Helgemeny

Helgemeny for deg som liker kul mat

Her får du litt å bryne deg på.

BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike er det tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger...

BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike er det tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger... Foto: FOTO: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Her kommer en helgemeny for matentusiasten.

Her er det flere teknikker å bryne seg på. Du må beherske fritering, avanserte sausmaking og ikke minst krystallisering.

Lykke til med ukens helgemeny!

Forrett: Kul, kulere falafel

Å starte måltider med disse fine torskekulene er en fryd.

Fordelen er at alle som skal spise får dem rykende ferske, rett fra den varme oljen. Og det er faktisk ikke så ofte man får dem slik. Men, det fortjener de.

Det er veldig enkelt å lage kulene. Bruk en kjøkkenmaskin og kjør sammen torsk, hvitløk, krydder og kikerter (som du kjøper på boks, ferdig utvannet).  Form dem til kuler i hendene dine, dypp dem i pisket egg og så i knuste cashewnøtter.

Gjør klar alle kulene, tre eller fem til hver person, og så kan du fritere dem. Legg dem på kjøkkenpapir og la oljen renne litt av.

Nå serverer du kulene med litt aioli som du dypper dem i.

Sa noen at et glass kald pils vil funke til det her?

 

Hovedrett: Fransk burger med åpning for mer

 

Det viktigste for å lykkes med denne er sausen. Og det er jaggu den mest vriene av alle de klassiske, franske sausene.

Det er ikke uten grunn at denne sausen selges i pulverform og andre ferdigvarianter.

Så, først må du skille eggeplomme og eggehvite (gjerne på denne måten). Og så må du smelte smør. Og helst skal du klare smøret, altså fjerne det øverste laget, for deretter å helle smøret over i en bolle, men stoppe når det hvite, melkeaktige stoffet begynner å komme. (Jeg har droppet dette mange ganger, og det går finfint).

Før du kommer så langt har du stekt litt sjalottløk, hatt i hvitvin, eddik og estragon (kanskje litt sukker) og kokt dette inn til en lake som ikke er mer enn omtrent tre spiseskjeer.

Denne laken siles (eller ikke). Og når du pisker eggeplommene over svak varme har du først i laken, og så litt og litt av smøret. Og pisk som en helt! Ellers vil den skille seg.

Om du ikke er dreven på bearnés er det like greit å ta inn en til på laget. Han eller hun kan ta seg av resten av hamburgeren.

Om dere er to kan dere se om dere også får tid til å lage noen knallgode løkringer (siden frityroljen allerede er i bruk).

 

Dessert: Blomster og nøtter i sjokoladen

Her må du faktisk kunne kunsten med å krystallisere roseblader. Ellers er det ikke noen sak å fikse denne.

Smelt sjokolade, hell den utover i  en ildfast form og strø utover bakte hasselnøtter som du har hakket, litt kandisert frukt (som du har kjøpt) og til slutt noen smellvakre roseblader som jeg vet du har laget på forhånd.

 

Ha en herlig helg!

Erik Hannemann

Torsk som falafel

Å lage torsk som falafel er rett og slett en veldig god ide. Torskekulene kommer du til å bli glad i.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

250 g Kikerter

2 stk Hvitløksfedd

1 ts Spisskum

200 g Torskefilet

2 stk Egg

4 ss Cashewnøtter

Olje til fritering

Salt og nykvernet pepper

6 ss Aioli

Erik Hannemann

Fransk burger

I denne hamburgeren er det kyllingkjøtt og bearnaise.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

200 g Kylling

200 g Andekjøtt

1 stk Sjalottløk

1 dl Bearnaisesaus

2 ts Provencekrydder

1 stk Artisjokkhjerte

2 ss Soltørkede tomater

Salt og pepper

4 stk Salatblader

2 stk Hamburgerbrød

Erik Hannemann

Sjokoladeplate med nøtter og blomster

Om du roser sjokolade vil folk rose deg. Dette er desserten alle elsker, men få har smakt.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Hasselnøtter

400 g Kokesjokolade, mørk

Kandisert frukt

krystalliserte roseblader

Havsalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning