Oppskrift på: Asparges, kyllinglår og tiramisu
Helgemenyen er servert!
ENDELIG HELG: Kos deg med asparges, kyllinglår og tiramisu.
Helgens meny braker løs med saftige asparges til forrett. De serveres med nøtter og revet parmesan. Hovedretten er kyllinglår som får selskap av en kremete saus med løk og sopp. Vi avslutter måltidet med en klassiker, nemlig tiramisu. Den italienske kaka er enkel å lage og vil du gjøre det veldig enkel, så kan du kjøpe ferdige kjeks i steden for å lage sukkerbrød. God helg!
FORRETT
Asparges med nøtter
1 bunt frisk grønn asparges
1 ss sesamolje
10 stk. grohakkede valnøttkjerner
2 ss grovhakkede pistasjnøtter
4 ss revet parmesan
litt nykvernet pepper
Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne. Ta i grovhakkede nøtter det siste minuttet. Dryss nyrevet parmesan over rett før servering. Server gjerne ferskt urtebrød til.
HOVEDRETT
Saftige kyllinglår i kremsaus
8 stk. rå kyllinglår naturell med skinn
nykvernet salt og pepper
1 ss smør
8 stk. sjalottløk
12 stk. frisk sjampinjong , medium store
2 stk. gulrot
100 g bacon , i skiver
1 ss smør
2 ½ dl tørr hvitvin (evt alkoholfri hvitvin)
2 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
2 dl crème fraîche
4 ss frisk timian
2 ts maisennamel
1 ss kaldt vann
salt og pepper
1. Kyllinglårene deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår.
2. Delene krydres med salt og pepper. Brunes i smør ved forholdsvis sterk varme.
3. Rens grønnsakene. Sjalottløk og sjampinjong deles i to og gulrøttene kuttes i fingertykke skiver. Baconskivene kuttes i mindre biter og det hele svisses i smør og tilsettes hvitvin. Kok inn hvitvinen til halv mengde.
4. Hell grønnsakene med den reduserte vinen i en ildfast form og tilsette hønsekraften. Legg de svissede kyllinglårene på toppen og dekk formen med aluminiumsfolie.
5. Retten stekes midt i ovnen ved 200 °C i 55 minutter.
6. Når retten er ferdig, siles kraften forsiktig over i en kjele og tilsettes crème fraîche. Kok opp og jevn sausen med maisenna utrørt i vann. Smak tilslutt til sausen med salt og pepper.
7. Sausen kan helles tilbake over kyllinglårene eller serveres ved siden av retten.
DESSERT
Tiramisu
1 sukkerbrød (Du kan kjøpe fingerkjeks, kalt savoiardikjeks)
Dynking:
1 dl sterk kaffe
1 dl marsalavin (sherry eller portvin)
ca. 1 ss kakaopulver
litt revet sjokolade på toppen
Ostekrem:
4 stk. gelatinplater
6 stk. egg
1 ½ dl melis
250 g mascarponeost
ca. 3 ss konjakk
revet skall av ca. ¼ stk. appelsin
revet skall av ca. ¼ stk. sitron
½ dl kokende vann
Tiramisu kan du lage i porsjonsglass eller i en stor bolle.
Lag sukkerbrød og avkjøl på rist.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommmene og melisen. Bland inn Mascarponeost (evt kremost), konjakk og revet appelsin- og sitronskall. Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Smelt dem i kokende varmt vann og hell det i ostekremen under omrøring. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen. Sett kaldt i 10 minutter.
Legg biter av dynket sukkerbrød, ostekrem og kakaodryss lagvis. Pynt med kakao og sjokolade på toppen. La desserten stå kjølig og trekke en stund før servering.
Denne saken ble første gang publisert 26/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.