Frodig sommermat:

Friskt og frodig

Sommer betyr ekstra stort frukt- og grønnsaksutvalg. Benytt deg av det.

Sist oppdatert

Den rustikke sommermaten kan bli enda frodigere og mer fristende med noen enkle grep som vi serverer her. Lag selvkomponerte salater, gode juicer av frukt og grønnsaker sammen med klassikere som blomkålsuppe, salat Niçoise, tomatsalat og fruktbowler.

Husk at mange grønnsaker og frukter egner seg på grillen.

Karse-smak

Det kommer stadig nye og spennende produkter på markedet, og kress eller karse er blant dem. De karsene vi bruker her er langt fra den vanlige typen vi kjenner, men krysset slik at de har forskjellige utseende, lukt og smak.

De fås i typene sennepskarse, sechuankarse, basilikumkarse, østerskarse, ertekarse, ruccolakarse, broccolikarse og aniskarse, blant annet. Dette er produkter som skaper nye smakskombinasjoner og er fine å eksperimentere med.

Ny tomat

Det har også dukket opp en ny tomatsort. Den kalles raf-tomat og er en spansk delikatesse.

Raf-tomaten har sesong fra midten av november til slutten av april. Dette er en litt uregelmessig, røff, rødgrønn og sødmefylt tomat. Den er perfekt å spise rå, med bare litt olivenolje og flaksalt på. Kokken vår denne gangen har laget en klassisk tomatsalat med raf-tomat. Prøv den også som tapas.

OPPSKRIFTER

FRUKTJUICE: Herlig sommerdrikk med blomsterblader...
FRUKTJUICE: Herlig sommerdrikk med blomsterblader... Foto: KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W

Fruktbowle

Bland tørr hvitvin, eplemost og en syrlig fruktjuice. Topp gjerne med litt nøytralt mineralvann. Serveres med biter av frukt og bær. Pynt med sitronverbena og blomsterblad.

Salat Niçoise med tunfisk

assortert salat

FRA MIDDELHAVET: Salat niçoise med tunfisk © KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W © KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W
FRA MIDDELHAVET: Salat niçoise med tunfisk © KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W © KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W Foto: KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W

1 dl olivenolje

2 ss balsamicoeddik

salt og pepper

100 g kokte poteter

2 honningtomater

4 hardkokte egg

1 rødløk

1 vårløk

100 g oliven

2 ss kapers

100 g tunfisk, helst fersk

2 ss hakket bladpersille

blomster til pynt

1. Ha vasket salat i en bolle. Hell over olje og eddik og vend salaten i blandingen. Smak til med salt og pepper.

2. Fordel salaten på fire tallerkener. Skjær poteter, tomat og egg i båter og legg oppå salaten.

3. Skjær rødløk og vårløk i fine strimler. Dryss dette over sammen med kapers og oliven.

4. Skjær tunfisken i fine skiver. Anrett den pent oppå salaten og dryss persille over.

5. Pynt med gressløk og blomster.

Tomatsalat med fersk mozzarella og balsamicoeddik

1 liten rødløk

200 g fersk mozzarella

FRISK SALAT: Tomatsalat med fersk mozzarella og balsamicoeddik
FRISK SALAT: Tomatsalat med fersk mozzarella og balsamicoeddik Foto: KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W

salt og nykvernet pepper

frisk basilikum

1 dl olivenolje

½ dl balsamicoeddik

4 raf-tomater

litt karse

1. Skjær løken i strimler. Skjær osten i fine skiver og krydre med salt og pepper. Dryss løk og finsnittet basilikum på og drypp noen dråper olje og eddik over. Skjær tomatene i passe tykke skiver.

2. Legg ost og tomat lagvis med strimlet løk og finsnittet basilikum mellom.

3. Drypp litt balsamicoeddik og olivenolje over. Pynt med karse.

Blomkålsuppe

1 stort blomkålhode

8 dl kyllingkraft

4 dl fløte

FYLDIG SUPPE: Blomkålsuppe med kyllingkraft og bacon
FYLDIG SUPPE: Blomkålsuppe med kyllingkraft og bacon Foto: KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W

salt og pepper

4 skiver bacon

4 stilker bladpersille

3 dl soyaolje

1. Del blomkålen i små buketter og kok dem i kyllingkraft.

2. Ta opp fire av bukettene når de er nesten kokte og bruk dem som pynt til slutt. Kok resten til de er helt møre.

3. Miks kraft og blomkål til en puré og ha i fløte. Kok godt opp og smak til med salt og pepper. Finsnitt baconet og sprøstek det.

4. Skyll persillebladene og legg dem til tørk på kjøkkenpapir. La dem bli helt tørre. Varm opp soyaoljen og legg i persillebladene. Stek dem i ca 10 sekunder til de er sprø. Legg dem over på et papir slik at oljen kan renne godt av.

5. Anrett suppen i skåler og legg i blomkålbukettene som ble lagt til side. Anrett de sprøstekte baconstrimlene og persillen på toppen.

Korianderstekt seifilet med grillede grønnsaker, soyasaus og fritert skorsonnerrot

5 porsjoner

1 kg renskåret seifilét

salt og pepper

3 ss frisk koriander

SEI OM SOMMEREN: Korianderstekt seifilet med grillede grønnsaker, soyasaus og fritert skorsonnerrot © KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W
SEI OM SOMMEREN: Korianderstekt seifilet med grillede grønnsaker, soyasaus og fritert skorsonnerrot © KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W Foto: KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W

1 aubergine

1 squash

2 rødbeter

couscous

3 portobellosopp

5 små tomater

1 bunt grønn asparges

1 dl soyasaus

1 dl olivenolje

4 skorsonnerrøtter

1. Del fisken i fem like store stykker og krydre med salt og pepper.

2. Stek fisken i smør på middels sterk varme til den er nesten gjennomstekt. Snu den og stek i noen få sekunder på den andre siden.

3. Skjær alle grønnsakene i passe stykker og grill dem slik at de får et fint grillmønster. Smak til med salt og pepper.

4. Skrell rødbetene og skjær dem i fine terninger. Ha dem i en kjele og tilsett vann så det dekker godt over rødbetene. Kok i 15 minutter.

5. Ha couscous i en bolle og spe litt etter litt med den varme rødbeteblandingen til couscosen er mettet.

6. Varm opp olivenoljen og ha i soyasausen. Den skal være sprukket.

7. Skrell skorsonnerrøttene med en aspargesskreller (eller potetskreller).

Bær og frukt med crème fraîche og friske urter

400 g friske bær og frukter

1 beger crème fraîche

2 ss sukker

1 lime

mynte og sitronverbena

LEKKER SOMMERDESSERT: Bær og frukt med Crème fraîche med og friske urter.
LEKKER SOMMERDESSERT: Bær og frukt med Crème fraîche med og friske urter. Foto: KINA OSAN/ULLA WESTBØ/H2W

1. Skjær frukt og bær i passe biter.

2. Pisk crème fraîche med sukker og lime til en luftig kremkonsistens, og tilsett finhakkede urter. Anrett frukt og bær i en dyp tallerken og ha kremen over. Pynt med urter.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også