Sommerlige råvarer:

Grønt er skjønt

Nå lager vi mat av alt sommeren har å by på!

DEILIGE FORNEMMELSER:  Lune vårprimører
DEILIGE FORNEMMELSER: Lune vårprimører Foto: ULLA WESTBØ/H2W
Sist oppdatert
DEILIGE FORNEMMELSER:  Sitruslimonade
DEILIGE FORNEMMELSER: Sitruslimonade Foto: ULLA WESTBØ/H2W

Etter en lang og kjølig årstid kan vi nå se frem mot lysere og varmere tider. De første ferske vår- og sommerprimørene er alltid ekstra kjærkomne og melder at vi har mye godt i vente. Lag noen enkle små retter av grønnsaker og urter, og spis dem alene eller som garnityr med det tilbehøret du måtte ønske.

Om du ikke har muligheter for å dyrke grønnsaker selv, har du sikkert en vinduskarm hvor du kan plassere forskjellige potter med urter. Det gir en fin fornemmelse av vår. Prøv noen nye sorter denne våren og få noen spennende smaksopplevelser.

OPPSKRIFTER

NYPOTET MED MORKEL OG LØK

DEILIGE FORNEMMELSER: Nypotet med morkel og løk
DEILIGE FORNEMMELSER: Nypotet med morkel og løk Foto: ULLA WESTBØ/H2W

4 personer

Morkler

Morkler har en god smak og har sesong fra mai til juli. Det finnes mange kjente retter av morkler. Morkel Andalouse er en rett hvor morkelen kuttes i skiver, stekes i olje med rå skinke og paprika, og smakes til med litt kjøttkraft og sherry. Morkel bordelaise er morkler kuttet i skiver, stekt i varm olje, tilsatt hakket sjalottløk og persille, og smakt til med sitronsaft.

½ kg nypotet

80 g friske eller 10 g tørkede morkler

2 sjalottløk

1 ss hakket gressløk

maldonsalt og nykvernet pepper

Kok potetene møre. Del morklene i to og fres dem i smør sammen med hakket sjalottløk.

Tilsett de mørkokte potetene og server med et dryss av gressløk, maldonsalt og nykvernet pepper over.

LUNE VÅRPRIMØRER

4 personer

DEILIGE FORNEMMELSER:  Lune vårprimører
DEILIGE FORNEMMELSER: Lune vårprimører Foto: ULLA WESTBØ/H2W

Deilige, ferske små grønnsaker er godt som en selvstendig rett. Ønsker du å servere dem som tilbehør til annen mat, kan du servere dem med smeltet smør og finhakket gressløk. Beregn 200 gram assorterte grønnsaker per person. Her er det brukt sølvløk, reddiker, vårgulrot, neper, sukkererter, grønn asparges, små, rød delikatesseløk og kjørvel.

Kok grønnsakene møre og avkjøl dem iisvann.

Alle grønnsakene glaseres i panne med litt smør.

Smak til med salt og pepper, og anrett dem på en tallerken eller et stort fat. Ha grønnsaksvinaigretten over eller i en skål vedsiden av. Pynt med grovhakket kjørvel.

Vinaigrette

1 ss Dijon sennep

1 ss muskateddik

2 dl rapsolje

salt og pepper

finhakket sjalottløk

finhakket gressløk

grovhakket plommetomat

Rør sammen sennep og eddik og tilsett olje i en tynn stråle mens du visper kraftig. Smak til med salt og pepper. Bland inn sjalottløken, gressløken og tomatbitene. La det stå og trekke smak.

JORDBÆR MED MUSCATELSABAYONNE OG FERSK MYNTE

4 personer

Denne desserten er veldig god og lett å lage. Den egner seg godt som avslutning på et godt måltid og tar seg ekstra godt ut i et stetteglass.

DEILIGE FORNEMMELSER:  Jordbær med muscatelsabayonne og fersk mynte
DEILIGE FORNEMMELSER: Jordbær med muscatelsabayonne og fersk mynte Foto: ULLA WESTBØ/H2W

5 eggeplommer

2 dl muscatvin

saften av en appelsin

3 ss sukker

400 g ferske jordbær

ferske mynteblader

Bland eggeplommer, vin, appelsinsaft og sukker i en bolle.

Sett bollen over i en kjele med kokende vann og pisk til blandingen blir varm og tykk.

Ta jordbærene opp i et egnet glass, gjerne med stett. Hell sabayonne over og pynt med mynteblad.

SITRUSLIMONADE

Limonade er en drikkeferdig saft som er fremstilt av vann og naturlige uttrekk av frukt, bær eller grønnsaker med eller uten sukker. Den kan også inneholde knuste frukt og bær.

Bland 1 ½ til 2 liter vann med saften fra 4 sitroner og 4 lime. Smak til med sukker.

Kjør dette i en blender sammen med is og mynte. Limonaden serveres iskald i en mugge eller i glass.

KNALLGRØNN SPINATSUPPE

4 personer

Spinat er en grønnsak som egner seg godt til suppe. Tilsett gjerne små vaktelegg i suppen og pynt med sprøstekte brødkrutonger og terninger av panchetta. Da har du et fullverdig og smakfullt lite festmåltid.

250 g fersk spinat

5 dl kyllingkraft

DEILIGE FORNEMMELSER: Knallgrønn spinatsuppe
DEILIGE FORNEMMELSER: Knallgrønn spinatsuppe Foto: ULLA WESTBØ/H2W

2 dl fl øte

SPINAT

De irrgrønne bladene kommer opprinnelig fra Asia. Den har vært kjent og dyrket i Europa i ca 1000 år, og tilhører samme familie som rødbete og mangold. Spinat er en ettårig og ikke hodedannende bladgrønnsak.

Det er de saftige bladene som brukes før planten skyter blomsterstengel. Den bør legges i kaldt vann før bruk. Spinat kan brukes rå i salater, men blir mest brukt stuet, gratinert, smørdampet eller stekt.

2 ss smør

salt og pepper

melkeskum

Blansjer spinaten i kokende vann og avkjøl den i isvann.

Kok opp kyllingkraft og fløte, ha i smør og la det koke inn.

Ha hele blandingen i en blender og kjør det til en glatt masse.

Smak til med pepper og salt.

Hell suppen i en dyp tallerken. Varm opp melk og pisk det til et stivt skum. Anrett skummet på toppen. Kvern over med sort pepper til slutt.

TOMATBRUSCHETTA

4 personer

Dette er en lunsjrett som alltid faller i smak. Bruschetta kan lages som en liten forrett og som del av en tapasmeny. Kombiner gjerne tomatbruschetta med noenskiver med god spekeskinke.4 skiver brød

2 ss smør

4 plommetomater

1 hvitløksfedd

1 ss hakket løk

2 ss basilikum

4 ss olivenolje

1 ss balsamicoeddik

salt og pepper

Ha smør på begge sider av skivene og grill dem sprø i en stekepanne. Skjær tomatene i grove biter. Tilsett finhakket løk, hvitløk og basilikum.

Smak til med olivenolje og balsamicoeddik. Rør godt rundt og smak til med salt og pepper.

Fordel tomatmassen på skivene og leggbasilikum på toppen.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også