Pasta

De beste pastaoppskriftene

Her finner du favorittene dine og flere til. Du får også tips til hvordan du kan spare tid i en hektisk hverdag.

ENKELT OG GODT: Pasta Amatriciana.

ENKELT OG GODT: Pasta Amatriciana. Foto: Foto: Håvard Egge

Publisert

Sammen med pizza og taco, er pasta er noe av den aller mest populære hverdagsmaten, og da er det ofte mest lettvint å kjøpe ferdig pastasaus på glass. Men pastaretten blir bedre om du lager den fra bunn av. Og de aller fleste variantene er ikke så arbeidskrevende.

Tørket kjøpepasta er bra

Det kan bli vel mye styr å lage selve pastaen selv. Dessuten krever det endel trening å få den tynn og jevn nok. Kjøp derfor ferdig pasta.

Mange tror at den ferdige, ferske pastaen er bedre enn den tørkede, men der tar de feil. Det er noe tykt og deigete over konsistensen på det aller meste av fersk pasta du finner i butikkene, så de tørkede variantene er bedre. Dette er ikke bare noe jeg har funnet på selv; flere profesjonelle kokker jeg har diskutert dette med, sier det samme.

Men det finnes forskjellige typer tørket pasta. "Industripastaen" har ofte lang koketid, gjerne 10-15 minutter, mens det finnes mer delikate kvalitetsvarianter med koketid på kun 2-3 minutter. Sistnevnte type er nok dyrere, men smaker ofte bedre.

Lag mye saus og frys ned

Selv om pastaen er viktig, så er det sausen som gir smak og karakter. Og det er her vi foreslår at du heller lager sausen fra "scratch" enn å kjøpe den ferdig på glass.

Det kan høres strevsomt ut til hverdags, men her skal du få et godt tips: Pastasauser kan fryses, og da er det bare å sette i gang en helg du har god tid, og så lager du opp pastasaus i den største kjelen du har. Så fryser du ned passe porsjoner i plastburker som du kan varme opp senere.

Fem favoritter

Blant de klassiske og mest populære pastarettene finner vi bolognese, carbonara, amatriciana, lasagne og alfredo. Du finner oppskrifter på alle fem nedenfor. På alfredo har vi bare oppskrift på selve sausen, men det er vanlig å servere den med tagliatelle. Hvis du har i skinkebiter og grønne erter, blir den ekstra god.

Hvis du lurer på hva du skal drikke til pasta, kan du bruke samme typen viner som til pizza. Bruk de røde vinene til pastarettene med tomatbaserte sauser, og hvitvin til carbonara og alfredo.

Buon appetito!

Marit Røttingsnes Westlie

Spagetti Bolognese

Spagetti Bolognese er supergod hverdagsmiddag som er lettvint å lage! For å høyne sunnhetsfaktoren, lurer jeg inn både løk, hvitløk og gulrot.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

2 stk Selleristenger

0.5 stk Chili, rød

2 stk Gulrøtter

400 g Kjøttdeig

1 ss Olivenolje

2 bokser Hakkede tomater

1 ts Oregano tørket

1 ts Salt og nykvernet pepper

400 g Spagetti

25 g Parmesan, nyrevet

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti amatriciana

Den aller beste pastasausen. Bruk gjerne halv mengde pancetta om det er ønskelig med en slankere og rimeligere saus.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

500 g Spagetti

400 g Pancetta

Olivenolje

2 stk Rødløk

3 fedd Hvitløk

1.5 ts Chili

3 stk Einebær

Salt

Pepper

Bladpersille

Pecorino

3 ss Olivenolje

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

4 klype Tørket timian

2 dæsj Rødvinseddik

1 ts Sukker

2 bokser Hakkede tomater

Erik Hannemann

Lasagne med grillet ost

Det er bare moro å lage denne lasagnen.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Gulrøtter

1 stk Rødløk

1 stk Selleristang

Olje/smør til steking

1 fedd Hvitløk

0.5 kg Kjøttdeig

2 bokser Tomater

1 ss Sukker

2 ts Timian

8 stk Lasagneplater

1 stk Ost

2 ss Smør

2 ss Hvetemel

5 dl Melk

1 stk Buljong

Sitron

Christopher Sjuve

Alfredo pastasaus

Dette er en enkel variant av den legendariske pastasausen Alfredo.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 ss Smør

2.5 dl Kremfløte

0.5 stk Hvitløksfedd

75 g Parmesan

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning