Kringlen - et bakverk fra farne tider

Gjør som bakeren i Østre Aker, og lag bakverket fra middelalderen.

TRADISJONSBAKST: Et brett nystekte gylne kringler er vanskelig å motstå.
TRADISJONSBAKST: Et brett nystekte gylne kringler er vanskelig å motstå. Foto: istockphoto
Sist oppdatert
GAMMELT SYMBOL: I middelalderen ble kringlen bakernes laugsmerke. Her et skilt fra et tysk bakeri ved München.
GAMMELT SYMBOL: I middelalderen ble kringlen bakernes laugsmerke. Her et skilt fra et tysk bakeri ved München. Foto: istockphoto
HISTORISK KRINGLE: Kongepar spiser kringle i middelaldermanuskriptet Hortus deliciarium.
HISTORISK KRINGLE: Kongepar spiser kringle i middelaldermanuskriptet Hortus deliciarium. Foto: wikipedia.org

Du har kanskje minner om bestemors nybakte kringler som du fikk stukket i hånden som barn. Boller er topp, det, men det ville jo være synd om kringlen skulle forsvinne og bare eksistere i gamle kokeboker, ikke sant?

Barnas bakverk

Kringlens historie strekker seg langt tilbake, og lenge, lenge før besta. En ikke helt anerkjent teori sier at den første kringlen ble formet for første gang av deigrester i et kloster på 600-tallet. Den spesielle fasongen skulle symbolisere barnas bønn i en tid da armene ble krysset på brystet i bønnesituasjonen, istedenfor å folde hender slik som i dag.

Kringler ble brukt som belønning til flinke barn, og senere som et symbol på belønning og lykkønskninger.

Laugsmerke fra middelalderen

I middelalderen ble kringlen laugsmerket til bakerne. Bakeren i Østre Aker i sangen hadde helt sikkert et flott kringleskilt i messing over døren, slik noen bakere fortsatt har.

Det norske ordet "kringle" betyr ring eller krets. Det er et gammelt ord. "Kringla heimsins" (jordens krets) skrev Snorre på norrønt om verdens tilblivelse i innledningen på kongesagaene. Sagaene hans er senere blitt kjent som Heimskringla.

Kringlebyen Bergen

I Norge er det hansabyen Bergen som er mest kjent for sine kringler. Trolig kom tradisjonen fra tyske eller nederlandske kjøpmenn som holdt til på Bryggen. Den sprø tyske kringlen pretzel, som minner om saltstenger, er kanskje forløperen til de bergenske vannkringlene? Ikke godt å vite.

Bergenske kringler var i hvert fall viden kjent. De ble ofte solgt i kringlehonker med 20 kringler. Nordnorske fiskeleverandører var ikke snaue, de fraktet kringlene til tider kringlene i tomme likkister!

Mange slags kringler

Bergenske vannkringler har fått sitt navn, fordi de kokes i vann. Det gjør at de blir sprø, harde og kan oppbevares lenge. Men det er fullt mulig å hoppe over kokingen, om det er ønskelig med mykere kringler. Nystekte vannkringler med hvitost på smaker kjempegodt og anbefales på det sterkeste.

Karvekringler og aniskringler kan lages helt enkelt ved å tilsette krydderene i en vanlig bolledeig. Store kringler er gjerne søte med melisglasur og fyll i form av f.eks nøtter, rosiner, epler og vaniljekrem.

Forhåpentlig gir følgende oppskrifter inspirasjon til å bake kringler til store og små som kunne fortjene en liten belønning.

Bestas eplekringle

Festkringle

Hvetekringle

Ostekringle med spinat- og skinkefyll

Waleskringle

Totenkringle

Kilder: "Korn- og baketradisjoner" av Gudrun Ulltveit (N.W. Damm & Søn AS 2000) og caplex.no

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også