Oppskrift på gryteretter

De åtte gryterettene alle elsker

På tide å innføre allmenn gryterett.

INDISK: Varmende indisk kylling.
INDISK: Varmende indisk kylling. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Alle burde ha rett til en gryte. Ja, vi burde sågar innføre en allmenn gryterett, på lik linje med stemmerett.

Med retter følger også plikter. Og her dreier det seg først og fremst om å dele.

For, når du har laget en diger gryte, så handler det om å øse rundhåndet av din velduftende kreasjon.

 

Nedenfor finner du  åtte gryteretter å velge mellom. Jeg skal gi deg et argument for hver av dem.

 

Gryterett 1: Lammegryte

Ingenting er som saftig lammekjøtt og i denne gryta er det flust av det!

 

Gryterett 2: Kylling i øl

Å koke en kylling i øl er en åpenbaring for de fleste. Prøv det du også!

 

Gryterett 3: Finnbiff

Det er grunn til at finnbiff er så populært som det er. De særegne smakene i reinsdyret er det ikke mange i verden forunt å smake på.

 

Gryterett 4: Indisk gryte med kylling

De varme krydderduftene fra den indiske gryteretten er nok til å hensette deg til varmere strøk. Bak noen nanbrød i tillegg så vet jeg at du er enig med meg.

 

Gryterett 5: Chili con carne

Denne fyrrige meksikaneren er det umulig å ikke elske. Bare gjenkall minnet om kjølig rømme, sprø tortillachips og krydret chili con carne...

(Kjenner du hvordan det frister? Det gjør jeg òg).

 

Gryterett 6: Viltgryte

Lag denne viltgryta og bli imponert over hvor godt det er med chevre og geitost. Du skal til og med få se videoen her...

 

Gryterett 7: Coq au vin

Å koke en kylling med bacon og vin må bare bli bra. Ja, den hemmeligheten kunne ikke franskmennene holde på.

 

Gryterett  8: Cassoulet

Det er en viss sjanse for at du ikke har laget det før. Vel, da har du jaggu noe å glede deg til...

Erik Hannemann

Lammegryte

Når du vil ha noe annet enn fårikål kan du lage denne deilige gryteretten med lammekjøtt.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

800 g Lammekjøtt med bein

2 stk Laurbærblad

1 stk Løk

4 stk Poteter

2 stk Gulrot

2 stk Persillerot

0.5 stk Sellerirot

0.25 stk Kålhode

Salt og pepper

Erik Hannemann

Kyllinggryte med øl

En herlig høstgryte som kan nytes hele året.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kylling

1 stk Purre

1 stk Gulrot

1 stk Hvitløk

1 stk Løk

1 l Øl

100 g Smør

Christopher Sjuve

Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr

Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

4 stk Gulrøtter

600 g Poteter

4 skiver Bacon

5 stk Champignon

2.5 dl Crème fraîche eller rømme

2 stk Einebær

40 g Brunost

500 g Finnbiff

2 ss Gressløk

Erik Hannemann

Indisk kyllingrett

Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

2 cm Ingefær

2 ts Karri

1 ts Cayennepepper

2 ts Kumin

1 bokser Kokosmelk

1 Kylling

3 stk Tomatboks

100 g Cashewnøtter

4 ss Yoghurt naturell

4 ss Koriander, fersk

4 ss Smør

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Løk

0.5 kg Kjøttdeig

1 ss Tomatpuré

2 stk Tomatboks

5 fedd Hvitløk

3 stk Soltørkede tomater

3 stk Gulrøtter

2 bokser Bønner

1 ts Kuminfrø

1 ts Korianderfrø

1 stk Chili

1 ts Chilipulver

2 stk Paprika

4 ss Rømme

Tortillachips

Erik Hannemann

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Tørket sopp

2 dl Madeira

1 ss Sennepspulver

600 g Viltkjøtt

3 stk Sjalottløk

1 stk Purre

2 stk Gulrøtter

2 stk Persillerøtter

2 stilker Stangselleri

2 skiver Bacon

2 fedd Hvitløk

1.5 l Viltbuljong

2 ss Rognebærgelé

2 dl Kremfløte

150 g Chèvre

100 g Brunost

Salt og pepper

Smør til steking

Cassoulet

En klassisk gryterett fra Languedoc med lam og hvite bønner.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Lam

125 g Flesk, lettsaltet

Smør

200 g Pølse

1.5 dl Bønner

8 stk Løk

2 fedd Hvitløk

3 skiver Sellerirot

2 stk Gulrot

1 bokser Tomatboks

2 ss Tomatpuré

1 ts Timian

0.5 ts Rosmarin

1 stk Laurbærblad

2 stk Nellikspiker

0.5 stk Appelsin

Salt

Pepper

Kraft

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kylling

3 stk Løk

3 stk Gulrøtter

2 fedd Hvitløk

2 stilk Stangselleri

3 ss Cognac

1 fl Hvitvin

4 skiver Bacon

2 ss Mel

2 stilk Timian

2 stk Laurbærblad

150 g Champignon

10 stk Småløk

Salt og pepper

Olje

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også