Fritering av mat

Slik blir du god på å fritere

Unngå friteringstabbene

OPPSKRIFT PÅ FRITERT FISK: Her er den gode røra som gjør det supert.
OPPSKRIFT PÅ FRITERT FISK: Her er den gode røra som gjør det supert. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Å fritere mat kvier man seg for.

Med god grunn.

Å håndtere 200 graders olje hjemme på kjøkkenet er vanskelige å bli komfortabel med. Det kan til og med ta fyr. 

Men, med noen forhåndsregler skal det gå litt greiere.

For, man vil vel ikke stenge fish 'n chips, baconbomber og supertapas ute av livet sitt. Vil man vel?

Her er det viktigste å tenke på:

 

Termometer

Det er ingen annen, sikker måte å vite hvor varm oljen er enn å bruke et termometer. Et digitalt termometer gjør susen.

Ingen oljer må bli for varme, da begynner de å brenne.  Ulike oljer har ulikt "røykpunkt", som betyr at de ryker eller brenner. Så høye temperaturer må oljen uansett ikke være.

190 grader er vanlig temperatur å fritere på. Noen ganger friteres det på opptil 220 grader (pommes frites, for eksempel).

 

Hvilken olje

Den beste er å bruke nøytrale oljer. Altså oljer som ikke er smaks og duftsterke. Solsikkeolje fungerer utmerket og er relativt rimelig.

Rapsolje og soyaolje fungerer også bra.

Røyktemperaturene på oljene varierer etter hvordan er raffinert. Men, en røff guide er sånn:

 

Solsikkeolje 227 grader

Rapsolje 204

Soyaolje 238

Peanuttolje 232

 

Lange redskaper

Bruk så lange redskapet at du ikke kommer i nærheten av oljen med hendene. Da er sjansen mindre for å brenne seg.

 

Dyp kjele

Jo dypere kjelen er, jo mindre er sjansen for at den kokvarme oljen spruter utover. Uansett: Aldri fyll kjelen med en halvfull med olje.

 

Unngå vann

Når vann møter veldig varm olje så spruter det. Voldsomt. Pass derfor på at du tørker av overflatevannet på det du skal fritere.

 

Tenk på størrelsen

Det er enklest å lykkes med små biter.

 

Ikke friter for mye av gangen

Om du friterer for mye av gangen blir oljen kaldere. Og da mister man effekten. Ha derfor i lite av gangen og vær sikker på at oljen holder samme temperatur når du friterer.

 

For å unngå at maten holder seg sprø og ikke blir bløt, legg maten umiddelbart på kjøkkenpapir etter fritering.

 

Erik Hannemann

Fritert fisk

Med denne røra blir fisken fritert som du kjenner den i fish 'n chips. Helt suveren...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Hvetemel

1 dl Øl

0.5 ts Salt

400 g Fiskefilet

Olje til fritering

Mats Widén

Friterte østers

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

16 stk Østers

2 dl Brødrasp

3 ss Persille

2 dl Rømme

1 ss Sukker

1 ss Finhakket chili

1 ss Limesaft

1 dl Hvetemel

2 stk Egg

Salt og pepper

1 l Frityrolje

Panopticon

Løkringer

Denne oppskriften på løkringer er de beste du har smakt. Garantert.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 ss Maisenna

1 dl Hvetemel

1 knivsodd Cayennepepper

2 dl Vann

4 dl Brødrasp

Solsikkeolje

Salt

3 stk Løk

3 ss Majones

3 ss Rømme

2 ss Gressløk

Sitron

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også