De 13 dødelige

Spiss giftslørsopp

Butt giftslørsopp

Hvit fluesopp

Grønn fluesopp

Flatklokkehatt

Sandmorkel

Blek sandmorkel

Lumsk traktsopp

Vårtrevlesopp

Panterfluesopp

Giftig rødskivesopp

Vanlig pluggsopp

Grå blekksopp

De aller fleste blir forgiftet av disse soppene:

Honningsopp

Rødskrubb

Lakrisriske

Fagansvarlig for soppforgiftninger på Giftinformasjonen, Kolbjørn Mohn Jenssen (bildet), har i samarbeid med Klikk.no, Norges sopp- og nyttevekstfobund og Soppherbariet ved Botanisk hage samarbeidet om en komplett og oppdatert liste over de 13 dødelig giftige soppene som vokser i Norge, illustrert med foto av forfatter Per Marstad.

Les også: Her finner du kantareller (med link til soppkart)

Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus, tidligere speciosissimus)

Forgiftning

Dette er verdens giftigste sopp, den inneholder cellegift.

Den såkalte toksiske dosen er lav - det vil si at til og med en liten bit kan være dødelig for et friskt, voksent menneske. Får du i deg spiss giftslørsopp, går giftstoffene raskt til verks, bare timer etter inntak er de lagret i kroppen. Likevel kan det ta lang tid før symptomene viser seg, noen ganger opptil 30 dager.

Du kan få alvorlig forgiftning med nyresvikt, og skadene kan være dødelige. Tegn på forgiftning kommer etter, litt uavhengig av kilder, alt fra 3 dager til 3 uker ettersom. De tidlige symptomene kan oppleves som forbigående ubehag.

Senere kan de alvorlige symptomene inntreffe opptil 30 dager etter inntak. Forgiftningen starter med influensalignende symptomer som tørste, tretthet, og smerter i muskler, mage og nyrer (kan oppleves som ryggsmerter).

Kan utvikle seg til alvorlig nyreskade: Alvorlig nyreskade fører vanligvis først til økt, men senere nedsatt urinproduksjon. Til slutt kan urinproduksjonen opphøre helt. Det er anslått at omtrent halvparten av rapporterte forgiftningstilfeller ender med kronisk nyresvikt som krever nyretransplatasjon for at pasienten ikke skal dø.

Utseende

Varmt okerbrun til rødbrun sopp, 3-8 cm bred og 6-12 cm høy. Hatten er først klokkeformet, senere hvelvet med mer eller mindre spiss pukkel.

Den kan ha sitrongule rester av slør langs hattekanten. Skivene er mettet okerbrune til rustbrune, og ganske fjernstilte. Brune sporer, stilken er tilspisset ved basis.

Kjøttet er først lyst gult, senere rødbrunt. Vokser i sure, fattige barskoger, særlig granskog. I mose i blåbær/granskog. Mer eller mindre vanlig til Sør-Trøndelag.

Foto: Per Marstad

SPISS GIFTSLØRSOPP © Foto: Per Marstad

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!