Kimchi

Hipstertilbehøret

Fra Williamsburg til Grünerløkka; kimchi er det nye tilbehøret alle skal ha.

HEFTIG: Kimchi er både friskt, syrlig og spicy, og en sikker vinner som tilbehør til sommerens grillmat.

HEFTIG: Kimchi er både friskt, syrlig og spicy, og en sikker vinner som tilbehør til sommerens grillmat. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

img Del på FacebookHva som er trendy på matfronten, går i bølger. Nå skal f.eks. alle ha pulled pork. Og det neste store, er kimchi.

Kimchi er den koreanske nasjonalretten, med en historie som går mange hundre år tilbake i tid. Den lages av gjærede grønnsaker, ofte kål, samt forskjellige krydder og andre smakstilsetninger. Det er dokumentert ikke mindre enn 187 forskjellige varianter av kimchi, og de varierer med både region og sesong i Korea, og selvsagt ingrediensene.

Det tar av

Selvom kimchi har vært med oss i Vesten også i mange år nå, har den stort sett vært å få på koreanske restauranter. Så, for noen år siden, begynte hipsterne i USA å interessere seg for kimchi, og denne syrlige og spicy retten begynte å dukke opp som «street food» på trendy restauranter og «food trucks». Nå begynner kanskje kimchi til og med å bli så alminnelig at hipsterne mister interessen.

Hitchhiker

Vi ville gjerne ha en god og ikke altfor vanskelig oppskrift på kimchi, og da var det naturlig å ta en tur til restauranten Hitchhiker i andre etasje i Mathallen på Vulkan i Oslo, som spesialiserer seg på nettopp street food. Der regjerer kokken Stian Floer. Han er kompanjongen til Tom Victor Gausdal, og de driver restaurantene Strand og Smalhans sammen, og nå også Hitchhiker.

Mens tradisjonell kimchi kan ha en gjæringsperiode på opptil flere måneder, brukes det nå ofte oppskrifter som ikke trenger mer enn et par dager.

- Den vi bruker til daglig er en hurtig kimchi, sier Floer.

Selv om kimchi godt kan spises på egenhånd, brukes det oftest som tilbehør.

- Kimchi er veldig godt til svin, men kan også brukes til det meste av kjøtt og fisk, spesielt grillmat, mener Floer.

Smakstesten

Kjøkkenet hiver så i hop en bolle med kimchi, og etter at fotografen har fått bildene sine, er det på tide å smake, og det smaker ikke som noe annet vi har prøvet før. Det kan minne litt om surkål (minus karven), litt om cole slaw, litt om sylteagurker, men egentlig ikke som noen av dem. Og i tillegg er det ganske spicy. Vi er enige i at dette må være glimrende tilbehør til grillmat.

Du kan prøve kimchi til grillet svinenakke eller allerede nevnte pulled pork. Nedenfor finner du oppskrift på Hitchhikers hurtige variant av kimchi.

img Del på FacebookErik Hannemann

Kimchi

Kimchi er den koreanske nasjonalretten, og den består av gjærede grønnsaker, ofte kål. Dette er en hurtigvariant av kimchi.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

3 stk Kinakål

2 l Vann

2 ss Havsalt

2 stk Gulrot

2 stk Vårløk

0.5 stk Rettich

20 cm Ingefær

6 fedd Hvitløk

2 stk Rød chili

5 ts Chilipulver

2 dl Fish sauce

4 ss Rismel

5 dl Vann

3 ss Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning