Kjøp vin i Sverige

Knallgode vinkjøp i Sverige

Over grensen er det store penger å spare på alt fra papp til eksklusive lagringsviner.

Det er kupp å gjøre på Systembolaget. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/loopkid//"> loopkid</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.

Det er kupp å gjøre på Systembolaget. Foto: loopkid på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert

De fleste nordmenn som handler vin i Sverige, gjør det i Strömstad. Der har Systembolaget to butikker, begge beliggende i Oslovägen, men det er den i nr 7 som har det beste utvalget, og det er derfra vi har hentet våre anbefalinger.

I det følgende har vi holdt alle priser i norske kroner, og vi har brukt en vekslingskurs hvor 1 svensk krone er lik 83 norske øre. Vi har plukket ut seks rødviner, fire hvitviner, én champagne og én portvin, og vi begynner med rødvinene.

Rødvin

DC Black Granite Shiraz (3-liter bag-in-box), vnr 22059, 83 poeng.

Pris i Norge: kr 325. Pris i Sverige: kr 176. Du sparer: kr 149.

Fra Sør-Afrika. Mørk rød på farve med liten blåaktig kant. Ren duft av lær, røyk, blåbær og solbær. Fruktig med undertoner av krydder. Bløte tanniner, god fylde og middels syre. Søtlig krydret i ettersmaken. Passer til kraftige kjøttretter, også fra grillen. Drikkes nå.

Guigal Côtes du Rhône 2005, vnr 2011, 85 poeng.

Pris i Norge: kr 137. Pris i Sverige: kr 82. Du sparer: kr 55.

Fra Rhône i Frankrike. Rødfiolett på farve. Duft av kirsebær og solbær med hint av lyng og urter. God fylde med moden frukt, litt lav syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Passer til svin, lam og gryteretter. Drikkes nå og i tre år fremover.

Brolio Chianti Classico 2007, vnr 2705, 86 poeng.

Pris i Norge: kr 150. Pris i Sverige: kr 95. Du sparer: kr 55.

Fra Toscana i Italia. Dyp rubinrød, som brekker ltt mot fiolett. Duft av mørke, sursøte kirsebær med hint av lær og salvie. God fylde med fin frukt, god syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Passer til kalv, svin og lam. Drikkes nå og i tre år fremover.

Les også: Polets ti beste rødviner til under KR 120

Allesverloren Tinta Barocca 2007, vnr 12002, 87 poeng.

Pris i Norge: kr 130. Pris i Sverige: kr 90. Du sparer: kr 40.

Fra Sør-Afrika. Dyp rød, som brekker mot fiolett. Aromaer av solbær og plommer med hint av vanilje og kaffe. God fylde med moden frukt, fin syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Passer til kraftige kjøttretter, også fra grillen. Drikkes nå og i tre år fremover.

Ch. Mont-Redon 2005, vnr 2811, 91 poeng.

Denne vinen finnes ikke på polet i Norge, men vi tar den med, da det er en meget god Châteauneuf-du-Pape til en svært hyggelig pris. Et av de mest pålitelige stedene for vinanmeldelser på nett, Stephen Tanzer's International Wine Cellar (lukket betaltjeneste), gir denne 91 poeng. I Sverige koster den 194 kroner, mens den i Norge nok ville ha kostet bortimot 300 kroner, kanskje mer. Du "sparer" altså omkring hundrelappen. Passer til lam og vilt. Drikkes om tre år og over de neste åtte.

Ch. Bahans-Haut-Brion 2005, vnr 99443, 92 poeng.

Pris i Norge: kr 950. Pris i Sverige: kr 449. Du sparer: kr 501.

Fra Bordeaux i Frankrike. Dyp rødfiolett på farve. Dufter av solbær, bringebær og kirsebær med hint av lær og mineraler i retning brent stein. God fylde med rik og moden frukt, passe syre og en meget lang ettersmak med markerte tanniner. Passer til okse, lam og vilt. Drikkes om fem år og over de neste ti.

Hvitvin

Lindemans Chardonnay (3-liter bag-in-box), vnr 16457, 83 poeng.

Pris i Norge: kr 346. Pris i Sverige: kr 186. Du sparer: kr 160.

Fra Australia. Strågul på farve. Dufter ananas, fersken, vanilje, melon, eple og pære. Middels syre og god fylde. Smak av rik, tropisk frukt og god lengde. Passer til fisk, skalldyr og lyst kjøtt, samt som "terrassevin". Drikkes nå.

Gobelsburger Grüner Veltliner 2008, vnr 2775, 84 poeng.

Pris i Norge: kr 131. Pris i Sverige: kr 74. Du sparer: kr 57.

Fra Østerrike. Strågul på farve. Dufter av sitron, epler og urter. Middels fyldig med pen frukt, frisk syre og en middels lang ettersmak. Drikkes nå og i to år fremover. Passer til lette retter av fisk og skalldyr uten for kraftig tilbehør eller sauser. Også fin "terrassevin".

Breuer Riesling Sauvage 2007, vnr 5899, 86 poeng.

Pris i Norge: kr 140. Pris i Sverige: kr 95. Du sparer: kr 45.

Fra Rheingau i Tyskland. Strågul med grønnskjær. Frisk og fruktig duft av sitron og lime med hint av epler, fersken og mineraler. Middels til god fylde med ren og flott frukt, frisk syre og fin smakskonsentrasjon. God lengde med pent mineralsk preg. Passer til det aller meste av fisk og skalldyr. Også en god aperitiff og "terrassevin". Drikkes nå og i tre til fire år fremover.

Chablis Vieille Vignes Sainte Claire 2007, vnr 5595, 88 poeng.

Pris i Norge: kr 205. Pris i Sverige: kr 145. Du sparer: kr 60.

Fra Burgund i Frankrike. Strågul på farve. Frisk duft av eple og sitron med mineralsk preg av varme steiner. God fylde med rik og frisk frukt, pen syre og lang ettersmak. Passer til fisk og skalldyr. Drikkes nå og i fem til syv år fremover.

Les også: De beste Chablis-kjøpene

Champagne

Pierre Peters Cuvée de Réserve, vnr 7350, 88 poeng.

Pris i Norge: kr 283. Pris i Sverige: kr 220. Du sparer: kr 63.

Fra Champagne i Frankrike. Strågul på farve med fine og tette bobler. Dufter av epler og sitron med innslag av gjærbakst og steinete mineraler. Middels fyldig med slank frukt, frisk syre og lang ettersmak. Passer som aperitiff og til lette retter av fisk og skalldyr uten for kraftig tilbehør eller sauser. Rå østers er perfekt. Drikkes nå og i tre til fem år fremover.

Les også: Vi har testet 17 champagner

Portvin

Fonseca Vintage Port Guimaraens 1995, vnr 8001, 91 poeng.

Denne vinen finnes ikke på polet i Norge, men vi tar den med, da det er en meget god årgangsportvin til en hyggelig pris. Igjen støtter vi oss til Stephen Tanzer, som gir denne vinen 91 poeng. På polet finnes det to årgangsportviner fra Fonseca, men i andre årganger enn denne, og de koster fra kr 400 til nesten kr 700. Da blir det rimelig med kr 273 for denne vinen i Sverige. Du "sparer" ihvertfall over 100 kroner. Passer til kaker og desserter med tørket eller syltet frukt, samt nøtter og blåmuggoster. Kan også nytes på egenhånd. Drikkes nå og i ti år fremover.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning