KRABBE:

Få kloa i noe godt!

Kjøp den eller fang den, og putt den i den sorte gryte. Så er det duket for fest med Eyvind Hellstrøms krydderkrabbe og andre lekre retter.

I OVNEN: Putt krabbekrølle i ovnen under et lag ost, så blir han sprø og fin.

I OVNEN: Putt krabbekrølle i ovnen under et lag ost, så blir han sprø og fin. Foto: Alf Börjesson, godfisk.no

Publisert Oppdatert
GRØNN GLEDE: Krabber trives godt i det grønne.

GRØNN GLEDE: Krabber trives godt i det grønne. Foto: Lisa Westgaard, frukt.no

Langs hele norskekysten lever taskekrabben. De er så tallrike at det ikke er uvanlig å få 30 brunrøde krabber i en eneste teine. Selv om det skumle og pansrede ytre kan virke skremmende, er de ikke spesielt vanskelig å fange.

Å lure krabbelure

Teinefangst er den vanligste og enkleste metoden for å sikre seg og andre et godt krabbemåltid. En kan også oppleve å få opptil 30 krabber i en teine.

Men den mest spennende metoden er utvilsomt raking - en aktivitet som kan anbefales både familier og vennegjenger på vindstille høstkvelder som kommer.

Krabberaking foregår slik: I kveldingen kommer Krabbe Krøll opp fra Taremareby for å spise skjell like under vannoverflaten på svabergene. Han aner fred og ingen fare. Enn så lenge. Vi kan gå langs svabergene og titte ned i sjøen - eller kanskje det beste: Vi kan ro stille langs landet, der vi kan se morilden glimte i sjøen etter åretakene. Så skjer det - krabben er observert! I lyset fra den sterke lykten vi har med, skimtes konturene av det rødbrune skjellet i vannet. Nå gjelder det å være snarrrådig med redskapet, og lande krabben trygt i stampen. Det er ikke enkelt, og noen ganger ender kampen til krabbens fordel. Men forhåpentligvis ender såpass mange kamper i vår favør at det er krabber nok til å arrangere et stort krabbelag.

Tips: En langskaftet hov av hønsenetting er tingen.

Kanskje kommer en hjem først langt på kveld, men sjarmen ved et krabbelag er desto større når det foregår ut i de sene nattetimer. Sørg for å ha drikke på kjøling, og let frem den største gryten du har.

Rykende fersk

BORDET FANGER: Tør du utfordre krabbene med litt krydder?

BORDET FANGER: Tør du utfordre krabbene med litt krydder? Foto: EFF

Er du så heldig at du har fått tak i levende krabbe, bør du koke den i en stor gryte med vann og salt. Ha gjerne i en dillstilk for ekstra god smak.

Når det fosskoker, legg i krabbene. Det er viktig at vannet koker for hver krabbe du legger i, og at alle krabbene dekkes av vann. Legg på lokk og la dem koke 15-20 min. Krabbene er ferdigkokt når de små klørne lett kan trekkes av. Ta ut krabbene av kjelen og la dem renne litt av seg. I motsetning til hva mange tror, er krabbe spektakulært god når den er varm. Men liker du den best avkjølt, så lar du den ligge noen timer på skallsiden slik at kraften ikke renner ut.

Kunsten å rense

Legg krabben med ryggskjoldet ned og ta et fast tak i bukskjoldet og brekk det løst. Det er viktig å ta ut magesekken (paven) og gjellene før servering. Paven ligger som en liten pose like bak øynene på krabben og er som oftest lett å brekke den løs. Resten av innholdet i krabben kan spises. Del bukskjoldet i to og knekk klørne forsiktig med en nøtteknekker eller hammer. En hummergaffel kan også være et nyttig redskap i søken et krabbekjøtt på vriene steder.

Har du klart å spise deg mett på krabber, men har mer til overs, kan restene oppbevares ett døgn i kjøleskap. Du kan også fryses hel eller renset. Rens krabbene, fyll innmaten tilbake i skallet, pakk dem inn i fryseposer og legg dem i fryseren. Frossen krabbe bør tines i kjøleskapet.

Prøv noe nytt!

Tro det eller ei, men krabbe kan spises med annet tilbehør enn majones og formloff. I denne retten bruker vi krabbeklør, som kjøpes hos fiskehandleren.

Knus krabbeklørne lett med en hammer, slik at de blir lettere å rense. Krabbeklørne skal være hele. Varm oljen i en gryte. Fres hvitløk og chili i 1 minutt. Tilsett sweet chilisaus, ketchup, kyllingkraft, salt og sukker. La sausen koke i 5 minutter, før krabbeklør og vårløk has i. La krabbeklørne småkoke slik at de blir gjennomvarme. Ha krabbeklørne og kraften i boller og server med gressløk.

Kokkenes tips

Å spise krabben kokt og naturell er det vanligste. TV2-kokk Wenche Andersen mener også det er det beste. Hun kan kunsten med å koke krabbe, og serverer den persillepesto eller med rømmemajones som avveksling for den tradisjonelle majonesen.

Prøv gjerne også majones blandet med hvitløk og chili- eller cayennepepper som tilbehør. Krabbe er ganske så sterk på smak, noe som gjør at en gjerne kan være raus med krydder.

Bagatelle-sjef Eyvind Hellstrøm har en oppskrift på krabbe som kokes i masse spennende krydder og urter. Oppskriften er beregnet på forrett, men det er bare å doble eller flerdoble mengden, dersom en vil spise så mett at en omtrent må kravle i seng. Og det hører jo med på et skikkelig krabbelag, ikke sant?

Krabbe naturell

Krabbekaker med koriander og agurk

Krabbesalat

Krabbesalat med koriander

Risotto med krabbe

Chilikrabbe

Grillet tortilla med krabbe

Bisque på krabbe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning