Eplekake med krem

Tre tips til bedre eplekake

Særlig det første tipset vil du like. Bedre og bedre lag for lag.

TARTE TATIN: En eplekake som lages oppned.
TARTE TATIN: En eplekake som lages oppned. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Eplekake med krem, uttales ofte som ett ord: Eplekakemedkrem.

Så rotfestet er eplekake og det rettmessige tilbehøret i den norske folkesjela. Med denne høstlige herligheten på bordet markeres inntoget av mørkere kvelder, soppturer i skogen og knitring fra peisen.

Eplekaka har en helt sentral rolle i høstens ritualer. Jeg ville faktisk ikke hatt høsten uten.

Og, skal vi være ærlige, er det eplekake vi ser mest fram til, sammen med fårikål og den obligatoriske lammesteken.

Eplekakens fysiologi kan grovt deles i tre: Grunnlaget (deigen), Førstelaget (eplelaget) og Topplaget (kremen).

Her følger tre tips, ett til hvert av lagene.

 

Eplekaka, grunnlaget

Bunnen på en eplekake lages på en deig bestående av mel, smør, salt, sukker og noen ganger egg (eller vann) for å binde deigen sammen.

Tips: Bland inn biter av marsipan. Da blir det mye bedre!

 

Eplekake, hovedlaget

Dette er laget med eplene. Del dem bare i klassiske båter og legg dem i overlappende sirkler inn mot midten.

Tips: Pensle bunnen med et veldig godt syltetøy. Eplesyltetøy er nydelig, men du må gjerne bruke aprikossyltetøy, for eksempel. Bruk gjerne litt av dette syltetøyet på toppen av eplene også. Det er enklere å pensle om du varmer det opp litt først.

 

Eplekake, topplaget

Dette er strengt tatt ikke et lag av kake, men det vanskelig å tenke seg eplekake uten krem (eller is). I alle fall om du bor i Norge.

Tips: Pisk gjerne krem (på den smarte måten) med sukker. Men, så gjør du følgende: Vend kremen inn i litt vaniljesaus.

Den kan du kjøpe ferdig, men det er overraskende enkelt å lage den selv, særlig med denne supre oppskriften.

 

Nedenfor finner du oppskrifter på eplekake som ikke nødvendigvis følger alle rådene. Men, nå som du har lest dette vet du at eplekake er lagarbeid - og da går alt litt enklere.

Erik Hannemann

Tarte tatin

Det er ikke uten grunn at denne eplekaka er verdensberømt. Det finnes bare en eplekake er som helt konge. Du har funnet den.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

125 g Smør

100 g Sukker

1 stk Egg

150 g Hvetemel

1 ts Salt

3 stk Eple

2 stk Pære

100 g Smør

2.5 dl Sukker

God Morgen Norge, TV 2

Eplekake

Eplekake som alle blir glade for på høsten.

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

125 g Smør, mykt

125 g Sukker

125 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

2 stk Egg

0.5 stk Sitronsaft

1 ss Vann

4 stk Eple

Sukker

Kanel

Mandler

Clotilde Dusoulier

Smuldrekake med eple

Du finner neppe en enklere eplekake.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g mel (spelt kan brukes)

100 g korn (havre, spelt, hvete, quinoa, bygg eller en blanding)

100 g Brunt sukker

0.5 ts Salt

0.5 ts Kanel

0.5 ts mangopulver (kan sløyfes)

0.8 dl Olje

1.5 kg Eple

BBC Lifestyle

Eplekake

Denne oppskriften på eplekake er perfekt og enkel.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Butterdeig

2 ss Eplesyltetøy

6 stk Eple

2 ss Sukker

40 g Smør

1 stk Egg

250 ml Kremfløte

1 ss Melis

1 stk Vaniljestang, bare frøene

1 dæsj Calvados

Christopher Sjuve

Eplekake med glasur

Her er en klassisk eplekake. Det som gjør den spesiell er den gode glasuren.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 dl Kjeks

1 stk Egg

2 dl Mandler

0.5 ts Salt

4 ss Sukker

3 stk Eple

2 ss Calvados

1 dl Sukker

2 ss Smør

1 ts Kanel

3 stk Eple

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også