Helgemeny
Slapp av - vi har planlagt helgen din
Det blir kult, godt og italiensk til slutt. Du får handlelista også.
Helgen er her!
Og med helgen kommer det gjerne en helgemeny.
Denne gangen byr vi på krydrede blåskjell med thaismaker, langkokt svinekjøtt og en italiensk dessert.
Det er lurt å begynne bakfra med denne menyen. Lag desserten først (siden den er halvfrossen), så lar du kjøttet koke lenge (minst et par timer før dere skal spise). Det fine med blåskjell er at det bare tar noen få minutter å lage - og er så himla godt.
Her er helgemenyen!
Forrett: Blåskjell med thaismaker
Denne lager du til slutt - altså rett før dere skal spise. Den tar bare 5 minutter å lage om du har preppet på forhånd.
Kjør chili, hvitløk og ingefær i foodprocessor. Ha det i en wokpanne (eller stor stekepanne) med blåskjell. Fres på høy varme til blåskjellene åpner seg (hjelp til med et lokk i noen sekunder så går det kjappere).
Vend inn østerssaus, klem over lime og vend inn hakket thaibasilikum om du får tak i det.
Hovedrett: Svin i øl
Å koke svin i øl høres ut som en gammel, hedensk skikk. Og for alt jeg vet, så er det nettopp det. Man kan raskt skjønne at det aldri vil gå av moten.
En ting er greit å huske - øl kan bli bittert om det kokes lenge. Det løses faktisk enkelt ved å balansere det med ørlite sukker. Det gjør du ved å smake deg fram til slutt (da er du i alle fall sikrere på et vellykket resultat).
Dette møre, deilige kjøttet er det mange måter å servere på. Restaurant Bror i København serverer kjøtt (fra salt, kokt lammehode) i store blader med sprø, fin kål. Det gjør plutselig denne retten frisk og deilig.
Men, om vil bare vil servere med (verden deiligste) potetmos, er det selvsagt fritt fram.
Dessert: Italiensk, kald og knasende
Semifreddo er en elegant rett du serverer til folk du er glad i. Eller deg selv, da.
Handleliste til helgemenyen
Ferskvarer:
2 kg blåskjell
800 g svinekjøtt
I grønnsakhylla:
2 stk rød chili
8 cm ingefær
thaibasilikum
2 stk løk
1 stk portobellosopp
2 hvitløk
1 stk lime
Blant krydderiene:
nellikspiker
østerssaus
laurbærblad
1 stk vaniljestang
Blant bakervarene:
brunt sukker
200 g sukker
Annet:
1 stk mørk øl
150 g nøtter, gjerne en blanding av hasselnøtter, pistasjnøtter eller annet
solsikkeolje, eller annen nøytral olje til pensling
4 egg
3 dl kremfløte
Semifreddo betyr "halvkald", altså frossen, men ikke dypfrossen. Ideen er å først lage karamelliserte nøtter ved å ha nøtter og sukker i en stekepanne, la sukkeret smelte og helt det ut på en oljet flate (så det ikke fester seg). Når det er kaldt nok kjører det til grove biter i en kjøkkenmaskin.
Disse nøttene blander du inn i en hjemmelaget iskremsmete, bare at den også inneholder pisket krem og piskede eggehviter.
Så, beregn litt tid til å fryse den inn (eller lag den kvelden i forveien og sett den i kjøleskapet i god tid før du skal spise den, slik at den smelter litt.
Ha en herlig helg!
Blåskjell thai style
Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.
Se hele oppskriftenTil 6 porsjoner
2 kg Blåskjell
2 stk Rød chili uten frø
2 fedd Hvitløk
8 cm Ingefær
Olje
5 ss Østerssaus
0.5 ts Pepper, svart
1 stk Lime
1 neve Thaibasilikum
Svin i mørkt øl
Denne retten skal koke lenge, lenge. Og når den har kokt lenge, så skal den koke litt til. Da blir svin i øl så godt at du for alltid vil elske denne oppskriften.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
800 g Svinekjøtt
2 stk Løk
1 stk Portobellosopp
2 stk Laurbærblad
5 fedd Hvitløk
2 ss Brunt sukker
2 stk Nellikspiker
1 stk Øl
Salt og nykvernet pepper
Ingredienser:
150 g Nøtt
200 g Sukker
Solsikkeolje
1 stk Vaniljestang
4 stk Eggeplomme
4 ss Sukker
4 stk Eggehvite
0.5 ts Salt
3 dl Kremfløte
Denne saken ble første gang publisert 11/10 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.