Hvordan steke torsk

Slik blir torsken perfekt

Det er mye enklere å steke torsk enn å steke biff.

PERFEKT: Stekt torsk
PERFEKT: Stekt torsk Foto: Foto: Håvard Egge
Sist oppdatert

En perfekt stekt biff er noe av det beste du kan sette tennene i, men steike så utfordrende det kan være å tilberede den perfekt. De fleste trenger flere års erfaring før de lærer seg kunsten.

Skal du derimot steke torsk er det ganske mye enklere å få et perfekt resultat. Jeg vil nesten gå så langt som å si at utfordringen ikke er mye større enn å koke pasta eller gulrøtter.

Slik steker du torsk

Som med all matlaging handler det om å ha den nødvendige kunnskapen, og å gjøre seg de rette erfaringene.

Derfor har jeg laget en steg for steg-gjennomgang til hvordan steke torsk. Med denne fremgangsmåten får jeg alltid et godt resultat:

  • Legg fisken på kjøkkenbenken og skjær den i porsjonsstykker.
  • Finn fram et fat eller en form og strø rikelig med grovt havsalt.
  • Legg fisken oppå og dekk med grovt havsalt. Både for smak og for at fisken ikke skal falle ifra hverandre når den er gjennomstekt.
  • La fisken ligge i salt på kjøkkenbenken i 15-20 minutter. Jo tykkere fileten er, dess lengre salter jeg fisken.
  • Skyll fisken i rennende kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
  • Varm opp en panne over relativt høy varme.
  • Hell nøytral olje i panna og legg fisken med skinnsiden ned (eventuelt den siden hvor skinnet var).
  • Ikke pirk borti fisken eller rist på panna nå. La fileten ligge stille så du får karamellisert torskestykket godt (slik lager du for øvrig en knakende god karamellsaus).
  • Når torskefileten er hvit et godt stykke opp, legger du i et par klikker smør i pannen. Snu torsken og stek fisken ferdig på den andre siden. Ta pannen vekk fra varmen på dette stadiet og stek torsken ferdig på ettervarmen til den er akkurat gjennomstekt.
  • Server med en gang - kald torsk er ikke godt.

Om du heller vil panere torsken, så gjøres det slik.

Men, det er ikke bare tilberedningen som avgjør om dette blir godt. Du er også avhengig av å få tak i torsk som holder god kvalitet.

Mange sliter med å vite hvordan de skal sjekke at fisken er fersk - her lærer en av Norges beste fiskehandlere deg hvordan.

Et annet tips når du skal kjøpe torsk er å velge ryggbiffen, ettersom den både er tykkere og har en jevnere tykkelse.

Vil du ha tips til hva du skal servere sammen med torsken - her finner du mitt favorittilbehør til torsk.

Les også:

Tapas for en travel hverdag

Slik smelter du sjokolade

Slik får du en fiskespiser

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også