da vet du at dette ikke er en helt vanlig restaurant. Du skal ha baller for å spise baller.

For den som fortsatt tør å lese, så handler dette om at denne maten er lekkert presentert, profesjonell og delikat. Og smakene er verken ekle, frastøtende eller (tro det eller ei) spesielt rare.

Synes du det er frastøtende med noen av disse ingrediensene, er du ikke alene. Men, saken er at det handler mest om å kjempe mot sine egne fordommer. Hele verden er full av kulturelt betingede fordommer mot mat, ulike fra sted til sted. På restaurant «Bror» får de fleste i Norden kjenne litt på sine - eller skal vi si våre? De gode nyhetene er at du vil gå derfra med et nytt syn på deg selv og dine fordommer. Og dessuten er du mett og blid.

Det er Victor Wågman og mannen med det misunnelsesverdige navnet Samuel Nutter som står bak grytene. For de aller fleste er dette ukjente navn, men CVene er uvanlig imponerende. Begge kan skilte med å ha vært soussjef på verdens beste restaurant, «Noma» i København (sjekk ut maten på den restauranten her). Akkurat som restaurant «Relæ», som kan sees på som en billig utgave av «Noma» (se bilder fra besøket her), er også innflytelsen fra det dynamiske miljøet på «Noma» tydelig på «Bror».

Maten har tydelig terroir, vi vet hvor den kommer fra. Og ordene økologisk og biodynamisk flagrer rundt bordene.

Vinen på denne restauranten er også meget spesiel. «Bror» serverer utelukkende naturvin. Og de gjør det med smittende entusiasme. Men nå til maten!

Restaurant «Bror» inviterer

Det blir raskt klart at man ikke får en klassisk fine dining treatment. Interiøret innbyr til svært uformell omgang med, ja, både mat og vin. Både stoler, asjetter og bestikk ser ut til å være kjøpt på loppemarked (av noen med stødig smakssans). På den måten kommer du straks i riktig, urban København-stemning.

Man får følelsen av at dette er et sted som ble laget for at kokkene kunne invitere alle sine venner. Og på mange måter er det slik dette stedet er. Ettersom kokkene naturligvis har et stort nettverk rundt om i kokkemiljøene strømmer kokkene, kokkenes venner og alle andre matinteresserte til denne restauranten.

Publikumet bidrar til at maten er mer utfordrende og spennende enn den ellers ville vært. På restaurant «Bror» må de nemlig begeistre og fryde et kresent og matvant publikum. Samtidig må de rekruttere fra Københavns gemene hop. Det er en vanskelig balanse.

Og kanskje lykkes de nettopp ved å bruke uvanlige, billige og kanskje utfordrende, ingredienser og lage det til noe gjenkjennelig - og som simpelthen smaker godt.

Og du, det er vanskelig å ikke snakke om det etterpå.

- Jeg håper ikke alle bare legger seg opp i ingrediensene, sier Samuel. Men det er vanskelig å se at folk ikke vil gjøre nettopp det.

- Vi smakte oss bare gjennom en masse mat og valgte ut det vi likte best. Nå er vi smånervøse for at byen går tom for testikler, ler han når vi tar en prat med kokken på MAD-arrangementet i København.

Dette fikk vi servert på Restaurant «Bror» i København

Vi ble servert en såkalt "tasting menu" hvor du får smake deg gjennom «Brors» matunivers. Du kan også velge fra en meny om du vil det. Maten kommer noen vekselsvis på tallerkener som man deler på bordet og på individuelle posjoner. Det bidrar til den løse og sosiale stemningen på restauranten.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Rå og saltet makrell. © Foto: Christopher Sjuve

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN:=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Makrellen dyppes i denne langkokte eggeplommen. © Foto: Christopher Sjuve

Snacks

Makrell og eggeplomme

Rå, saltet makrell (over natten). Den serveres opprullet, med litt tareolje og sanktpetersskjerm (strandurt) og skal dyppes i en langkokt eggeplomme med ristede brødsmuler og syltet sjalottløk.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Friterte okseballer. © Foto: Christopher Sjuve

Friterte testikler

Friterte oksetestikler med tartarsaus. Helt enkelt.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Erter i flere fasonger. © Foto: Christopher Sjuve

Erter

Rå og kokte erter marinert med olje og verbenasalt . Serveres med creme fraiche-pepper og brønnkarseis.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Steinbit. © Foto: Christopher Sjuve

Forretter

Steinbit

Bakt steinbit, syltet og bakt kålrabi. Kraft med smør, røkt svinefett, fermenterte, umodne plommer og brønnkarse.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Rå multe. © Foto: Christopher Sjuve

Rå multe

Rå multefisk med grillet babymais, røkt rogn, tomat- og persillevann. Det serveres med blomkarseblader- og blomster og pepperot.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Pisket lammehjerne. © Foto: Christopher Sjuve

Lammehjerne

Pisket lammehjerne smakt til med fermentert blomkål, unge granskudd, syltede furunøtter og kongler, eple- og sennepchutney, og flattbrød med frø.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Glassert tunge. © Foto: Christopher Sjuve

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Saltet, umoden ramsløk. © Foto: Christopher Sjuve

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: En artig restaurant å besøke om du er hipp og hypp på noe nytt.=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: Smørposjerte reddiker. © Foto: Christopher Sjuve

Hovedrett

Tunge og kinn

Glassert kinn og tunge. Dette serveres med ølpannekaker, crème fraîche, lavendersalt og redikker som er posjert i smør samt ramsløk.

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN:=

RESTAURANT BROR I KØBENHAVN: © Foto: Christopher Sjuve

Dessert

En morsom bærdessert med fritert lav.

I tillegg ble vi også servert to retter det ikke er bilde av, nemlig grillet fiskehode og en flott dessert.


Vis Restaurant Bror i et større kart Restauranten ligger sentralt til i København.

«Bror» inspirerer og utfrodrer

Opplevelsen på «Bror» er utfordrende og inspirerende. Men, det er et sted hvor du blir fullstendig overumplet om du ikke er forberedt. «Bror» er et uformelt spisested for skolerte matfolk. Dersom din kulinariske erfaring begrenser seg til pommes frites, burgersjapper og pepperbiff har du et sjokk i vente. Men, det er slett ikke sikkert du vil like å bli bråmoden i matveien på denne måten. Kanskje du ville bli så vettaskremt at du aldri ville sette din fot på restaurant igjen.

Jeg mistenker nemlig minst en av kokkene for å ha gått denne lange, kulinariske dannelsesveien. For, Mr. Nutter har kommet et langt stykke fra hans opphav i Darlington, utenfor Newcastle, et sted hvor, ifølge matskribenten Michael Booth, "They're still pointing at electricity". Om du aldri kommer tilbake vil han, i det minste, ha din fulle forståelse.

Selv for garvede restaurantgåere er dette et kult besøk full av overraskelser og god, naturlig stemning - stimulert av artig, god mat, og, ja, naturvin.

Jeg gleder meg allerede til neste gang.

Pris: For fire utvalgte retter koster det 350 danske kroner. Og du får fire glass naturvin for 352,-.

PS

Det som er i gryta? Jo, det er et kokt lammehode. Det vises frem ved bordet i sin helhet ved bordet, men det serveres som hovedrett i en mer nedtonet form.

 

Les også:

Blomkålsuppa alle elsker

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Eplekaka du må bake i høst

Vår største pizzatest noensinne

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!