Hellstrøm rydder opp

I hælene på Hellstrøm

Fikk Hellstrøm ryddet opp i Harstad?

HELLSTRØM I HARSTAD: Hellstrøm løser problemer i Nord-Norge.

HELLSTRØM I HARSTAD: Hellstrøm løser problemer i Nord-Norge.

Publisert Oppdatert

Dette er den beste iskremen vi har spist nord for polarsirkelen, kanskje noensinne

Restaurant Nordlændingen i Harstad er på konkursens rand når Eyvind Hellstrøm ankommer byen.

Hellstrøm går rett i strupen på problemene og får alle til å innse alvoret i situasjonen.

Det viktigste grepet er å få opp omsetningen på maten. For å få til det, må de skape identitet gjennom menyen. Svaret er å lage en øl-meny.

Restauranten ser ut til å komme seg på beina, men hvordan gikk det med stedet etter at Hellstrøm forlot Harstad?

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Share

Vårt besøk på restauranten

Vertshuset Nordlændingen ligger godt gjemt i en sidegate, et godt stykke unna hovedgata. Hadde vi ikke vært ute med lokalkjente, hadde det vært vanskelig å finne fram. Det er antakelig derfor herr Hellstrøm har fått satt opp nye skilt.

Den eneste måten å beskrive interiøret, er "hvitkalket fiskerkro". Følelsen av fotball på storskjerm og sene kvelder med høylydt musikk og utagerende festing ligger tungt under taket. Det er et kjellerlokale, men hva du enn gjør, ikke la det skremme deg. Dette er ikke en hund som bør skues på den lurvete pelsen.

Da vi kom var stedet tomt. Helt tomt. Verten og kokken sto og pratet ved baren, men snudde seg det sekundet vi kom inn døra og hilste hjertelig på oss. Vi valgte bord, fikk menyen og bestilte drikke med en gang.

Menyen er en enkel affære, med 13 hovedretter, 8 pizzaer og 1 dessert. Ikke noen fancy forretter og slikt her, men med bare én kokk på kjøkkenet er det antakelig like greit. Vi bestilte hval, fiskesuppe, kyllingspyd og griseskank. Vi måtte jo teste ut den sprikende menyen!

Etter en akseptabel ventetid kom maten på bordet, ikke lekkert danderte tallerkener, men porsjonene var sannelig store nok til å gjøre opp for mangelen på forretter.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Fiskesuppen var rik og kremet, og dekket av en chiffonade av finhakkede friske grønnsaker. Den var god, men kunne vært bedre om rekene og blåskjellene fra menyen hadde holdt selskap med den nydelig kokte kveita som gjorde suppa.

Hvalen var perfekt stekt, men kunne godt vært krydret mer, den annonserte ølmarinaden var overhodet ikke merkbar. Hvalkjøttet ble i stedet servert med enn grønnpeppersaus som hensatte oss til 1990-årene. Kanskje ikke den beste sausen til hval, men den kunne fungert med litt tilpasning.

Kyllingspydet var en liten skuffelse. Kyllingen smakte godt, men det kom med poteter i stedet for basmatirisen som menyen lovet. De hadde visstnok sluppet opp for ris, men det er en underlig tabbe å gjøre før helgen.

Eisbeinet, beskrevet som griseskank bakt med honning og bokkøl, var enormt, servert med kål og et berg av perfekt luftig potetmos. Sausen var rund og søt, med en underlig tilsetning av små ananasbiter som ga et touch av Hawaii og 70-tall. Krydderet som manglet i hvalkjøttet hadde kanskje tatt turen til griseskanken, som var mer enn en anelse for salt. Men øl og salt er jo gamle venner.

Et par ting til om denne retten: Kålen var helt ubeskrivelig fantastisk. Finsnittet og pannestekt, og så den hadde små karamelliserte kanter og et overraskende og perfekt tillegg av rosenkål, like finsnittet. Vi mistenker at Hellstrøm har hatt en god finger med i spillet her.

Da vi kom var det tomt, men før vi var halvveis i maten var stedet fullt av en blanding av spisegjester og drikkegjester. Vi var mildt sagt stappmette etter de enorme porsjonene og alt i alt godt fornøyde, tross de små tabbene hver rett bød på. Vi tok derfor en liten fordøyelsespause og tenkte oss lenge om før vi kom fram til at vi nesten måtte teste desserten: Øl-iskrem.

Vi hadde mildt sagt ikke høye forventninger, men syntes at vi i rettferdighetens navn måtte prøve den.

Og takk himmelen for det.

Dette er den beste iskremen vi har spist nord for polarsirkelen, kanskje noensinne. Den ble servert med karamelliserte pistasjnøtter og ditto rugbrød. Alt fungerte. Etter så mange små skuffelser var dette en perfekt Solskjær, inn fra reservebenken i avslutningsminuttene, med den avgjørende scoringsperlen fra langt utenfor 16-meteren.

HELLSTRØM RYDDER OPP:  Hellstrøm etterlater seg en nydelig øl-iskrem i Harstad.

HELLSTRØM RYDDER OPP: Hellstrøm etterlater seg en nydelig øl-iskrem i Harstad. Foto: Foto: Istock

Her ligger Nordlændingen

Nordlændingen ligger i Strandagata 30, mellom H.F. Giævers gt. og Vidkuns gt.


Vis større kart

Regningen var heller ikke avskrekkende, med rundt 200 kr for hovedrettene. Da vi forlot stedet var det sydende av liv. Et lokalt band skulle spille og det fristet å bare bli sittende for å kose seg med den gode og inkluderende stemningen.

Betjeningen var vennlige og imøtekommende, alt man kunne forvente. Nordlændingen er et bra sted å gå for å få seg en pils og et skikkelig måltid. Ta med deg kompisene for å høre på livemusikk eller se fotball uten å måtte nøye seg med en microovn-pizza eller tortillachips med dip.

Den norske reiselivsnæringen burde sørge for å finne midlene til å få Hellstrøm til å gjøre dette med alle spisesteder i Norge snarest mulig!

Og hva du enn gjør, prøv iskremen.

Øl-iskrem

At øl og is kan smake så godt er et lite under.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2.5 dl Fløte

2.5 dl Øl

100 g Brunt sukker

5 stk Eggeplomme

Pistasjenøtter

Rugbrød

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning