Indisk mat
Indisk mat du lager selv
Indisk mat er kjempegodt. Disse rettene er velsmakende og enkle å lage.
Det smaker ekstra godt med krydret mat om vinteren. Indisk mat er intet unntak. Det er ikke vanskelig å lage dette selv hjemme.
Nanbrød og raita hører med, men hva med å prøve noe annet enn de tandoorirettene som kanskje er mest kjent for nordmenn flest?
Niru Kumra i Masalamagic har tidligere fortalt til klikk.no at noe av det som kjennetegner maten fra Nord-India, nærmere bestemt Punjab, er blant annet krydderet de bruker i dette kjøkkenet.
- Punjab har et kjøkken med godt renommé. Det kjennetegnes ved at vi bruker en del løk, hvitløk, ingefær, kefir og julekrydder som nellik, kanel og kardemomme.
Videre forteller Kumra at maten nødvendigvis ikke er så sterk, men veldig smakfull på grunn av krydderne. Punjab er også kjent for sine tandooriretter og festbrødet nan.
Oppskriftene nedenfor er hentet fra Kumras kokebok "indisk mat på norske fat".
En indisk treretters meny
Dersom du velger en treretters meny, så er dette forslaget Kumra har gitt oss. Du kan selvsagt prøve å lage noen av de andre rettene også. Alle er kjempegode. Nanbrød og Raita hører kanskje med uansett.
Fruktchaat - indisk fruktsalat
Pannekakene er laget av kikertmel og er vanlig å servere til frokost i India. Siden de er laget av kikerter er de supre for glutenallergikere også.
Har du lyst til å prøve en rett fra Sør-India skal du lage reker med hvitløk. Kumra mener du kan bruke chilipulver og garam masala dersom du vil ha retten litt sterkere og for å få en mer indisk smak.
- Kylling- eller fiskefilet kan brukes istedenfor reker. Da er det lurt å marinere disse i hvitløk, ingefær og sitronsaft i en halvtime. Koketiden tilpasses ingrediensene som brukes. Passende tilbehør er basmatiris. Jeg vil anbefale alle som liker ris, å gå for basmatiris. Den er smakfull og vellagret som vin. Selv kjøper jeg alltid den dyreste basmatien for å være sikker på å få den beste kvaliteten, forteller Kumra.
Lyst på en dessert også? Lag en indisk fruktsalat. Den inneholder en spesiell krydderblanding som heter chaat masala.
Pannekaker av kikertemel
Disse indiske pannekakene serveres med chutney og krydderchae om vinteren og lassi kefirdrikk om sommeren. Dette er en sunn og meget mettende frokost også for dem som har glutenintoleranse.
Se hele oppskriftenIngredienser:
200 g Mel
1 ts Salt
1 ts Timian
1 ts Chili
1 dl Kefir
3 dl Vann
1 stk Grønn chili
100 g Løk
150 g Tomat
3 ss Koriander
Olje
Reker med hvitløk
Lett, frisk og smakfull rett med reker fra Sør-India. Bruk norske reker eller konge-/tigerreker.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 kg Reker, pillede
6 ss Olje
1 ts Sennepsfrø
4 fedd Hvitløk
200 g Løk
2 stk Chili
Salt
1 ts Gurkemeie
4 ss Sitronsaft
1 dl Yoghurt
2 ss Koriander
Fruktchaat - indisk fruktsalat
Denne krydrede fruktsalaten kan serveres både som forrett og dessert. Dersom den skal være dessert, kuttes potetene ut.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 stk Banan
1 stk Eple
1 stk Pære
150 g Potet, kokt
15 stk Druer
1 ts Salt
1 ts Masala
0.5 ts Pepper
3 ss Sitronsaft
Raita
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 l Kefir
200 g Tomater
100 g Løk
0.5 stk Agurk
1.5 ts Salt
1 ts Spisskum
Koriander
Mynte
Nirus naan
Se hele oppskriftenIngredienser:
0.25 pk Fersk gjær
1 ts Sukker
800 g Hvetemel
1 ts Salt
150 g Margarin
5 dl Kefir
Sesamfrø
Chana pindi - indiskkrydrede kikerter
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
200 g Kikerter
1 l Vann
1 stk Kardemomme, hel
3 cm Kanelstang
4 stk Nellikspiker
4 stk Pepperkorn
3 ss Solsikkeolje
1 stk Laurbærblad
1.5 ts Salt
1 ts Spisskum
1 ts Koriander, malt
1 ts Garam masala
2.5 ss Sitronsaft
2.5 ss Ghee
1.5 ts Granateple
Chili
2 ss Koriander
Gobhi alu
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
8 ss Olje
3 fedd Hvitløk
1 ts Spisskum
150 g Løk
3 stk Tomat
1 ss Tomatpuré
1.5 ts Gurkemeie
2 ts Salt
1 ts Chilipulver
1 ts Bukkehornkløver
2 ts Ingefær
300 g Poteter
600 g Blomkål
1.5 ts Garam masala
3 ss Koriander, fersk
I India serveres salaten gjerne som forrett, men den passer like gjerne som dessert. Dersom du velger det siste, så kutt gjerne ut potetene. Bruk også gjerne de fruktene du selv liker.
Les også:
Krydderet som holder deg slank
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Mangolassie - indisk yoghurtdrikk
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Mango
2 dl Appelsinjuice
2 dl Yoghurt
4 ts Sukker
Denne saken ble første gang publisert 09/02 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.