Glasere gulrøtter

Slik glaserer du gulrøtter

Plutselig blir gulrøttene kule igjen.

GLASERTE GULRØTTER: Plutselig blir gulrøttene kule igjen.
GLASERTE GULRØTTER: Plutselig blir gulrøttene kule igjen. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Å glasere gulrøtter er ingen kunst. Det er mer et hverdagslig columbi egg: Det var JEG som gjorde det.

Denne teknikken er i slekt med vinaigretten som gjør agurksalaten så god og spiller på de samme, søte strengene som den sorte sausen.

Lenge glaserte jeg gulrøtter uten å vite at det var glasering jeg drev med. Riktignok med en sleivete teknikk, kanskje kvasi-glasering: Jeg kokte gulrøtter og hadde i litt sukker og smør i vannet, silte av og serverte.

Dette blir godt. Men, oppdaget jeg, egentlig at bare halve jobben var gjort. I alle fall om du skal gjøre jobben skikkelig.

Utgangspunktet er det samme: Kok biter av gulrøtter i vann med smør og sukker til de er møre. Så: ta ut gulrøttene, legg dem på et tallerken, og kok inn væsken til den blir sirupsaktig. Nå har du gulrøttene tilbake i kjelen. På svak varme (det må for all del ikke svi seg. Fare på ferde? Ha i litt vann) vender du gulrotbitene rundt til de er varme nok. En skvis med sitron og et dryss med fersk timian setter den spissen du trenger for å gjøre dette til en elegant hverdagsskål med skikkelig glaserte gulrøtter.

Oppskriften på en standversjon av glaserte gulrøtter finner du nedenfor.

Hva serverer jeg glaserte gulrøtter til?

Glaserte gulrøtter er veldig anvendelig. De passer utmerket til fisk. Du kan prøve den til saltbakt fisk, denne oppskriften på ovnsbakt laks eller torsk med hasselnøtter.

For all del: Denne passer også godt til oksekjøtt og andebryst.

Variasjoner på glaserte gulrøtter

Det finnes mange kule variasjoner på glaserte gulrøtter. Du kan for eksempel bytte ut sukker med lønnesirup eller honning. Og i stedet for sitron kan du bruke eplesidereddik, balsamico, bringebæreddik eller sherryeddik.

Og du kan selvsagt ha i andre ingredienser som du koker eller blander sammen med gulrøttene. Her er noen forslag:

  • mandler
  • chili
  • rødløk
  • hasselnøtter
  • appelsin
  • persillerøtter
  • pastinakk
  • pistasienøtter
  • rosiner
  • neper
  • fennikel
  • purre
  • selleri
  • anis
  • brandy
  • stekt bacon

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2012, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også