Jeg kjenner mange som er lei av brød. Det hadde de ikke vært om de bakte selv på denne måten (hvor du slipper å kna). Men, det er for mye å forlange.

Frokosten er et forsømt, kulinarisk kapittel. Det er om innledningen til en kokebok: Ingen bryr seg om den. I alle fall veldig få.

Jeg ville førstemann på skafottet om det var en synd å ikke variere dagens første måltid. Syv dager i uken spiser jeg brød eller rundstykker til frokost. Og når jeg skriver dette kjenner jeg på meg selv at dette må det bli en slutt på.

Det er litt som med trening: Man må begynne et sted. Ambisjonen er ikke noe annet enn å bytte ut én frokost i uka. Så for vi se.

Jeg gjorde et søk på frokoster i vår utmerkede oppskriftsdatabase. Det ga 14 treff. OK, så får jeg love at tilsiget av frokoster til databasen blir bedre utover våren.

Det første som dukker opp i min frokostbrainstorm er knekkebrød. Men, det er vel litt juks? Litt for tett opp til brødskiva. Så den kommer ikke med på lista over alternative frokostforslag. (Men, bevares, det er godt!).

Jeg oppdager hvor dårlig jeg er på dette. Neste forslag er hjemmebakte horn. Nei, det kommer heller ikke gjennom nåløyet. Igjen: De horna er supre! Men, det er ikke alternativt nok.

Frokost uten brød: Hjemmelaget musli

For alle som er glad i å være på kjøkkenet er det å lage musli en smal sak. Bare sjekk denne videoen. Server muslien med noen friske bær eller syltetøy og yoghurt og vips: Alternativ frokost 1 vs. brødfrokost 0.

Oppskrift nedenfor.

Frokost uten brød: Grøt til frokost

Denne grøten er antakelig så sunn at det er dumt å la være spise den. De virkelig gode nyhetene er at den antakelig er god også. Jeg gleder meg i alle fall til å lage den. Det står i oppskriften at man skal koke aprikosen, men det kan jo også legges i bløt.

Alternativ frokost 2 vs. brødfrokost 0.

Frokost uten brød: Smart smoothie

Dette er min yndlingssmoothie. Det kvalifiserer ikke til en fullverdig frokost, selvsagt. Men, med havretrikset kan dette bli en flott og vitaminrik start på dagen.

Alternativ frokost 3 vs. brødfrokost 0

Oppskrift nedenfor.

Frokost uten brød: Pannekaker

Og så er det verdt å sjekke denne enkle oppskriften på "Verdens enkleste bananpannekake":

(1 porsjon)

1 egg

1 banan

½ ts Kardemomme

1 klype salt

1 ts kanel

Ferske bær som topping

Mos bananen med en gaffel og rør inn egget. Ha i salt, kardemomme og kanel. Gir to pannekaker. Stek på lav varme på hver side til pannekakene er gjennomstekt. Server med ferske blåbær, bringebær og evt lønnesirup.

Frokost uten brød: Cottage cheese

Jeg kan ikke huske jeg har spist cottage cheese. Men, nå kommer det anbefalinger fra så mange kanter at jeg snart er villig til å prøve det. Dette er en oppskrift jeg kan være villig til å titte nærmere på:

½ boks cottage cheese

1 eple

Mandler

Rosiner

Kanel

Ha cottage cheese i en bolle. Kutt opp eplet, hakk mandler og strø over rosiner og kanel.

Jeg har gått ut av tellingen, men jeg tror nå at brød bare har en ting på sin side. Det er Vanen. Den kan være vond å vende. Men, nå skal jeg altså gi det en sjanse.

www.tine.no

Go'morgengrøt

Havregrøt med kli, solsikkekjerner og nøtter - en næringsrik start på dagen. Fin frokost!

Til 4 porsjoner:

10 stk aprikoser, tørkede

1 dl vann

3 dl havregryn

1 dl havrekli

1 dl solsikkekjerner

0,5 dl hasselnøtter

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
TVNorge

Muesli

Denne blandingen holder til mange frokoster. Lag den på forhånd!

Ingredienser:

0,25 kopp olje

0,25 kopp sukker, brunt

0,25 kopp honning

3 kopp havregryn

0,5 kopp kokosmasse

0,5 kopp branflakes

0,5 kopp sesamfrø

0,5 kopp solsikkefrø

0,5 kopp nøtt er, hakkede

0,5 kopp tranebær

0,5 kopp rosiner

Høyde (px): Bredde (px):
Øyvind Lie

Havresmoothie

Slik lager du havresmoothie

Til 2 porsjoner:

4 dl havregryn

8 dl vann

8 stk Fryste jordbær

1 stk banan

1 stk eple

0,5 ts kanel

1 ss honning

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!