Kos deg:

Helgemenyen!

Denne helgen har vi satt sammen en deilig 3- retters meny. Begyn festen med gravlaks og dillpoteter og skei ut med klassisk lammestek som er enkelt bare du har et termometer for hånden. Siden er det friske multer å plukke i disse dager avslutter vi med en deilig munnfull multekrem. God helg!

Gravlaks med dillpoteter Foto: Matprat.no
Gravlaks med dillpoteter Foto: Matprat.no Foto: Matprat.no
Sist oppdatert

FORRETT

Gravlaks med dillpoteter

4 personer

12 skive gravet laks

6 stk. store kokte potet i terninger

3 dl crème fraîche

1 bunt hakket frisk dill

½ ts salt

¼ ts kvernet pepper

ca. 8 stk. salatblad

1. Kok opp crème fraîche i en liten kjele.

2. Ha i potetene og la det koke sammen ca. 3-4 minutter. Rør av og til.

3. Tilsett finhakket dill og smak til med salt og pepper.

4. Legg tynne skiver av gravlaks på en tallerken sammen med litt salat og de dillstuede potetene.

HOVEDRETT

Klassisk lammestek

1 stk. lammelår ca. à 2,5 kg

2 ts salt

1 ts pepper

4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket

3 båt hvitløk

1 stk. løk i båter

3 stk. gulrot

ca. 1 l vann

Saus:

ca. 8 dl stekesjy

4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann

1 ss solbærsaft eller rødvin

1 ts soyasaus

½ ts pepper

½ ts salt

1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.

3. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.

4. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter/ stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

DESSERT

Multekrem

4 personer

Ingredienser

4 dl kremfløte

5 dl multer

3 ss sukker

1. Bland sukker og multer.

2. Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.

3. Server multekremen med småkaker eller kjeks.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også