Hvordan pynte kaker

Bakedekoren du fikser lett

Se hvordan du enkelt kan pynte kakene dine.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Publisert Oppdatert

Inspirasjon, kom til meg! Du står der med en ferdig, men upyntet kake. Tiden er knapp og rådene dyre. Her kommer noen tips til hvordan pyntejobben blir ferdig i en fei og kaken din blir den lekreste på bordet.

Om du skal i et bryllup eller bare har laget en langpannekake til en dugnad – det enkle er ofte det beste. Overpyntede kaker med fete kremer og pynt i alle regnbuens farger kan ofte virke mindre appetittlig.

Dempet

Prøv heller å gjøre det litt mer dempet. Tenk fargekombinasjoner som harmonerer og bruk gjerne systematiske mønster.

Tenk litt på farger og kontraster – blåbær og bringebær gjør seg også godt og behøver ikke å skjæres i biter før de legges på. Ønsker du litt glans på toppen av en slik kake, smelt litt ripsgele og pensle på frukten og bærene. Da blir den helproff!

Sjablong

Det enkleste trikset.

Mitt enkleste pyntetriks er å bruke sjablong. Du kan pynte med sjablong på alt fra formkaker til sjokoladekaker og det finnes mange fine å få kjøpt, både i fargehandel og i butikker med kakeutstyr. Jeg klipper dem gjerne ut selv, av papir, akkurat som barna gjør når de skal klippe en snøkrystall.

Det er også morsomt å bruke en gammel, heklet duk med fint mønster. Dette kan også gjøres så enkelt at du klipper noen strimler av papir som legges på kryss og tvers over kaken. Legg på, og dryss over melis. Eller kakao (om overflaten er lys). Fjern sjablongen (den gamle duken eller papirstrimlene) og vips – der var kaken ferdig pyntet. (Husk at melisdekor har en tendens til å smelte bort i fuktige kjøleskap). 

Bruk friske og tørkede, spiselige blomster

Mest trendy.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

En stor trend for tiden er å bruke friske blomster på kaker. Det er rålekkert, men tenk litt på hvilke blomster du velger. En liste over spiselige blomster finner du her.

Roser er en av blomstene du kan bruke, de er ikke giftige, men bruk noen som ikke er sprøytet (økologiske). Skal du i et selskap og skal pynte kaken med friske blomster, la blomstene stå i vann så lenge som mulig og legg dem på som pynt rett før kaken skal serveres.

Kandiserte blomster er også fint å bruke. Teknikken går ut på å pensle kronbladene med eggehvite, deretter strø på fint sukker, før de skal tørke. Kandiserte fioler eller roseblader skal tørke helt inn før de brukes som pynt. Tørkede, spiselige blomster finnes også å få kjøpt og gjør seg fantastisk godt for eksempel på en kake med hvit glasur. Denne kakepynten kan du også lage selv.

Pynt med frukt og bær

Lekkert og enkelt.

Å pynte en pavlova er jo bare å slenge på en hel masse med bær, uten tanke på mønster og form, men skal du dekorere en kake gjør det seg om frukt- og bærpynten er litt mer forseggjort. Det behøver likevel ikke ta så mye lenger tid. Den enkleste måten å pynte lekkert på er å legge elementer i ring. Skjær opp det du har, for eksempel kiwi, jordbær eller ananas. Legg i ring, begynn ytterst.

SJABLONG: Dette er det enkleste trikset i boka. Men, det er ikke mange som kan det.

SJABLONG: Dette er det enkleste trikset i boka. Men, det er ikke mange som kan det. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

SJABLONG: Dette er det enkleste trikset i boka. Men, det er ikke mange som kan det.

SJABLONG: Dette er det enkleste trikset i boka. Men, det er ikke mange som kan det. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

BLOMSTER: Det er trendy med blomster på kakene.

BLOMSTER: Det er trendy med blomster på kakene. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning