Hva gjør du med eplene?

Hva gjør du med eplene?

Her får du alle forslagene du trenger.

Publisert Oppdatert
Epler som ligger i hagen.

Epler som ligger i hagen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Det er alltid like trist. Jeg så det igjen i helgen. Eplene lå strødd på bakken. Ikke bare i én hage. Men på plen etter plen ligger eplene og råtner. Det som skulle vært tilslørte bondepiker og eplekaker til glede og begeistring for gamle og unge er nå degradert til rå forlystelse for småkryp som engasjerer seg i forråtnelsesprosessen.

Jeg sitter med en følelse av at overfloden hagene øser av ikke verdsettes slik den fortjener.

For all del, jeg har forståelse for at man ikke forkaster sine spisevaner fullstendig og forsøker å leve på epler en måned. Bevares.

Og det er nettopp her jeg kommer på banen med kule ting du kan lage med epler.

Først og fremst - du kan legge epler på glass. Å hermetisere dem er en god idé. Da kan du plukke epler ut av glassene midtvinters og kose deg gløgg. Gløgg ja! hakk for eksempel noen hermetiserte epler og ha i gløggen sammen med mandler og rosiner.

Hva gjør jeg med epler? Eplemos

I vårt gode, rikholdige arkiv finnes det flere oppskrifter på eplemos - eller eplesyltetøy. Jeg har lagt det mest klassiske til i listen med oppskrifter nedenfor. Men, prøv deg også gjerne på en variant med revet ingefær.

Hva gjør jeg med epler? Bakst med epler

Vi åpner baksten med et klassisk hvetebrød, som minner mest om et gigantisk skolebrød. I oppskriften kan du velge mellom eplefyll eller vaniljefyll. Men du, det er lov med begge deler!

Det er også en artig oppskrift på horn med eplesyltetøy man kan prøve seg på. Og det kule er om du bruker ditt eget syltetøy, selvsagt.

Hva gjør jeg med epler? Kjøttmat med epler

Svin og epler er klassisk og godt. Du finner en skikkelig søndagsmiddag nedenfor svinesteika får følge av epler og svisker.

Men, har du tenkt å være litt råflott kan du kjøpe deg ei gås følge oppskriften på helstekt fugl med epler servert med rødkål og saus.

Hva gjør jeg med epler? Dessert med epler

Det mest opplagte å lage med epler er dessert. (Mer om eplekaker nedenfor).

De to første oppskriftene er på bakte epler.

Den andre lages på bålet. Fjerne kjernehuset og fyll det med sjokolade, sukker, rosiner og kanel. Pakk det inn i folie, ta det med på tur og bak det glørne på bålet!

Stekte epler, i smør, er også forbløffende digg. Legg dem på pannekaka, dryss over kanel og melis - og kanskje litt pisket krem? Da er du i mål.

En enkel oppskrift på epler i karamellsaus er også med. Og så kunne jeg ikke dy meg for å ta med den 70-tallsoppskriften epler i slåbrok. Beklager. Men det er altså epler som pakkes inn i butterdeig før de bakes - og så har du marsipan der hvor kjernehuset var.

Hva gjør jeg med epler? Eplekaker

Jeg tar med tre eplekaker, faktisk.

Den første, min favoritt, er tarte tatin. Men, det også verdt å ta med den tyste apfelstrudel. Vi runder av med en video hvor den supre kokken Michel Roux viser hvordan han lager eplekake - på ganske så klassisk manér. Får du ikke lyst på eplekake etter å ha sett den videoen, ja da får du aldri lyst på eplekake.

 

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Kim Holthe

Hermetiserte epler og pærer

Slik hermetiserer du epler og pærer. Legg epler og pærer på glass!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

400 g Sukker

1 l Vann

Eple

Kim Holthe

Eplemos

Dette er eplesyltetøy, på helt klassisk vis.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Eple

1 dl Vann

3 dl Sukker

Epler i slåbrok

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Eple, syrlig

100 g Marsipanmasse

3 dl Vann

1 dl Sukker

1 Mørdeig

Egg til pensling

Epler i karamellsaus

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Eple

4 dl Vann

1 dl Sukker

1 ts Sitronsaft

2 dl Sukker

1 dl Vann

Foto: TV2 @ God Morgen Norge

Ovnsbakte epler med vaniljesaus

Her er Wenche Andersens oppskrift på bakte epler med vaniljesaus. Sulten?

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Eple

0.5 stk Vann

4 ss Honning

Sitron, presset

3 ss Rosiner

3 ss Mandler

2 ts Kanel

4 dl Helmelk

1 stk Vaniljestang

3 stk Eggeplomme

0.5 dl Sukker

Søtt hvetebrød med eple- eller vaniljefyll

Se hele oppskriften

Til 0 porsjoner

50 g Smør

5 dl Melk

1 beger Kesam

2 stk Egg

100 g Gjær

1.5 dl Sukker

1 ts Kardemomme

0.5 ts Salt

17 dl Hvete

Vaniljekrem

Melis

Kokos

4 stk Eple

Sukker

Kanel

Melis

Eplehorn og rullebolle med epler

Se hele oppskriften

Ingredienser:

50 g Gjær

4 dl Melk

100 g Kesam

75 g Smør

1.5 dl Sukker

0.5 ts Salt

2 stk Egg

1.2 kg Hvetemel

2 dl Eple

1 ts Kardemomme

Clotilde Dusoulier

Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker

Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

1 ss Olivenolje

800 g Svinestek

Havsalt

1 stk Rødkål

2 stk Eple

8 stk Svisker

4 stk Hvitløk

Korianderfrø

Muskat

Ingefær, malt

Kanel

Nellik

1 dl Rødvin

Pepper

Christopher Sjuve

Epledessert med kanel og melis

Her får en skikkelig hverdagsdessert! Epler og pannekaker.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Eple

2 stk Pannekake

6 ss Sukker

1 ts Eplecidereddik

2 ss Smør

4 ts Crème fraîche

1 ts Kanel

Peder Songedal

Fylte epler

Eplene er fylt med sjokolade, rosiner, sukker og kanel. De stekes på bål og serveres med vaniljekesam. Om du ikke har vaniljekesam, kan du bruke vanlig kesam tilsatt litt vaniljesukker.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Eple

50 g Sjokolade

0.5 dl Sukker

2 ts Kanel, malt

0.5 dl Rosiner

2 ss Smør

2 dl Vaniljekesam

Erik Hannemann

Pannekaker med stekte epler

Dette er deilige pannekaker med stekte epler, kanel og melis...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 dl Hvetemel

3 stk Egg

5 dl Melk

Smør til steking

3 stk Eple

Kanel

Melis

Erik Hannemann

Tarte tatin

Det er ikke uten grunn at denne eplekaka er verdensberømt. Det finnes bare en eplekake er som helt konge. Du har funnet den.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

125 g Smør

100 g Sukker

1 stk Egg

150 g Hvetemel

1 ts Salt

3 stk Eple

2 stk Pære

100 g Smør

2.5 dl Sukker

Wien-Tourismus/Peter Koller

Apfelstrudel

Lekker østerrisk eplekake med tynn deig og fyll av rosiner, kanel, brun rom og selvsagt, epler!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

300 g Hvetemel

1 stk Egg

5.5 cl Olje

12.5 cl Vann

1 kg Eple

60 g Sukker

30 g Mel

1 stk Sitron, saften av den

40 g Rosiner

110 g Smør

2 cl Rom

0.5 ts Kanel

Melis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning