Som forbrukere har vi i økende grad ett produkt som fikser alt; Klokker som også er dataer, dataer som også er klokker, telefoner og tv-er, og tv-er som er dataer, for å nevne noe.

I matvarehandelen er det annerledes.

Der inndeles produktene mer og mer. Det som før var én vare, er nå mange.

Fragmentering

For eksempel var "Laban" bare seigmenn da jeg var liten. Nå er det seige menn, damer, dyr og skigåere.

Fragmenteringen har også nådd bakemarkedet. For du har vel lagt merke til at det ikke lenger bare er én type gjær i butikken?

Nå er det fersk gjær, tørrgjær, søtgjær, pizzagjær, ferskere bakst og luftigere bakst.

I utgangspunktet er dette to produktkategorier, der den ene er flere ulike typer hevemiddel (som natron og gjær) og den andre er isolert hvetegluten (såkalt bakehjelpemiddel, ikke et hevemiddel).

Enn så lenge er produsenten Idun og merkevaren Mors hjemmebakte de som leder fragmenteringskappløpet i bakesegmentet av norsk matvarehandel.

Hva er gjær?

Selv om det står "Idun" på både gjæren og deigforbedringspakkene, lages gjæren av svenske Jästbolaget.

- Det stemmer at vi har flere produkter på det norske markedet, sier Lotten Nilsson, Product Manager i Jästbolaget AB.

Hun forteller at gjær er en encellet sopp som formerer seg ved knopping.

Under optimale forhold kan noen gram bli til 150 tonn på en uke.

Stammene er utviklet over lang tid med prøving og valg av de stammene som har best egenskaper. Pakken med gjær som du kjøper i butikken, består utelukkende av gjærceller og vann.

Tørrgjær er det samme produktet og lages på samme vis, men her er mer av vannet tørket bort i det ferdige produktet, noe som betyr at hevetiden blir noe lengre enn med fersk gjær.

- Tanken er at kundene skal kunne velge et produkt som passer det de skal bake og få et så bra resultat som mulig. Har du for eksempel kun tilgang til vanlig gjær og skal bake søte boller, kan du selvsagt bruke det. Men for å få et så bra resultat som mulig, anbefaler vi gjær for søt deig, sier Nilsson.

Hva er egentlig et bakehjelpemiddel?

Når vi leser innholdsfortegnelsen bakpå pakken med bakehjelpemiddel, står det at den inneholder hvetemel, askorbinsyre og enzymer. Det sier oss veldig lite.

Hvorfor skal vi kjøpe en bitteliten pakke med hvetemel og putte i deigen, som jo består av ganske mye hvetemel fra før?

Svaret får du om du klikker på «bakehjelpemidler» lenger ned på siden. Det er faktisk ikke så dumt som det kan høres ut.

- Kan reagere mer på gluten

Gluten er det stoffet allergikere reagerer på, for eksempel de som har cøliaki.

Betyr det at en person med lett intoleranse for gluten kan reagere mer på boller bakt med deigforbedringsmiddel enn de som er uten?

- Astma- og allergiforbundet ønsker ikke å sanere hele samfunnet for å skåne mennesker med allergi. Bransjen står fritt til å lage de produkter de vil, de produkter folk flest vil ha, svarer kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF).

Videre sier han at NAAFs oppgave er å stimulere bransjen til å passe på alltid å ha gode alternativer tilgjengelig for det økende antallet forbrukere som sliter med forskjellige allergier og intoleranser.

- Vi vet at industrien tidvis glutenberiker produkter, og at dette er omstridt i visse miljøer fordi det settes i forbindelse med økte forekomster av cøliaki og andre tarmsykdommer, men NAAF ønsker mer forskning på bordet før vi konkluderer i denne sammenheng, sier han.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!