Gode grunner til å ha kjøttfri mandag

Tre gode grunner til å ha kjøttfri mandag

Et enkelt triks for å spise litt sunnere.

Sist oppdatert
KJØTTFRI MANDAG: Håkon Lindahl forteller hvorfor kjøttfri mandag er smart.
KJØTTFRI MANDAG: Håkon Lindahl forteller hvorfor kjøttfri mandag er smart. Foto: Foto: Jon Skille Amundsen

Kjøttfri mandag, bedre kjent som “meatfree monday”, er en internasjonal kampanje med oppstart i USA i 2003. Kampanjen fikk økt oppmerksomhet da Paul McCartney i 2009 ble kampanjens nye ansikt.

I Norge drives kampanjen av Framtiden i våre hender og Grønn Hverdag. Vi tok en prat med Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender om hvorfor kjøttfri mandag er et smart valg.

- Selv om det for mange vil være uaktuelt å kutte helt ned på kjøttinntaket, kan de fleste klare å gjennomføre én kjøttfri dag i uka. Hvis alle nordmenn hadde kuttet ut kjøtt én dag i uka, ville det gitt samme klimagevinst som å fjerne 200.000 biler fra veiene, sier han.

Argumentene for å redusere kjøttforbruket deles gjerne i tre: Miljøet, helse og dyreveldferd.

Kjøttfri mandag og miljø

- Globalt står husdyrhold for rundt 15 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene. Det er mer enn all transport til sammen, sier Lindahl.

Tallene er hentet fra FN-rapporten Tackling Climate Change through Livestock (2013). Der kommer det frem at det først og fremst er dyrking av kraftfôr og gress, som står for disse utslippene. Dessuten slipper dyrene ut metangass, som har 20 ganger sterkere effekt enn CO2. Storfekjøtt kommer derfor høyt opp på listen når man beregner CO2-utslipp per kilo matvare.

Kjøttfri mandag og helse

I følge Helsedirektoratet har nordmenns kjøttforbruk økt betydelig hvert år i lang tid. Nå tyder mye på at trenden er i ferd med å snu.

- I fjor gikk kjøttforbruket i Norge ned for første gang på mange år, opplyser Lindahl. I tillegg viser en fersk spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for Nationen, at én av fire nordmenn har planer om å spise mindre kjøtt i år.

Selv om trenden viser at kjøttinntaket vårt har blitt redusert, er det likevel høyere enn Helsedirektoratet anbefaler. De anbefaler at vi ikke bør spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uka, som tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt regnes som kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.

- Hele 55 prosent av norske menn og 33 prosent av norske kvinner spiser mer rødt kjøtt enn helsemyndighetene anbefaler. Konsekvensen er blant annet økt risiko for tykktarmskreft, fortsetter Lindahl.

Kjøttfri mandag og dyreveldverd

- For Framtiden i våre hender er miljøargumentene viktigst, men for mange kan dyrevelferd ha vel så mye å si, opplyser Lindahl.

Dyrevernalliansen mener hensynet til dyrevelferd er grunn nok i seg selv til å velge vegetarisk. Dette fordi den industrielle kjøttproduksjonen har blitt effektivisert på bekostning av dyrs helse og trivsel, og utsetter dyrene for store lidelser, som utviklingen produksjonssykdommer, smittsomme sykdommer og adferdsforstyrrelser.

- Kjøttfri mandag kan derfor være et greit sted å starte for den som vil spise mindre kjøtt og mer miljøvennlig. Det handler først og fremst om å finne gode oppskrifter på kjøttfri mat, sier Lindahl.

Alternativer til kjøtt

Oslo Kommune har etter initiativ fra Miljøpartiet Det Grønne nylig innført kjøttfri mandag i rådhusets kantine. Kjøttfri mandag får stadig mer oppmerksomhet blant unge. Studentskipnaden i Oslo og Akershus har også kjøttfrie mandager i utvalgte kantiner. Der serverer de en vegetarrett og en veganrett på mandager, i tillegg til sitt vanlige utvalg.

Men hva bør kjøttet erstattes med?

- Kjøttet bør erstattes med plantekost, og gjerne plantekost som ernæringsmessig kan erstatte kjøtt, som korn og belgvekster, sier Lindahl.

Hva kan du gjøre?

Lindberg kommer til slutt med to viktige tips for et mer bærekraftig kosthold.

1. Spis mindre kjøtt:

-  Å spise mindre kjøtt handler først og fremst om å finne gode oppskrifter på kjøttfri mat. Det fins mange gode og prisbelønte vegetarblogger i Norge, blant annet Veganmisjonen og Vegetarbloggen.

2. Kast mindre mat:

  • Planlegg innkjøpene dine bedre.
  • Oppbevar matvarene riktig.
  • “Best før” betyr ikke at du må kaste maten etter utløpsdatoen. Mange matvarer holder seg gode utover denne datoen.

Få flere tips her.

Lyst til å prøve deg på kjøttfri mandag?

Prøv Klikks saftige og smakfulle burger basert på kikerter.

Foto: Erik Hannemann

Kikertburger med søtpotetfries

Prøv en enkel og smakfull vri på burgerne!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

1 bokser Kikerter, hermetiske

2 ss Mel

1 fedd Hvitløk, hakket

1 stk Egg

0.5 stk Rødløk, finhakket

1 neve Spinat

Salt og pepper

Koriander, malt

Cayennepepper

Olje eller smør til steking

2 stk Søtpotet

Olje eller smør til steking

Salt og pepper

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også