Hyttemat med oppskrifter

Her er den beste hyttematen

Oppskriftene som gjør hytteturen god.

Publisert Oppdatert

Jeg planlegger hyttetur. Det vil si, jeg planlegger det viktigste og mest sentrale med en hyttetur. Nemlig maten.

Det er vanskelig å forestille seg en hyttetur på høsten uten å lage lammestek (se video her).

Før lagde jeg som regel en variant av "bakerens lam" hvor du setter en langpanne med biter av rotgrønnsaker som gulrot, poteter, sellerirot, pepperrøtter og kanskje noen rødbeter med litt kalvekraft og smør - og så legger jeg lammelåret over på en rist. Med denne metoden drypper alle godsakene ned på grønnsakene og ingenting går til spille.

Den heter bakerens lam fordi myten forteller at det var dette man satt inn i ovnen til bakeren før man gikk i kirken. Når prekenen var over var maten ferdig. (En innvendig ødelegger dog historien: Bakerens ovn er da ikke sving på søndager?).

Det blir godt, men så synes jeg også den retten kan mangle litt friskhet. Så jeg var på jakt etter en annen rett med lam. Og jeg fikk lyst til å lage noe Geir Skeie har laget, nemlig lamerillette. Det er ikke verre enn å koke lammekjøtt skikkelig mørt, rive det opp og blande med kraften (som er innkokt) og olivenolje. Og så serveres det her med gule rosiner. Oppskriften er nedenfor. Og da blir det plutselig en sak man servere som del av et tapasbord på hytta. (Dette er en svært forenklet utgave av rillette, bare så det er sagt).

Vilt på hytta

Det er bare naturlig at man får lyst på viltkjøtt på hytta. Du er jo i elementet. Og en gryte er alltid populær hyttemat. Min viltgryte er alltid er variant av den her:

Får jeg tak i hjortekjøtt skal jeg også lage en carpaccio.

ANNERLEDES DESSERT: Pakk osten inn i butterdeig, ha på honning og bak den gyllen i ovnen. Mmmm...

ANNERLEDES DESSERT: Pakk osten inn i butterdeig, ha på honning og bak den gyllen i ovnen. Mmmm... Foto: Foto: Erik Hannemann

Ellers synes jeg and også er fin hyttemat. Selv om ikke det er fuglene som svømmer rundt på vannet utenfor som ender (beklager den der) på min tallerken (jeg jakter ikke), hører det allikevel fint sammen. Og da steker jeg andebrystene på denne måten sllik at de blir slik: