I hælene på Hellstrøm

I hælene på Hellstrøm

Vi har besøkt Oldemors Karjol for å se om Hellstrøm fikk ryddet opp.

I HÆLENE PÅ HELLSTRØM: Vi sjekker om Hellstrøm fikk ryddet på Oldemors Karjol.

I HÆLENE PÅ HELLSTRØM: Vi sjekker om Hellstrøm fikk ryddet på Oldemors Karjol. Foto: Foto: Scanpix Manipulasjon: Lene Rian

Publisert Oppdatert

Oldemors Karjol ligger langs veien ved Jevnaker. Stedet satser på god, gammeldags hjemmelaget mat etter oldemors oppskrifter. Du finner flesk og duppe, kjøttkaker og elgkarbonader på menyen.

- Maten er helt grei, sier Eyvind Hellstrøm i programmet. Det er første gangen maten har fått godkjent-stempel av superkokken.

- Beliggenheten er helt grei, menyen en OK, fortsetter han. - Problemet er at det ikke er noen gjester her!

Nå viser det seg at problemene blir mye større når Hellstrøm skaffer gjester. Et utrenet personale får kjørt seg kraftig. Men, etter at Hellstrøm får gitt et effektivt grunnkurs i servering og organisert kjøkkenet litt bedre, blir det fart i sakene.

Eieren, sjelen og drivkraften bak stedet, har også gård. Og Hellstrøm mener hun må spørre seg selv hvordan hun skal klare begge deler. For selv ungt pågangsmot hjelper det lite når inntektene forblir knøttsmå.

Hellstrøm foreslår å sette biff på menyen. Men eieren stritter imot. Hun mener det strider mot konseptet. Men når hun oppdager at salget går strykende, så endrer hun mening.

Oldemors Karjol får et skikkelig facelift. Ny maling, installering av varmepumper og oppussing av uteplassen gjør stedet raskt mye triveligere og billigere å drive. Men: Hva skjer når Eyvind Hellstrøm forlater Jevnaker?

Oldemors Karjol

Vi besøkte stedet en ettermiddag midt i uka. Og konklusjonen er stadig: Maten er helt grei. Den danker lett ut veikro- og bensinstasjonsmat. Maten løfter deg ikke ut av stolen, du får ikke lyst til å gråte av glede, men likevel er det nok å skrive hjem om. For når sist var det du spiste flesk og duppe langs veien? Eller gode karbonader med hjemmelaget saus? Det husker du antakelig ikke? På den måten bidrar Oldemors Karjol til at Norge blir et bedre land å kjøre bil i.

Fleks og duppe er selvskreven på et sted som dette. Flesket er kanskje ørlite grann overstekt (men, vi kan ikke erindre at noensinne ikke var stekt litt for mye, uansett sted). Grønnsakene er ikke overkokt og sausen er nydelig. Det serveres, som seg hør og bør, kokte poteter. De kommer uskrelte og akkurat passe møre. Perfekt til å mose i den gode, hvite sausen.

Hadde det vært flere steder som dette måtte pølser, pommes frites og annen junk vike - og vi blir en lykkeligere nasjon. (Husk: ikke en eneste nasjon i verdenshistorien har så langt blitt lykkelig av bensinstasjonmat). Maten er ærlig og har ingen ambisjoner om å ta verden med storm. Men, et stopp på Oldemors Karjol minner deg om at det finnes god, ærlig, likefram, mettende mat her i landet. Stedet kan bli en tradisjonsbærer og derfor vil vi så inderlig at det dristige prosjektet på Jevnaker skal lykkes.

Perfekt for søndagsmiddag

Tusenvis av biler passerer stedet i måneden og i helgene. Enda flere passerer riksveien et drøyt kvartér unna på vei hjem fra hyttene på søndagene, hvor det som regel går i sneglefart. Stedet kunne sikkert lure til seg mange kunder med et skilt: "Kjedelig med kø? Spis søndagsmiddag hos oss så får du hjemmelaget bondekost"

Interiøret, hekla duker, den digre vogna som henger i taket og svarthvitt-bildene på veggene gjør at stedet får en aura av oldemor, solid husmannskost og trygghet som et slikt sted skal ha. Det finnes nok av steder med slik aura, men som ikke lever opp til forventningene når maten kommer på bordet.

Biffen er stadig ikke å finne på menyen, men elgkjøttet og ringerikspotetene, etter Hellstrøms anbefaling, er der. Og det passer stedet bedre. I tillegg til en enkel oppussing, tilførte Hellstrøm Oldmors Karjol en ny giv, optimisme og litt mer stolthet. Det ser ut til å vare. Så gjelder det å se om de intensjonene og ideéne har livets rett. Vi håper det.

Se programmene på web-tv her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning