SVELER:

Kaffemat med kult-status

Sveler har en helt spesiell plass i sunnmøringens hjerte.

SVELE: Prøv sunnmøringens favoritt til kaffen.

SVELE: Prøv sunnmøringens favoritt til kaffen. Foto: Foto: melk.no

Publisert Oppdatert
FESTSVELER: Med høstens tyttebær og mascarpone lag på lag.

FESTSVELER: Med høstens tyttebær og mascarpone lag på lag. Foto: Foto: Inkognito/frukt.no

For de uinnvidde opplyses herved: Sveler er runde, flate "kaker" som i smak minner litt om vafler. Svelenes nære slektninger, deriblant lapper, er spredd utover hele landet.

Lapper

Svelen er derimot uløselig knyttet til Sunnmøre, der den trolig oppstod fordi oppfinneren ville bruke opp melk som hadde blitt sur. Kanskje ingen overraskelse når det gjelder sunnmøringer?

Berømt ferjesvele

Kaffe og en diger svele er ferjemat nummer én på båtene som trafikkerer de sunnmørske fjorder. Det er mange ferjereiser - og mange sveler. Hundretusenvis, ifølge ferjeselskapet Fjord1 MRFs hjemmesider.

Disse svelene har faktisk blitt ganske berømte, også utenfor Sunnmøres grenser. Som souvenir kan turistene kjøpe med seg MRF-krus med den velbrukte sveleoppskriften.

Ta takke

Men du trenger hverken ferjebillett eller krus for å kunne meske deg med sveler til kaffen. Oppskrift skal det i hvert fall ikke mangle på. Ellers er det fint å ha en takke - en rund flat jernplate. Det kan til nød gå an å steke svelene på en stor stekepanne med lave kanter, men det lett for at svelene ikke blir like fine i formen når du skal snu dem.

Til svelene kan du servere syltetøy (fortrinnsvis av jordbær eller bringebær), rømme, brunost eller sirup. Du kan også gjøre som på ferjene; smøre en blanding av sukker og smør utover svelene, før du bretter dem i to. Nedenfor finner du også en festversjon med mascarpone og tyttebær.

Det må for ordens skyld understrekes at undertegnede er sunnmøring, så forholdet til sveler er sterkt og nært. Mors sveler er selvsagt også de beste. Familiehemmeligheten, oppskriften, røpes herved. Svelene er garantert lette og gode - og nøye uttestet.

Mors sveler

Sveler med mascarpone og tyttebær

Kilder: fjord1.no , «Korn- og baketradisjoner. Tradisjonsoppskrifter fra hele landet» av Gudrun Ulltveit (N.W.Damm & Søn 2000)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning