Den vanlige gløggoppskriften finner du her - det er den med rødvin, kanel, nellik, kardemomme og så videre (og en klunk Madeira, som setter prikken over i'en).

Men, gløgg kan være så mye mer. I prinsippet er gløgg, som kalles gluhwein på tysk eller mulled wine på engelsk, krydret vin som er varmet opp og tilsatt sukker (eller honning) - og ofte er det spritet opp med, ja, sprit. De fleste liker å ha mandler, nøtter og rosiner i også.

All slags vin kan brukes. Og all slags brennevin. Nedenfor finner du både calvados (den beste finner du her) og rom (også testet!). Nå er det ikke veldig viktig hva slags vin eller brennevin man bruker, ettersom det skal blandes med krydder, sukker og varmes opp.

Med de spillereglene har jeg med jevne mellomrom improvisert fram noen gløggtyper. De oppskriftene dere ser her er etter hukommelsen, må jeg innrømme, men de skal fungere bra. Og dersom de ikke gjør det, er gløgg heldigvis enkle å justere.

Jeg har ikke angitt hvor mye brennevin du skal ha i - det er en sterkt personlig smaksak.

Eplegløgg med kanel

1 liter eplejuice

4 spiseskjeer brunt sukker

2 små kanelstenger

1 centimeter revet ingefær

2 stjerneanis

1 eple i små terninger

2 spiseskjeer mandler, finhakket

Smak til med vodka eller calvados

Ha eplejuice, sukker, kanelstenger, ingefær og anis i en kjele. Varm opp til kokepunktet og la det stå og trekke 10-15 minutter (eller lenger). Ha det kopper og smak til med vodka eller calvados. Ha over litt mandler og epler.

Solbærgløgg med svisker

1 liter solbærsaft (blandet litt sterkere enn når du lager saft)

4 spiseskjeer lønnesirup

2 små kanelstenger

1 teskje kardemomme

Skallet fra en appelsin

4 spiseskjeer finhakkede svisker (som er utbløtt i vann i 15 minutter)

4 spiseskjeer finhakkede hasselnøtter

Smak til med så mye rom du vil ha

Ha sterk solbærsaft, lønnesirup, kanelstenger, kardemomme og appelsinskall i en kjele. Varm opp til kokepunktet og la det stå og trekke 10-15 minutter (eller lenger).

Hvit gløgg

1 flaske hvitvin (ikke bruk en dyr en. Gewurstraminer gir et artig resultat!)

1 kork gin

1,5 desiliter sukker

2 biter tørket ingefær

2 biter pomeransskall

1 kanelstang

Bland alt unntatt gin og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett gin og servér.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!