Gryteretter

Ingenting varmer som gryteretter

Vi har plukket frem oppskrifter på fem virkelige klassikere.

VARMER GODT: En skikkelig gryterett gir varme i kroppen.
VARMER GODT: En skikkelig gryterett gir varme i kroppen. Foto: Foto: Alf Børjesson
Sist oppdatert

Det er få ting som metter så godt, og som gir deg en så skikkelig god og varm følelse i kroppen, som en skikkelig gryterett. Det er bare ett problem med gryteretter, og det er at det er så mange å velge i.

Men vi kommer til unnsetning. Vi har pukket frem oppskrifter på fem virkelige klassikere. Du finner dem nederst i denne artikkelen.

Nesten hele verden

Vi har gått ut ganske bredt geografisk i vårt valg av oppskrifter, og våre kriterier har vært at rettene skulle være velkjente klassikere, og at de skulle være velsmakende. Vel, akkurat det siste er vel en selvfølge. Du blir ingen klassiker om du ikke smaker godt.

Vi starter lengst nord i vårt eget land med reinsdyrgryten finnbiff. Vi setter så kursen sydover til vindistriktet Burgund i Frankrike for en coq au vin, og fortsetter til den sydligste delen av Frankrike hvor vi finner den enormt kraftige bønnegryten cassoulet.

Så gjør vi et hopp - til Portugal. Eller gjør vi egentlig det? Her er det nemlig snakk om bacalao, og mange vil nok påstå at den tomatiserte versjonen av bacalao vi oftest spiser her i Norge, er noe de har funnet opp på Mørekysten. Okke som - god er den ihvertfall.

Vi runder av i Mexico, eller noen vil kanskje hevde vi er i Texas. Det er selvsagt chili con carne vi snakker om, nærmest urdefinisjonen av en varmende gryterett. Hvis ungene er skeptiske, fortell dem at det smaker taco, og at de til og med kan få det på en tirsdag.

Lag det ferdig dagen i forveien

Endel av disse gryterettene krever endel prepping, men det er ingenting i veien for å lage dem ferdige dagen i forveien. Lag gjerne dobbel porsjon, så fryser du ned halvparten, og resten varmer du opp med å sette hele gryta i steikeovnen når du kommer fra jobb.

Enkelt og lite oppvask!

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også