Indisk mat

Indisk mat du lager selv

Indisk mat er kjempegodt. Disse rettene er velsmakende og enkle å lage.

INDISK: Gryteretten chana pindi, laget av norsk-indiske Niru Kumra.
INDISK: Gryteretten chana pindi, laget av norsk-indiske Niru Kumra. Foto: Foto: Tom Sinding-Larsen/«Indisk mat på norske fat»
Sist oppdatert
KOKEBOK: Oppskriftene er hentet fra "Indisk mat på norske fat" (Holm og Tangen forlag).
KOKEBOK: Oppskriftene er hentet fra "Indisk mat på norske fat" (Holm og Tangen forlag). Foto: Mac

Det smaker ekstra godt med krydret mat om vinteren. Indisk mat er intet unntak. Det er ikke vanskelig å lage dette selv hjemme.

Nanbrød og raita hører med, men hva med å prøve noe annet enn de tandoorirettene som kanskje er mest kjent for nordmenn flest?

Niru Kumra i Masalamagic har tidligere fortalt til klikk.no at noe av det som kjennetegner maten fra Nord-India, nærmere bestemt Punjab, er blant annet krydderet de bruker i dette kjøkkenet.

- Punjab har et kjøkken med godt renommé. Det kjennetegnes ved at vi bruker en del løk, hvitløk, ingefær, kefir og julekrydder som nellik, kanel og kardemomme.

Videre forteller Kumra at maten nødvendigvis ikke er så sterk, men veldig smakfull på grunn av krydderne. Punjab er også kjent for sine tandooriretter og festbrødet nan.

Oppskriftene nedenfor er hentet fra Kumras kokebok "indisk mat på norske fat".

Share

En indisk treretters meny

Dersom du velger en treretters meny, så er dette forslaget Kumra har gitt oss. Du kan selvsagt prøve å lage noen av de andre rettene også. Alle er kjempegode. Nanbrød og Raita hører kanskje med uansett.

Pannekaker av kikertmel

Reker med hvitløk

Fruktchaat - indisk fruktsalat

Pannekakene er laget av kikertmel og er vanlig å servere til frokost i India. Siden de er laget av kikerter er de supre for glutenallergikere også.

Har du lyst til å prøve en rett fra Sør-India skal du lage reker med hvitløk. Kumra mener du kan bruke chilipulver og garam masala dersom du vil ha retten litt sterkere og for å få en mer indisk smak.

- Kylling- eller fiskefilet kan brukes istedenfor reker. Da er det lurt å marinere disse i hvitløk, ingefær og sitronsaft i en halvtime. Koketiden tilpasses ingrediensene som brukes. Passende tilbehør er basmatiris. Jeg vil anbefale alle som liker ris, å gå for basmatiris. Den er smakfull og vellagret som vin. Selv kjøper jeg alltid den dyreste basmatien for å være sikker på å få den beste kvaliteten, forteller Kumra.

Lyst på en dessert også? Lag en indisk fruktsalat. Den inneholder en spesiell krydderblanding som heter chaat masala.

Tom Sinding-Larsen

Pannekaker av kikertemel

Disse indiske pannekakene serveres med chutney og krydderchae om vinteren og lassi kefirdrikk om sommeren. Dette er en sunn og meget mettende frokost også for dem som har glutenintoleranse.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Mel

1 ts Salt

1 ts Timian

1 ts Chili

1 dl Kefir

3 dl Vann

1 stk Grønn chili

100 g Løk

150 g Tomat

3 ss Koriander

Olje

Tom Sinding-Larsen

Reker med hvitløk

Lett, frisk og smakfull rett med reker fra Sør-India. Bruk norske reker eller konge-/tigerreker.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Reker, pillede

6 ss Olje

1 ts Sennepsfrø

4 fedd Hvitløk

200 g Løk

2 stk Chili

Salt

1 ts Gurkemeie

4 ss Sitronsaft

1 dl Yoghurt

2 ss Koriander

Tom Sinding-Larsen

Fruktchaat - indisk fruktsalat

Denne krydrede fruktsalaten kan serveres både som forrett og dessert. Dersom den skal være dessert, kuttes potetene ut.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Banan

1 stk Eple

1 stk Pære

150 g Potet, kokt

15 stk Druer

1 ts Salt

1 ts Masala

0.5 ts Pepper

3 ss Sitronsaft

TV 2 © God morgen Norge

Ingredienser:

1 l Kefir

200 g Tomater

100 g Løk

0.5 stk Agurk

1.5 ts Salt

1 ts Spisskum

Koriander

Mynte

Ingredienser:

0.25 pk Fersk gjær

1 ts Sukker

800 g Hvetemel

1 ts Salt

150 g Margarin

5 dl Kefir

Sesamfrø

Chana pindi - indiskkrydrede kikerter

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Kikerter

1 l Vann

1 stk Kardemomme, hel

3 cm Kanelstang

4 stk Nellikspiker

4 stk Pepperkorn

3 ss Solsikkeolje

1 stk Laurbærblad

1.5 ts Salt

1 ts Spisskum

1 ts Koriander, malt

1 ts Garam masala

2.5 ss Sitronsaft

2.5 ss Ghee

1.5 ts Granateple

Chili

2 ss Koriander

TV 2 © God morgen Norge

Til 6 porsjoner

8 ss Olje

3 fedd Hvitløk

1 ts Spisskum

150 g Løk

3 stk Tomat

1 ss Tomatpuré

1.5 ts Gurkemeie

2 ts Salt

1 ts Chilipulver

1 ts Bukkehornkløver

2 ts Ingefær

300 g Poteter

600 g Blomkål

1.5 ts Garam masala

3 ss Koriander, fersk

I India serveres salaten gjerne som forrett, men den passer like gjerne som dessert. Dersom du velger det siste, så kutt gjerne ut potetene. Bruk også gjerne de fruktene du selv liker.

Les også:

Magiske India

Indisk kylling

Krydderet som holder deg slank

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Studio Dreyer-Hensley

Mangolassie - indisk yoghurtdrikk

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Mango

2 dl Appelsinjuice

2 dl Yoghurt

4 ts Sukker

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også