Mandarin eller klementin?

Er dette en mandarin eller klementin?

– Å, jeg er så glad i mandariner, sier de. De har ikke peiling. Vet du forskjellen på klementiner og mandariner?

JULEGODTER: Er dette en mandarin eller en klementin?

JULEGODTER: Er dette en mandarin eller en klementin? Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
GANSKE LIKE: Dette er en mandarin.

GANSKE LIKE: Dette er en mandarin. Foto: Foto: Crestock

Faktisk, så tror halvparten av oss at frukten på bildet er en mandarin.

Det er feil. Det er en klementin. Sjansen er stor for at du ikke har satt tenna i en mandarin på over 20 år. Hva er greia?

Jo, det begynte med mandarinen. I etterkrigstiden var det mandarin vi spiste til jul. Men, etter hvert begynte klementinen å øke i popularitet. Mandarinen hadde lite å stille opp mot en frukt som var søtere, lettere å skrelle og dessuten ikke hadde steiner. Det er rått parti.

Les også: Slik lager Hellstrøm ribbe

Les også: Alt om ribbe

Mandarinen ble etter hvert helt borte. Nå er det omtrent tyve år siden den var å finne i fruktdisken. Du kan stadig finne den i hermetisert form.

Hvor kommer klementinen fra?

Ifølge mytene kommer klementinen opprinnelig fra Algerie. Det var den kloke munken Clement Rodier som klarte å krysse mandarinen med den bitre sitrusfrukten pomerans. I stedet for at utfallet ble en bitrere variant, som man kanskje kunne forvente, fikk munken smake en søtere og bedre variant av mandarinen. Han satt på noe stort.

Se også: Slik lager du karameller!

Se også: Konfekt og knask til jul

Share

Han visste kanskje ikke at hans eksperiment skulle føre til at vi nordmenn spiser over 20.000 tonn klementiner, mer enn fem kilo hver. I julesesongen kommer mesteparten av disse fra Spania og Marokko. Resten av året kommer de fra andre steder.

PS: Finner du stein i klementinen kan du skylde på biene. Det hender nemlig at biene blander inn litt feil pollen, som oftest fra sitrontrær - og da blir det steiner.

Kilde: Bama

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning