Eplekake med krem, uttales ofte som ett ord: Eplekakemedkrem.

Så rotfestet er eplekake og det rettmessige tilbehøret i den norske folkesjela. Med denne høstlige herligheten på bordet markeres inntoget av mørkere kvelder, soppturer i skogen og knitring fra peisen.

Eplekaka har en helt sentral rolle i høstens ritualer. Jeg ville faktisk ikke hatt høsten uten.

Og, skal vi være ærlige, er det eplekake vi ser mest fram til, sammen med fårikål og den obligatoriske lammesteken.

Eplekakens fysiologi kan grovt deles i tre: Grunnlaget (deigen), Førstelaget (eplelaget) og Topplaget (kremen).

Her følger tre tips, ett til hvert av lagene.

 

Eplekaka, grunnlaget

Bunnen på en eplekake lages på en deig bestående av mel, smør, salt, sukker og noen ganger egg (eller vann) for å binde deigen sammen.

Tips: Bland inn biter av marsipan. Da blir det mye bedre!

 

Eplekake, hovedlaget

Dette er laget med eplene. Del dem bare i klassiske båter og legg dem i overlappende sirkler inn mot midten.

Tips: Pensle bunnen med et veldig godt syltetøy. Eplesyltetøy er nydelig, men du må gjerne bruke aprikossyltetøy, for eksempel. Bruk gjerne litt av dette syltetøyet på toppen av eplene også. Det er enklere å pensle om du varmer det opp litt først.

 

Eplekake, topplaget

Dette er strengt tatt ikke et lag av kake, men det vanskelig å tenke seg eplekake uten krem (eller is). I alle fall om du bor i Norge.

Tips: Pisk gjerne krem (på den smarte måten) med sukker. Men, så gjør du følgende: Vend kremen inn i litt vaniljesaus.

Den kan du kjøpe ferdig, men det er overraskende enkelt å lage den selv, særlig med denne supre oppskriften.

 

Nedenfor finner du oppskrifter på eplekake som ikke nødvendigvis følger alle rådene. Men, nå som du har lest dette vet du at eplekake er lagarbeid - og da går alt litt enklere.

Erik Hannemann

Tarte tatin

Det er ikke uten grunn at denne eplekaka er verdensberømt. Det finnes bare en eplekake er som helt konge. Du har funnet den.

Ingredienser:

Bunnen

125 g smør

100 g sukker

1 stk egg

150 g hvetemel

1 ts salt

Fyllet

3 stk eple

2 stk pære

100 g smør

2,5 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):
God Morgen Norge, TV 2

Eplekake

Eplekake som alle blir glade for på høsten.

Til 1 porsjon:

125 g smør, mykt

125 g sukker

125 g hvetemel

1 ts bakepulver

2 stk egg

0,5 stk sitronsaft

1 ss kaldtvann

4 stk eple

sukker

kanel

hakkedemandler/nøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Smuldrekake med eple

Du finner neppe en enklere eplekake.

Til 4 porsjoner:

100 g mel (spelt kan brukes)

100 g korn (havre, spelt, hvete, quinoa, bygg eller en blanding)

100 g brunt sukker

0,5 ts salt

0,5 ts kanel

0,5 ts mangopulver (kan sløyfes)

0,8 dl olje

1,5 kg eple

Høyde (px): Bredde (px):
BBC Lifestyle

Eplekake

Denne oppskriften på eplekake er perfekt og enkel.

Til 4 porsjoner:

200 g butterdeig

2 ss eplesyltetøy

6 stk eple, skrelt, delt i fire og kjernehuset fjernet

2 ss sukker

40 g smør, i terninger

1 stk egg

Kremen

250 ml kremfløte

1 ss melis

1 stk vaniljestang, bare frøene

Servering

1 dæsj calvados

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Eplekake med glasur

Her er en klassisk eplekake. Det som gjør den spesiell er den gode glasuren.

Ingredienser:

Bunnen

2 dl knustekjeks(vanlige kjeks uten fyll)

1 stk egg

2 dl skivedemandler

0,5 ts salt

4 ss sukker

Glasering

3 stk eple

2 ss calvados, rom eller konjakk

1 dl sukker

2 ss smør

1 ts kanel

Toppen

3 stk eple

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!