grillet laks

Laks på grillen

Fileter, koteletter eller hel fisk. Rett på grillen eller bakt i folie

SPENNENDE: Grillet laks med agurk- og yoghurtsalat. FOTO: Mattis Bjørnsen.

SPENNENDE: Grillet laks med agurk- og yoghurtsalat. FOTO: Mattis Bjørnsen.

Publisert

Det er mye som er bra med laks. Den er både rimelig og god på smak, og så er den kanskje den fisken som er aller lettest å få ungene til å spise.

Laks finnes i flere forskjellige stykningsdeler, men hvilken skal du velge? Filetstykker er veldig praktisk og enkelt å ha med å gjøre, da du slipper å ta hensyn til skinn og bein. Men filetstykkene er ganske magre. Kjøper du koteletter eller hel fisk, får du mer fett, noe som både gir mer smak og mer saftighet når du skal grille fisken.

Rett på grillen

Både koteletter, fileter og terninger av fileter tredd på grillspyd kan legges direkte på grillen. Sørg bare for at de ikke steker for lenge, for da blir de fort tørre i konsistensen. Det er faktisk bedre at fisken fortsatt er litt rød inni. Det er ingenting å være redd for; du spiser jo allerede rå laks som sushi. Fisken trenger ikke mer enn to til tre minutter på hver side, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene og hvor varm grill du har.

Bake i folie

En annen måte å grille laks på, er å pakke den inn i folie før du legger den på grillen. Det er kanskje feil å kalle dette grilling, da laksen i dette tilfellet egentlig blir dampet, men så lenge det skjer på grillen, kaller vi det grilling. En fordel med denne typen tilberedning, er at fisken blir saftig. Og det er ikke så nøye om den får noen minutter for mye. Folien holder nemlig både dampen og saftene inne slik at fisken ikke blir tørr.

Ved damping kan du bruke filetstykker skåret opp i porsjonsstykker og lagt på en seng av oppsnittede grønnsaker. Ha gjerne en liten skvett med hvitvin og olivenolje i foliepakken før du bretter den sammen. Beregn omtrent ti minutter på grillen for en slik foliepakke, et par minutter mindre eller mer avhengig av hvor tykke fiskestykkene er og hvor fint eller grovt du har skåret grønnsakene.

Hel laks kan også bakes i folie på grillen. Her er det lurt å stappe buken på fisken full av sitronskiver og urter, gjerne dill. Ha gjerne her også på en liten skvett hvitvin før du bretter sammen folien rundt fisken. Lukker du lokket på grillen, slipper du å snu fisken underveis. En hel laks trenger omtrent tyve minutter på grillen, noe mindre eller noe mer avhengig av størrelsen på laksen og hvor varm grill du har.

Nedenfor har vi lagt ved fem fine oppskrifter på grillet laks. Sørg også for å få med deg vår guide til grønnsaker på grillen.

Mattis Bjørnsen

Grillet laks med agurk- og yoghurtsalat

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Laksefilet

2 ss Sukker

2 ss Salt

2 ts Olivenolje

2 stk Slangeagurk, i skiver

2 ts Salt

1 dl Yoghurt naturell

2 ss Dill

1 fedd Hvitløk

Lime

Salt

Sukker

12 stk Tomat

1 stk Rødløk

Grillet laks i folie

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

350 g Laks

2 dl Stangselleri

0.5 stk Purre

2 skiver Paprika, rød

2 ss Dill, frisk

2 skiver Sitron

2 ss Rømme

Salt og pepper

Marit Røttingsnes Westlie

Supre grillspyd med laks og torsk

Kjempegode grillspyd med rød og hvit fisk!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

300 g Torskefilet

300 g Laksefilet

1 stk Persillekvast

4 kvast Timian

3 ss Olivenolje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning