Hva gjør du med eplene?

Hva gjør du med eplene?

Her får du alle forslagene du trenger.

Sist oppdatert
Epler som ligger i hagen.
Epler som ligger i hagen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Det er alltid like trist. Jeg så det igjen i helgen. Eplene lå strødd på bakken. Ikke bare i én hage. Men på plen etter plen ligger eplene og råtner. Det som skulle vært tilslørte bondepiker og eplekaker til glede og begeistring for gamle og unge er nå degradert til rå forlystelse for småkryp som engasjerer seg i forråtnelsesprosessen.

Jeg sitter med en følelse av at overfloden hagene øser av ikke verdsettes slik den fortjener.

For all del, jeg har forståelse for at man ikke forkaster sine spisevaner fullstendig og forsøker å leve på epler en måned. Bevares.

Og det er nettopp her jeg kommer på banen med kule ting du kan lage med epler.

Først og fremst - du kan legge epler på glass. Å hermetisere dem er en god idé. Da kan du plukke epler ut av glassene midtvinters og kose deg gløgg. Gløgg ja! hakk for eksempel noen hermetiserte epler og ha i gløggen sammen med mandler og rosiner.

Hva gjør jeg med epler? Eplemos

I vårt gode, rikholdige arkiv finnes det flere oppskrifter på eplemos - eller eplesyltetøy. Jeg har lagt det mest klassiske til i listen med oppskrifter nedenfor. Men, prøv deg også gjerne på en variant med revet ingefær.

Hva gjør jeg med epler? Bakst med epler

Vi åpner baksten med et klassisk hvetebrød, som minner mest om et gigantisk skolebrød. I oppskriften kan du velge mellom eplefyll eller vaniljefyll. Men du, det er lov med begge deler!

Det er også en artig oppskrift på horn med eplesyltetøy man kan prøve seg på. Og det kule er om du bruker ditt eget syltetøy, selvsagt.

Hva gjør jeg med epler? Kjøttmat med epler

Svin og epler er klassisk og godt. Du finner en skikkelig søndagsmiddag nedenfor svinesteika får følge av epler og svisker.

Men, har du tenkt å være litt råflott kan du kjøpe deg ei gås følge oppskriften på helstekt fugl med epler servert med rødkål og saus.

Hva gjør jeg med epler? Dessert med epler

Det mest opplagte å lage med epler er dessert. (Mer om eplekaker nedenfor).

De to første oppskriftene er på bakte epler.

Den andre lages på bålet. Fjerne kjernehuset og fyll det med sjokolade, sukker, rosiner og kanel. Pakk det inn i folie, ta det med på tur og bak det glørne på bålet!

Stekte epler, i smør, er også forbløffende digg. Legg dem på pannekaka, dryss over kanel og melis - og kanskje litt pisket krem? Da er du i mål.

En enkel oppskrift på epler i karamellsaus er også med. Og så kunne jeg ikke dy meg for å ta med den 70-tallsoppskriften epler i slåbrok. Beklager. Men det er altså epler som pakkes inn i butterdeig før de bakes - og så har du marsipan der hvor kjernehuset var.

Hva gjør jeg med epler? Eplekaker

Jeg tar med tre eplekaker, faktisk.

Den første, min favoritt, er tarte tatin. Men, det også verdt å ta med den tyste apfelstrudel. Vi runder av med en video hvor den supre kokken Michel Roux viser hvordan han lager eplekake - på ganske så klassisk manér. Får du ikke lyst på eplekake etter å ha sett den videoen, ja da får du aldri lyst på eplekake.

</p> </div>

 

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også