Hvordan fryse supper og gryter

12 supper og gryter som redder deg ut av tidsklemma

Lag fullverdig middag til hele familien på et blunk.

OPPSKRIFT PÅ LINSESUPPE: Her Christopher Sjuves oppskrift på linsesuppe.

OPPSKRIFT PÅ LINSESUPPE: Her Christopher Sjuves oppskrift på linsesuppe. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

I forrige uke la jeg ut den første saken i vår nye spalte kalt kjøkkenøkonomi.

Jeg kjøper gjerne inn hele slakt, og her ga jeg tips til hvordan du best fryser og tiner kjøttet.

Rask og enkel middag

Denne gangen har vi tips til hvordan du kan takle tidsklemma bedre.

Det er som kjent ikke lett å lage fullverdige og gode middager hver dag.

Eller, vent litt. Det er jo ikke sant. Det er jo slett ikke så vanskelig som alle skal ha det til. Det krever bare at man bruker litt kløkt, samt har tilgang på en fryseboks.

For er du så frampå at du alltid har en suppe eller gryte i fryseren tar det deg kort tid å ordne et hjemmelaget måltid.

Roen vil senke seg over middagsbordet og legge et godt grunnlag for en hyggelig kveld.

Denne type mat har som kjent ofte godt av et digg brød ved siden av. Her får du oppskriften på nanbrød, focaccia, og en rekke andre gode suppebrød, samt noen til kaffen og.

Lag mye

Dessverre dukker ikke middagene opp i fryseren av seg selv. Så neste gang du lager en suppe eller gryte lag dobbel, eller hvorfor ikke trippel, porsjon.

Under har jeg plukket fram tolv Klikk-favoritter. Her er det oppskrift på supper og gryter for enhver smak og anledning.

Heldigvis er det forholdsvis enkelt å fryse ned denne type retter. Avkjøl maten i kasserollen og hell i tette beholdere eller fryseposer som du merker med dato og innhold.

Tin de kjapt ved å dyppe posene eller beholderne i varmt vann til det er lett å få maten over i en kasserolle. Om noen få strakser er middagen klar!

Ikke smak til før frysing

Vær likevel oppmerksom på at noen råvarer kan oppføre seg litt rart når de fryses.

Kokte poteter kan misfarges og få en ekkel konsistens. Tilsett derfor heller potet i rå tilstand når du fryser ned middagen. Varm så opp maten så lenge at potetene blir ferdigkokt før du serverer.

En generell regel som er verdt å merke seg er at du bør vente med alt som du vanligvis ville tilsatt mot slutten. Friske urter for eksempel vil lett få en usmak under oppholdet i fryseboksen.

Jeg ville og ventet med å jevne supper og gryter med egg, majones eller melkeprodukter ettersom disse kan skille seg ved frysing. Har du mulighet til å kjøre suppen i en blender når du varmer den opp igjen vil du antakelig klare å binde den på nytt, men de fleste supper og gryter har biter som i møte med en blender vil forvandle middagen din til babymat.

Bortsett fra dette bør det være grei skuring. Det viser seg kjapt at du til og med har god tid til å lage en av disse hverdagsdessertene også. Eller så kan du alltids ty til selveste kongen av hverdagsdesserter.

Les også:

Fem billige hverdagsmiddager

Supereplekaka lager du slik

Slik blir kyllingen skikkelig saftig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Se hele oppskriften

Til 3 porsjoner

1 ts Anis, malt

0.5 ts Cayennepepper

1 ts Korianderfrø

1 ts Kuminfrø

750 g Lammekjøtt med bein

1 stk Løk

1 ss Tomatpuré

4 stk Tørket aprikos

4 stk Tomater

2 dl Vann

2 bokser Kikerter

1 ss Ingefær

2 stk Buljongterning

2 stk Kanelstang

1 stk Sitron

Koriander, fersk

Olje

Salt og pepper

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Løk

0.5 kg Kjøttdeig

1 ss Tomatpuré

2 stk Tomatboks

5 fedd Hvitløk

3 stk Soltørkede tomater

3 stk Gulrøtter

2 bokser Bønner

1 ts Kuminfrø

1 ts Korianderfrø

1 stk Chili

1 ts Chilipulver

2 stk Paprika

4 ss Rømme

Tortillachips

Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

400 g Lammekjøtt, salt

500 g Lam

200 g Lam

500 g Bønner

4 ss Olivenolje

1 fedd Hvitløk

1 bokser Tomatboks

2 ss Timian

2 ss Merian

1 ts Pepper

6 dl Okse

1 ts Salt

Christopher Sjuve

Oksehalesuppe

Det er ikke lett å tenke seg til en mer smakfull suppe enn den du får når du koker oksehaler.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kg Okse

Olje/smør til steking

2 stk Løk

3 bokser Tomat

2 stk Laurbærblad

1 ts Anis, malt

1 stk Hvitløk

2 stk Gulrøtter

Salt og pepper

Timian

Ingredienser:

Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

600 g Klippfisk

1 kg Løk

1 kg Poteter

2 stk Chili

3 bokser Tomat

10 stk Pepperkorn

1 stk Hvitløk

2 stk Laurbærblad

20 stk Oliven, sorte

200 g Paprika

2 dl Olivenolje

Erik Hannemann

Kylling Cordon Bleu

Dette er den enkle, late varianten av klassikeren.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Kyllingbryst

2 skiver Skinke, røket

2 stk Ost

Salt og pepper

Smør/olje

Matprat.no

Mulligatawny

Dette er en karrisuppe som er mest kjent for å bli servert til Mrs Sophie hver lille julaften.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Høne

60 g Linser

3 stk Løk

2 ts Karri

1 l Hønsebuljong

3 dl Kokosmelk

Salt og pepper

Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Tørket sopp

2 dl Madeira

1 ss Sennepspulver

600 g Viltkjøtt

3 stk Sjalottløk

1 stk Purre

2 stk Gulrøtter

2 stk Persillerøtter

2 stilker Stangselleri

2 skiver Bacon

2 fedd Hvitløk

1.5 l Viltbuljong

2 ss Rognebærgelé

2 dl Kremfløte

150 g Chèvre

100 g Brunost

Salt og pepper

Smør til steking

Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Sjalottløk

1 stk Tomatboks

1 ss Sukker

1 ss Eplecidereddik

1 ss Kyllingbuljong

2 ss Kremfløte

1 ss Oregano

150 g Kjøttdeig

Parmesan

Olje til pensling

Astrid Hals

Afrikansk lammegryte

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Kjøtt

1 bokser Kikerter

2 stk Aubergine

1.5 ts Salt

1 ts Pepper

2 bokser Tomater

1 ss Korianderfrø

0.5 ts Spisskum, frø

2 ts Muskat, revet

3 ss Olje

3 stk Rød chili, finhakket

2 ss Ingefær, revet

2 fedd Hvitløk

1 ts Eddik

2 ss Persille

1 ss Koriander

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kylling

3 stk Løk

3 stk Gulrøtter

2 fedd Hvitløk

2 stilk Stangselleri

3 ss Cognac

1 fl Hvitvin

4 skiver Bacon

2 ss Mel

2 stilk Timian

2 stk Laurbærblad

150 g Champignon

10 stk Småløk

Salt og pepper

Olje

Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Linser

1 stk Løk

1 fedd Hvitløk

1 stk Gulrot

10 cm Stangselleri

1 bokser Tomat

Vann

20 cm Chorizopølse

1 stk Buljongterning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag