Hva er litchi

Kjærlighetsfrukten

Litchi er søt, krydret og aromatisk – nesten som kjærligheten. Grip den!

KJÆRLIG FRUKT: Litchi martini

KJÆRLIG FRUKT: Litchi martini Foto: Foto: Gjertrud Hustad

Publisert Oppdatert
KJÆRLIG FRUKT: Litchi

KJÆRLIG FRUKT: Litchi Foto: Istockphotos

Kjært barn har mange navn, litchi blir også kalt kjærlighetsfrukt og kinesiske nøtter. Førstnevnte navn fordi litchi er blitt tillagt egenskaper med positiv virking på kjærlighetslivet, sistnevnte fordi den opprinnelig kommer fra Kina og kan minne litt om en nøtt med skallet på.

Kineserne har dyrket og elsket litchi i over 2000 år. Den er blitt regnet som svært fornem frukt, og ble for lenge siden brukt som betalingsmiddel for skatt.

"Parfymert" drue

Denne fine frukten er stadig oftere å se i norske fruktdisker. Du har sikkert sett den, og kanskje også smakt?

Litchi er oval og på størrelse med en valnøtt, skallet er tynt, knudrete og rødbrunt. Skallet tar du lett av ved å stikke hull med en negl og fjerne det med fingrene. Fruktkjøttet er hvitt, glinsende og saftig og smaken er mild, søt, krydret og aromatisk. Den kan minne litt om "parfymerte" druer. I midten er det en brun stein som ikke skal spises, den er også lett giftig.

Tips om bruk

Litchi smaker veldig godt naturell, men du kan også servere den til dessert toppet med is eller lettpisket krem, gjerne iblandet litt kokoskrem. En dråpe rom eller appelsinlikør, flytende eller hakket sjokolade gjør desserten mer spennende. En annen idé er å bruke litchi i sjokoladefondue eller i en fruktsalat sammen med andre eksotiske frukter. Om du vil at litchiens delikate smak ikke skal forsvinne i mengden, så unngå å velge sterke og syrlige tilleggsfrukter.

Bytt gjerne ut druene med litchi på ostefatet. Den søte smaken passer fint sammen med salte og syrlige oster.

Litchi kan også brukes i en annerledes martini; litchi-martini.

Rambutan og longan

KJÆRLIG FRUKT: Litchi kan bli til lekre forretter.

KJÆRLIG FRUKT: Litchi kan bli til lekre forretter. Foto: Martin Dyrløv Madsen, Restaurant Umami

Litchi har flere slektninger, og rambutan og longan er to av dem.

Rambutan ser nesten ut som en liten kråkebolle med pigger og rødbrunt skall. Piggene stikker riktignok ikke, og innholdet har samme utseende og smaker omtrent som litchi. Konsistensen er litt fastere hos rambutan.

Longan er mindre og søtere enn litchi og rambutan , skallet er brunt og jevnt. Longan blir kalt drageøye, fordi den er rund som et øyeeple og den sorte stenen skinner gjennom som en pupill.

Litchi med sprø koriander

Litchisorbet

Sjokoladefondue med frukt

Litchi-martini

KJÆRLIG FRUKT: Rambutan

KJÆRLIG FRUKT: Rambutan Foto: Gjertrud Hustad

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag