Oppskrift på gryteretter
De åtte gryterettene alle elsker
På tide å innføre allmenn gryterett.
Alle burde ha rett til en gryte. Ja, vi burde sågar innføre en allmenn gryterett, på lik linje med stemmerett.
Med retter følger også plikter. Og her dreier det seg først og fremst om å dele.
For, når du har laget en diger gryte, så handler det om å øse rundhåndet av din velduftende kreasjon.
Nedenfor finner du åtte gryteretter å velge mellom. Jeg skal gi deg et argument for hver av dem.
Gryterett 1: Lammegryte
Ingenting er som saftig lammekjøtt og i denne gryta er det flust av det!
Gryterett 2: Kylling i øl
Å koke en kylling i øl er en åpenbaring for de fleste. Prøv det du også!
Gryterett 3: Finnbiff
Det er grunn til at finnbiff er så populært som det er. De særegne smakene i reinsdyret er det ikke mange i verden forunt å smake på.
Gryterett 4: Indisk gryte med kylling
De varme krydderduftene fra den indiske gryteretten er nok til å hensette deg til varmere strøk. Bak noen nanbrød i tillegg så vet jeg at du er enig med meg.
Gryterett 5: Chili con carne
Denne fyrrige meksikaneren er det umulig å ikke elske. Bare gjenkall minnet om kjølig rømme, sprø tortillachips og krydret chili con carne...
(Kjenner du hvordan det frister? Det gjør jeg òg).
Gryterett 6: Viltgryte
Lag denne viltgryta og bli imponert over hvor godt det er med chevre og geitost. Du skal til og med få se videoen her...
Gryterett 7: Coq au vin
Å koke en kylling med bacon og vin må bare bli bra. Ja, den hemmeligheten kunne ikke franskmennene holde på.
Gryterett 8: Cassoulet
Det er en viss sjanse for at du ikke har laget det før. Vel, da har du jaggu noe å glede deg til...
Lammegryte
Når du vil ha noe annet enn fårikål kan du lage denne deilige gryteretten med lammekjøtt.
Se hele oppskriftenIngredienser:
800 g Lammekjøtt med bein
2 stk Laurbærblad
1 stk Løk
4 stk Poteter
2 stk Gulrot
2 stk Persillerot
0.5 stk Sellerirot
0.25 stk Kålhode
Salt og pepper
Ingredienser:
1 stk Kylling
1 stk Purre
1 stk Gulrot
1 stk Hvitløk
1 stk Løk
1 l Øl
100 g Smør
Finnbiff - klassisk gryte med reinsdyr
Finnbiff er reinsdyr på sitt beste. Her er den originale oppskriften på gryte med finnbiff.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 stk Løk
4 stk Gulrøtter
600 g Poteter
4 skiver Bacon
5 stk Champignon
2.5 dl Crème fraîche eller rømme
2 stk Einebær
40 g Brunost
500 g Finnbiff
2 ss Gressløk
Indisk kyllingrett
Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Løk
2 fedd Hvitløk
2 cm Ingefær
2 ts Karri
1 ts Cayennepepper
2 ts Kumin
1 bokser Kokosmelk
1 Kylling
3 stk Tomatboks
100 g Cashewnøtter
4 ss Yoghurt naturell
4 ss Koriander, fersk
4 ss Smør
Chili con carne med rømme og tortilla
Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Løk
0.5 kg Kjøttdeig
1 ss Tomatpuré
2 stk Tomatboks
5 fedd Hvitløk
3 stk Soltørkede tomater
3 stk Gulrøtter
2 bokser Bønner
1 ts Kuminfrø
1 ts Korianderfrø
1 stk Chili
1 ts Chilipulver
2 stk Paprika
4 ss Rømme
Tortillachips
Viltgryte med rognebærgelé og geitost
Enten du går på jakt i skogen eller butikken er denne oppskriften perfekt når du skal kose deg med en saftig, varm og fyldig viltgryte.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 dl Tørket sopp
2 dl Madeira
1 ss Sennepspulver
600 g Viltkjøtt
3 stk Sjalottløk
1 stk Purre
2 stk Gulrøtter
2 stk Persillerøtter
2 stilker Stangselleri
2 skiver Bacon
2 fedd Hvitløk
1.5 l Viltbuljong
2 ss Rognebærgelé
2 dl Kremfløte
150 g Chèvre
100 g Brunost
Salt og pepper
Smør til steking
Til 4 porsjoner
500 g Lam
125 g Flesk, lettsaltet
Smør
200 g Pølse
1.5 dl Bønner
8 stk Løk
2 fedd Hvitløk
3 skiver Sellerirot
2 stk Gulrot
1 bokser Tomatboks
2 ss Tomatpuré
1 ts Timian
0.5 ts Rosmarin
1 stk Laurbærblad
2 stk Nellikspiker
0.5 stk Appelsin
Salt
Pepper
Kraft
Coq au vin
Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 stk Kylling
3 stk Løk
3 stk Gulrøtter
2 fedd Hvitløk
2 stilk Stangselleri
3 ss Cognac
1 fl Hvitvin
4 skiver Bacon
2 ss Mel
2 stilk Timian
2 stk Laurbærblad
150 g Champignon
10 stk Småløk
Salt og pepper
Olje
Denne saken ble første gang publisert 21/02 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.