Til hverdags er det lett å ty til kyllingbryst eller -lår, da det er enklere og krever mindre tid. Men i helgen vil du kanskje bruke litt mer tid og steke en hel kylling i ovnen.

Det er flere grunner til å gjøre dette. For det første får du en mer intens smak når kjøttet sitter på beinet. I tillegg blir det gjerne saftigere. Og så får du masse deilig og sprøtt skinn.

Om du har en noenlunde velutstyrt butikk i nærheten, bør du styre unna "industrikylling" og velge kylling fra småskalaprodusenter som Stange, Holte m.fl. Disse kyllingene er større, bedre på smak, og de har ikke blitt medisinert ihjel.

Når du skal steke hel kylling i ovnen, bør du ta kyllingen ut av kjøleskapet minst to timer i forveien. Mens kyllingen tempereres, kan du stelle i stand de andre tingene du trenger.

Triks som løfter smaken

Selv om du har en god kylling fra en småskalaprodusent, er fortsatt kyllingkjøttet ganske mildt og nøytralt på smak, så det trenger litt "hjelp".Det er spesielt to ting du kan gjøre for å smakssette kyllingen. Det ene er å legge krydder-/urtesmør under skinnet. Det å andre er å fylle buken med godsaker.

For smøret, er det viktig å bruke mykt, romtemperert smør. For en virkelig god smakstilsetning, bruk finhakket hvitløk, bladpersille, gressløk og salvie. For å hisse dette litt opp, kan du tilsette litt cayennepepper eller tabasco. Kjør så dette med stavmikser eller i blender. Løsne forsiktig skinnet på brystene i den ene enden mens det fortsatt sitter fast rundt resten. Smyg så krydder-/urtesmøret inn under skinnet og bruk hendene utenpå til å stryke det utover hele brystene.

I tillegg til den foreslåtte krydder/-urteblandingen over, kan du variere med andre urter, som f.eks. estragon, timian eller rosmarin. Vil du ha flere ideer til variasjoner, se våre oppskrifter på kryddersmør.

Til å fylle buken, kan du dele en hel hvitløk i to, dele en sitron i båter og bruke så mye salvie som du får plass til. Igjen kan du variere med andre typer urter.

Hvilken steketemperatur og hvor lenge?

Før du skal ha kyllingen inn i ovnen, gni inn hele utsiden av kyllingen med smør og salt og pepre godt.

Ser du gjennom en masse oppskrifter på helstekt kylling, ser du fort at de oppgitte steketemperaturene kan variere ganske mye. De fleste ser imidlertid å til å ligge i området 160-170 grader, og det er der vi anbefaler deg å ligge.

Lengden på steketiden varierer også ganske mye. Det har selvsagt mye å gjøre med størrelsen på kyllingen. Vi anbefaler at du steker i minimum tre kvarter, også sjekker du stekegraden på kyllingen med å stikke en skarp og smal kniv inn ved lårbeinsfestet. Hvis saften som renner ut er klar, er kyllingen ferdig. Er det antydning til rødfarge på saften, trenger kyllingen mer tid i ovnen. Du kan også bruke steketermometer. Stikk det inn i den tykkeste og mest kjøttfulle delen av låret. Det skal helst vise nærmere 70 grader.

Et stadig tilbakevendende problem, er at brystene blir ferdigstekt før lårene, og hvis du skal vente på lårene, så blir brystene tørre. En måte å ta tak i dette problemet på er å øse stekesaft fra bunnen av pannen over brystene hvert femte minutt de siste 15-20 minuttene av steketiden. Når kyllingen er ferdigstekt, la den hvile i 15-20 minutter før du begynner å skjære den opp.

Skal du binde opp lårene før du setter kyllingen i ovnen?. Her har to av verdens mest kjente kokker, Thomas Keller og Heston Blumenthal, begge med 3-stjerners restauranter i Michelin-guiden, helt forskjellige tilnærminger. Keller binder opp lårene, og sier at når de klemmes inn mot brystene, så holder det brystene saftige. Blumenthal sier derimot at du ikke bare skal la være å binde opp; du skal presse lårene utover. Da får lårene varm luft på begge sider under stekeprosessen og blir ferdige samtidig med brystene.

Godt tilbehør

Du kan bruke forskjellige typer poteter til kylling. Potetstappe er godt. Det er også godt med ovnsstekte poteter, og denne oppskriften er spesielt god. Fløtegratinerte poteter er også godt.

Kanskje noe av det beste du kan ha til kylling er risotto, og da gjerne en sopprisotto laget på kyllingkraft. Ellers kan du variere med forskjellige typer grønnsaker, servere en salat ved siden av etc.

Nedenfor finner du tre oppskrifter på hel ovnsstekt kylling, som du kan bruke som inspirasjon.

Helstekt fylt kylling

Her er Wenche Andersens oppskrift på helstekt kylling - med deilig linsesalat.

Til 4 porsjoner:

Kylling

1 stk stor kylling, ca 1,2-1,4 kilo (beregn 300-350 gram pr person)

1 stk løk

2 stk hvitløksfedd

friske urter som oregano, timian og persille

Skaller fra en halv sitron

2 ts salt

pepper

olivenolje

saften av en halv sitron

Linsesalat

150 g linser, grønne

3 dl vann

2 skiver sellerirot

1 stk gulrot

0,5 stk purre

salt og pepper

hakkede urter

2 stk tomater

saft og skall fra én sitron

1 ss hakket persille

3 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Helstekt kylling med rødvinsky

Helstekt kylling serveres med god rødvinssky.

Til 6 porsjoner:

2 kg kylling

salt

1 stk løk

8 stk svisker (stenfrie)

2 ts paprikapulver

2 stk hel hvitløk

12 stk småløk

Saus

0,5 ss smør

2 stk finhakket sjalottløk

innmat en fra kyllingen

4 stk svisker

2 ts sukker, brunt

1 ss balsamicoeddik

1 ss soyasaus

3 dl rødvin

4 dl kylling fond fra glass

2 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):
Øystein Westlie

Helstekt kylling med søtpotet og vanlige poteter

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

1 neve timian

1 neve basilikum

3 stk hvitløksfedd

1 ts spisskummenfrø

1 ts paprika

1 ts gurkemeie

1 ts salt

pepper

100 g smør, romtemperert

Tilbehør

3 stk søtpotet

500 g poteter

0,5 stk hvitløk

0,5 dl olivenolje

1 ts salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!