Helgemeny

Slapp av - vi har planlagt helgen din

Det blir kult, godt og italiensk til slutt. Du får handlelista også.

Publisert Oppdatert
SPICY: Denne thai-inspirerte vrien på blåskjell er både spicy og deilig.

SPICY: Denne thai-inspirerte vrien på blåskjell er både spicy og deilig. Foto: Foto: Erik Hannemann

Helgen er her!

Og med helgen kommer det gjerne en helgemeny.

Denne gangen byr vi på krydrede blåskjell med thaismaker, langkokt svinekjøtt og en italiensk dessert.

Det er lurt å begynne bakfra med denne menyen. Lag desserten først (siden den er halvfrossen), så lar du kjøttet koke lenge (minst et par timer før dere skal spise). Det fine med blåskjell er at det bare tar noen få minutter å lage - og er så himla godt.

Her er helgemenyen!

Forrett: Blåskjell med thaismaker

Denne lager du til slutt - altså rett før dere skal spise. Den tar bare 5 minutter å lage om du har preppet på forhånd.

Kjør chili, hvitløk og ingefær i foodprocessor. Ha det i en wokpanne (eller stor stekepanne) med blåskjell. Fres på høy varme til blåskjellene åpner seg (hjelp til med et lokk i noen sekunder så går det kjappere).

Vend inn østerssaus, klem over lime og vend inn hakket thaibasilikum om du får tak i det.

Hovedrett: Svin i øl

SVINEKJØTT I ØL: Det er én ting du må huske på når du skal koke svin i øl.

SVINEKJØTT I ØL: Det er én ting du må huske på når du skal koke svin i øl. Foto: Foto: Erik Hannemann

Å koke svin i øl høres ut som en gammel, hedensk skikk. Og for alt jeg vet, så er det nettopp det. Man kan raskt skjønne at det aldri vil gå av moten.

En ting er greit å huske - øl kan bli bittert om det kokes lenge. Det løses faktisk enkelt ved å balansere det med ørlite sukker. Det gjør du ved å smake deg fram til slutt (da er du i alle fall sikrere på et vellykket resultat).

Dette møre, deilige kjøttet er det mange måter å servere på. Restaurant Bror i København serverer kjøtt (fra salt, kokt lammehode) i store blader med sprø, fin kål. Det gjør plutselig denne retten frisk og deilig.

Men, om vil bare vil servere med (verden deiligste) potetmos, er det selvsagt fritt fram.

Dessert: Italiensk, kald og knasende

Semifreddo er en elegant rett du serverer til folk du er glad i. Eller deg selv, da.

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En semifreddo er en dessert alle elsker.

OPPSKRIFT PÅ DESSERT: En semifreddo er en dessert alle elsker. Foto: Foto: Erik Hannemann

Handleliste til helgemenyen

Ferskvarer:

2 kg blåskjell

800 g svinekjøtt

I grønnsakhylla:

2 stk rød chili

8 cm ingefær

thaibasilikum

2 stk løk

1 stk portobellosopp

2 hvitløk

1 stk lime

Blant krydderiene:

nellikspiker

østerssaus

laurbærblad

1 stk vaniljestang

Blant bakervarene:

brunt sukker

200 g sukker

Annet:

1 stk mørk øl

150 g nøtter, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter eller annet

solsikkeolje, eller annen nøytral olje til pensling

4 egg

3 dl kremfløte

Semifreddo betyr "halvkald", altså frossen, men ikke dypfrossen. Ideen er å først lage karamelliserte nøtter ved å ha nøtter og sukker i en stekepanne, la sukkeret smelte og helt det ut på en oljet flate (så det ikke fester seg). Når det er kaldt nok kjører det til grove biter i en kjøkkenmaskin.

Disse nøttene blander du inn i en hjemmelaget iskremsmete, bare at den også inneholder pisket krem og piskede eggehviter.

Så, beregn litt tid til å fryse den inn (eller lag den kvelden i forveien og sett den i kjøleskapet i god tid før du skal spise den, slik at den smelter litt.

Ha en herlig helg!

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 kg Blåskjell

2 stk Rød chili uten frø

2 fedd Hvitløk

8 cm Ingefær

Olje

5 ss Østerssaus

0.5 ts Pepper, svart

1 stk Lime

1 neve Thaibasilikum

Erik Hannemann

Svin i mørkt øl

Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Svinekjøtt

2 stk Løk

1 stk Portobellosopp

2 stk Laurbærblad

5 fedd Hvitløk

2 ss Brunt sukker

2 stk Nellikspiker

1 stk Øl

Salt og nykvernet pepper

Erik Hannemann

Semifreddo

Denne desserten er halvfrossen. Og helgod!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Nøtt

200 g Sukker

Solsikkeolje

1 stk Vaniljestang

4 stk Eggeplomme

4 ss Sukker

4 stk Eggehvite

0.5 ts Salt

3 dl Kremfløte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag