Noen som husker nyttårsforsettene sine?

Ikke det.

Vel, jeg tror det handler om at de var kjipe. Forsetter har som regel en negativ klang, et overdrevent ønske om forbedring. Nyåret har det med å komme rett etter julens ekstravagansa og lovnadene formes deretter: - Jeg skal ikke spise sjokolade i år, for eksempel.

Eller: - Jeg skal trene tre dager i uken. Og: - Jeg skal spise salat hver dag.

Sånn hører man rundt seg så fort nyttårskonserten fra Wien er unnagjort.

Jeg har også vært der. Men, nå har jeg snudd. Dersom jeg lager et forsett, da skal det være noe morsomt, noe godt eller noe noe jeg gleder meg veldig til.

Og i år ble forsettet: Jeg skal bli god til å lage puddinger.

Og første rett ut er denne karamellpuddingen. Det som gjør denne morsom er at vi har tatt ut alt som er kjedelig. Og så har vi lagt til litt crème fraîche for å gi den den slikemyke munnfølelsen som alle elsker. Kult?

Oh yes.

Mange karamellpuddinger involverer vriene og kompliserte trekk. Men, legg merke til hvordan de unngåes i denne oppskriften.

Gudene skal nemlig vite at dette ikke er komplisert. Men, noen steg på veien er verdt å nevne:

 

 

Å smelte sukker

Vær tålmodig. Ikke rør.

Det er vanskelig nok å følge de to rådene. Men, det er altså bare å ta tiden til hjelp. Ha sukkeret i stekepannen og følg nøye med. De første minuttene skjer det ingenting. Så, plutselig, vil du se at sukkeret begynner å skifte farge i kantene.

Det er fristende å røre, men la være. Først når mesteparten har fått den gylne fargen kan du bevege litt på stekepannen, men fortsatt ikke røre...

MERK: Skal du lage karamellpudding må du beherske å lage karamell. Dette er uungåelig.

 

Å helle fløte i smeltet sukker

Noen ganger krever oppskriften at du skal helle fløte i det smeltede sukkeret. Dette er litt skummelt fordi sukkeret er så varmt. Pass på! Det kan sprute!

Men, enda viktigere: Ikke få panikk når det klumper seg. Det gjør nemlig det umiddelbart.

Pust rolig. Og bare fortsette å røre. Sukkeret vil sakte, men sikkert løse seg opp så lenge det er varme på pannen.

MERK: Dette trenger du ikke tenke på i denne oppskriften på karamellpudding!

 

Å helle varm væske i eggeplommer

Denne varme væsken av fløte og sukker skal nå helles over eggeplommer. Måten å gjøre det uten å få eggerøre er å ta en liten sleiv og piske den inn i plommene.

Og så ta enda en liten sleiv å piske den inn.

Først nå, og bare nå, kan du helle hele sulamidten oppi bollen med eggeplommene.

MERK: I denne oppskriften slipper du å tenke på dette også!

 

Å helle puddingen i små former og så helle vann i den litt større formen

Altså: Denne puddingen kan lages som én stor pudding. Men, den gjør seg bedre, synes jeg, i mange små former.

Man bruker altså seks små, ildfaste former. (På engelsk har disse et navn: "Ramekins", og på fransk heter de noen ganger "cocottes". Vi mangler et godt, norsk ord.)

Når de små formene er fylt opp settes de i én stor ildfast form. Og i denne formen skal du helle varmt vann (fra springen) omtrent 2/3 opp på formene.

Nå skal dette inn i ovnen. Eller, om du er smart, så har du allerede satt dette inn i ovnen før du fyller med vann.

MERK: Dette må du bare klare.

 

Å vente på karamellpudding

Dette skal du nå gjøre i 45 minutter.

Vi gjentar fra første punkt: Vær tålmodig. Ikke rør.

MERK: Gjør noe du må gjøre. Karamellpuddingen ga deg nettopp tid til å vaske klær, rydde og gjøre kjøkkenet gnistrende rent.

 

 

Sjekk også videoen, så ser du hvordan det skal gjøres. Det ser du hvordan vi har redusert alt som er vanskelig med karamellpudding til en minimum.

 

Oppskriften finner du nedenfor.

Erik Hannemann

Karamellpudding med rømme

Ingredienser:

1 dl sukker

1 stk egg

3 stk eggeplomme

1 knivsodd salt

2 ss sukker

1 dl creme fraiche

1 dl melk

1 dæsj vaniljeekstrakt

1 dæsj marsala

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!