Italienske oppskrifter

Italias mestselgende kokebok på norsk

Når har den monumentale italienske kokeboken med 2.000 oppskrifter kommet på norsk.

Publisert Oppdatert

Kokeboka er Italias svar på Ingrid Espelid Hovigs Den rutete kokeboken og heter Sølvskjeen (Il cucchiaio d'a rgento). Den ble gitt ut første gang i 1950. Boka har kommet i uttalige opplag og har solgt i flere hundretusen eksemplarer.

På over 1200 sider finner du klassiske oppskrifter på alt fra pasta bolognese, tiramisu, tomatsaus, carpaccio og ribollita. Alt i alt er det over 2000 oppskrifter samlet mellom to permer.

Les også: Anvendelig italiensk rødvin

- Sølvskjeen er et seriøst oppslagsverk med oppskrifter på grunnleggende regional italiensk matlaging, sier Dag E. Tjersland som driver den italienske restauranten Baltazar i Oslo.

Her får du en liten smakebit fra boka som er i salg nå.

For flere oppskrifter, søk i vår store oppskriftsbase.

GULROTSUPPE MED BLÅSKJELL

4 porsjoner

675 g gulerøtter

3 ss smør

2 klyper sukker

1 liter kyllingkraft (se side 209) eller buljong

32 blåskjell, skrubbet, fjern byssustrådene

2 dl hvitvin eller vann

½ fedd hvitløk

1 ss strimlet bladpersille

salt og pepper

Skjær 2 gulerøtter i terninger og resten i skiver. Smelt 1 ss smør i en kjele, tilsett gulrotterningene, en klype salt og en klype pepper.

Fres gulrotterningene på svak varme i 5 min. Rør om av og til. Sett til side. Smelt samtidig 2 ss smør i en annen kjele og tilsett gulrotskivene, en klype salt og en klype pepper. Fres gulrotskivene på svak varme i 5 min. Rør om av og til. Hell over kraften og la gulrøttene koke i ca. 20 min.

Kjør gulrøttene til puré i en hurtighakker. Kast alle skjell med ødelagt skall og dem som ikke åpner seg når du banker på dem. Kok opp hvitvin og hvitløk i en vid kjele

og ha i skjellene. Legg på lokk og kok til blåskjellene åpner seg, ca. 5 min. Rens skjellene og kast alle skjell som ikke har åpnet seg. Sil kokekraften gjennom kaffefilter og ha den i suppen. Varm opp suppen igjen og smak til med salt og pepper. Øs suppen i en suppeterrin eller i suppetallerkener og legg i gulrotterninger og blåskjell. Pynt med persille.

KASTANJEKAKE

8 porsjoner

3 ss solsikke- eller olivenolje, pluss til

pensling og drypping

400 g kastanjemel (finnes bl.a. i helsekostbutikker)

2½ dl melk

50 g sukker

20 g pinjekjerner

1 ss rosmarinblader

salt

Forvarm stekeovnen til 180 °C. Pensle en paiform eller stekepanne som tåler stekeovn, med olje. Sikt melet i en bolle og pisk inn melk og 3½ dl kaldt vann, litt om gangen. Rør inn sukker, en klype salt og litt olje, og fordel deigen i formen. Dryss pinjekjerner og rosmarin over, og drypp olje over. Stek kaken i 40 minutter og la den avkjøles før servering.

ROSENKÅL MED MANDLER

4 porsjoner

ca. 600 g rosenkål, renset

50 g smør

25 g skåldede mandler

1 hvitløkfedd

revet skall fra 1 sitron, godt skrubbet under varmt vann

1½ ss brødrasp

salt og pepper

Legg rosenkålen i kokende lettsaltet vann og la den koke til den er al dente, i 5-7 minutter. Sil godt av, ha den i en serveringsbolle og hold den varm. Smelt halvparten av smøret i en stekepanne, ha i mandler og hvitløk og stek under omrøring til mandlene er gyllenbrune. Ta opp hvitløken og kast den. Tilsett sitronskall, krydre med salt og pepper og ta pannen av platen. Varm resten av smøret i en annen stekepanne og tilsett brødraspen, stek under omrøring til det er gyllent og tilsett mandelblandingen. Bland godt og ha det over rosenkålen. Server med én gang.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning