Spanske tapas:

Herlige munnfuller

Tapas er et fantastisk konsept – en rekke små smaksbomber og et glass med noe godt i.

ENKELT: Tapas servert på aller enkleste måte forutsetter faktisk ingen matlaging. Åpne en boks oliven, skjær opp spekepølse, og server med godt drikke, er alt som skal til.

ENKELT: Tapas servert på aller enkleste måte forutsetter faktisk ingen matlaging. Åpne en boks oliven, skjær opp spekepølse, og server med godt drikke, er alt som skal til. Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert
TAPASSALAT: Salat med grillet paprika, kombinert med eddik, olje og hvitløk.

TAPASSALAT: Salat med grillet paprika, kombinert med eddik, olje og hvitløk. Foto: istockphoto

TAPASMENY: Denne tapasbaren i Madrid har litt av hvert å by den som stiger inn døren.

TAPASMENY: Denne tapasbaren i Madrid har litt av hvert å by den som stiger inn døren. Foto: istockphoto

KROKETTER: En veldig populær tapasrett i Spania. Det finnes også tapasbarer som bare serverer kroketter, da med forskjellig fyll.

KROKETTER: En veldig populær tapasrett i Spania. Det finnes også tapasbarer som bare serverer kroketter, da med forskjellig fyll. Foto: Foto: Svein Utigard/"7 dager i Pyrineene"

Å lage tapas er ikke noe hokus pokus. Det trenger iallfall ikke være det.

Den enkle varianten:

  • Røkte og/eller saltede mandler
  • Oliven. Av spanske oliventyper er små harbequinas og grønne manzanilla med sten eller ansjosfyll (sistnevnte veldig pop i Spania!) et godt valg.
  • Noen ostebiter - gjerne manchego og annen spansk ost om du får tak i det.
  • Tynne skiver av spansk serranoskinke eller aller helst bellotaskinke/pata negra. Annen skinke går selvsagt an det også. Parma er et godt valg. Av norske skinker bør du gå for de mest vellagrede.
  • Noen biter chorizopølse. Det er godt å svisje dem raskt i pannen og servere dem lune.
  • Katalansk pa amb tomàquet ("brød med tomat") smaker godt til: Rist skiver av daggammel loff eller lyst rugbrød lett i brødrister. Gni overflaten med halve hvitløkfedd, halve kjøttfulle tomater og topp med god olivenolje og salt.

Hvis du derimot skal dekke opp til et virkelig flott og forseggjort tapasbord, er det mange gode oppskrifter å velge mellom. Vi har satt sammen et lite utvalg for deg. De fleste er tapas som du kan finne på tapasbarer i hele Spania.

Hvitløkreker "Playa del Inglés"

Tortilla española - potetomelett

Kroketter

Salat med grillet paprika

Fylte sjampinjonger

Friterte akkarringer

Aioli

Kjøttboller med tomatsaus

Chorizo flambeado

Patatas bravas

Kyllingtapas fra Andalucia

Søk etter flere oppskrifter her

Drikke til tapas

Det som kan være vanskelig med vin og tapas, er at man har så mange forskjellige smaker samtidig. Derfor er det lett å ende opp med noe som bare passer til noen få av rettene, men ikke til alle. Men selvfølgelig lar det seg løse! Et spennende og godt valg til tapas er faktisk musserende vin - og siden vi først er i Spania, er det mye god cava å få for en billig penge. Om man ønsker seg noe rødt i glasset, er det viktigste at det er en lettdrikkelig vin som ikke "fornærmer" noen, og en enkel vin basert på tempranillo og garnacha fra for eksempel Navarra burde fungere. Men det må jo bare sies at det helt riktige å drikke til tapas, er og blir sherry - spør etter en god fino, eller aller helst en manzanilla, om du vil ha en ekte, hard core tapasopplevelse.

Les også:

Ost og vin i skjønn harmoni

Vårløkgrilling med stor ståhei

Sangria for full mugge

Oliven - Middelhavets perle

STEKEKUNST: Det krever øvelse for å bli mester i å steke spansk potetomelett. Følg vår oppskrift, så blir du det fort.

STEKEKUNST: Det krever øvelse for å bli mester i å steke spansk potetomelett. Følg vår oppskrift, så blir du det fort. Foto: istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning