Honning:

En klissete historie

Resultatet av blomst og bie i skjønn forening? Det er honning, det.

HONNING: Vi kan takke biene for naturens eget søtningsstoff.
HONNING: Vi kan takke biene for naturens eget søtningsstoff. Foto: istockphoto
Sist oppdatert
FLYTENDE GULL: En god honning hører med blant kjøkkenets basisvarer.
FLYTENDE GULL: En god honning hører med blant kjøkkenets basisvarer. Foto: istockphoto

Honning har unektelig et skjær av eksklusivitet over seg. Det er da også et betydelig arbeid som ligger bak. Både fra birøkterens side. og fra de små bevingede produsentene selv. Biene må besøke rundt 20 millioner blomster, fordelt over 60.000 flyturer, for å produsere ett kilo honning!

Biens favorittblomst

Det er slett ikke tilfeldig hvilke blomster som blir avlagt biebesøk, forteller Arnulf Moe, driftskonsulent hos Honningcentralen. Om sommeren har norske bier bringebærblomster øverst på menyen. De flyr gjerne over lengre avstander for å kunne forsyne seg av favorittnektaren. Dersom biene nesten bare går på bringebærbusker, blir det ferdige produktet kalt bringebærhonning. Selv om det er lett å tro noe annet, så smaker bringebærhonning ikke bringebær, og lavendelhonning smaker ikke lavendel, appelsinblomsthonning ikke appelsinblomst osv.

- Nei, det smaker honning uansett. Det er smaksforskjeller, men de må en være nokså dreven for å kunne kjenne. Farge og konsistens, derimot, er tydelig forskjellig fra den ene honningen til den andre, forklarer Arnulf Moe.

Med unntak av klokkelynghonning, har all norsk og nordisk honning fast konsistens, mens mye av honningen fra andre land er flytende. Forklaringen ligger i at norsk flora gir honning som består av rundt 50 prosent fruktose og 50 prosent glukose. Det høye glukoseinnholdet gjør at honningen krystalliserer seg, mens større andel fruktose i utenlandsk honning gjør honningen mer flytende.

Honning og helse

Honning inneholder svært lite sukrose, vanlig sukker. Med den siste tids negative omtale av sukker i tankene er det nærliggende å spørre om honning er et sunnere alternativ.

- Folk vil gjerne ha det til at det er det, og spiser honning med litt bedre samvittighet enn sukker. Men jeg vil ikke si at det er særlig sunnere. Honning inneholder bittelitt C-vitamin og bittelitt mineraler, noe rent sukker ikke gjør. Men forskjellen er så liten at det ikke spiller noen rolle. En kommer heller ikke unna kaloriene ved å spise honning istedenfor. Søtstoffene i honning kan også være uheldige i store mengder, svarer ernæringsbiolog Lise von Krogh i DinKost.no.

- Men det er jo selvsagt lov å kose seg litt, sier von Krogh. Hun koser seg for eksempel svært gjerne med blåmuggost med honning. Ifølge henne en nydelig god kombinasjon.

Honning i matlaging

Denne smakskombinasjonen har kokken Daniel Madsen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger også sansen for. Honningen han serverer til blåmuggost pleier han å tilsette nøtter og tørkede frukter som rosiner, sultaner og blåbær. En annen spennende kombinasjon Madsen foreslår er kokte artisjokker med dressing av honning, extra virgin olivenolje, sitronsaft, sitronskall, valnøtter, salt og pepper. En miks av honning og soyasaus bruker han som grillmarinade til kjøtt.

- Det gir både sødme og karamellisert overflate. Men en må være ekstra påpasselig. Honningen gjør at kjøttet har lett for å brenne seg, sier han.

Daniel Madsen lar sødme, smak og konsistens bestemme hva slags honning han skal bruke til hva. Et godt tips fra ham er å smake på honningen før en blander den med andre råvarer, tilsette bare litt i begynnelsen og heller øke mengden etter hvert.

Ved Gastronomisk Institutt bruker de både fast og flytende honning. Den faste honningen kan også smeltes i panne før bruk, dersom en ikke har flytende tilgjengelig. Til mousse og iskrem mener Daniel Madsen likevel at flytende er å foretrekke. Det er det også til en enkel gresk tradisjonsdessert/frokost: Tykk yoghurt naturell med et dryss nøtter og rikelig med gresk pinje- eller villtimianhonning.

Honning er også mye brukt kaker og annet bakverk. Brød tilsatt honning blir både ekstra saftig og holdbart.

Se oppskrift på grovt brytebrød i langpanne.

Andre oppskrifter med honning:

Baguette med lun chèvre og honning

Honning- og sitronkylling med bønnesalat

Flyndre med honningsmak

Grillet laksefilet med honning og sesamfrø

Bakt fiken med honning og hasselnøtter

Honning- og sitronmelissemarinert vannmelon

Honningpai

Med så mye fristende en kan lage av honning, er det synd å honningkrukken stå urørt i skapet. Ta bitte litt - for smakens skyld.

NOEN HONNNINGTYPER

GRESK: Yoghurt med valnøtter og en kraftig, flytende honning kan spises både til frokost og dessert.
GRESK: Yoghurt med valnøtter og en kraftig, flytende honning kan spises både til frokost og dessert. Foto: james camp 2005

Selv om det kan være vanskelig å orientere seg i det store mangfoldet, finnes det likevel noen rettesnorer å gå etter. Blomsterhonning - honning som består hovesaklig fra én plante blir regnet som finere enn honning fra flere vekster. Og jo mørkere farge, desto kraftigere er smaken.

Her presenterer vi et lite knippe honningtyper, både fra Norge og utlandet:

Akasiehonning

Delikat smak, gjennomskinnelig blek gul på farge.

Appelsinblomsthonning

I tillegg til appelsinblomstnektar, består denne honningen ofte av nektar fra blomster på andre sitrusvekster. Smaken er mild og med et hint av blomsterlukten fra blomstene. Lyst ravfarget.

Blåbærhonning

Distinkt, rund og fruktig smak. Lyst ravfarget.

Bringebærhonning

Kommer fra bringebærbusker, fortrinnsvis villbringebær. Har en fløyelsmyk og fast konsistens, nesten hvit i fargen med frisk og mild smak.

Lynghonning

Vanlig nordeuropeisk honningvariant. I Norge går biene først og fremst på røsslyng. Honningen blir høstet i august-september. Smaken og duften er kraftig og pikant krydret, fargen er som oftest mørk.

Klokkelynghonning

Kommer fra klokkelyng, som i Norge bare finnes i et smalt belte langs kysten i de sørlige vestlandsfylkene. Klokkelynghonning er den eneste flytende honningtypen i Norden. Den er mildere på smak og mindre aromatisk enn vanlig lynghonning.

Lavendelhonning

Lavendelhonning fra Provence regnes som den fineste honningen, noe som gjenspeiles i prisen. Smaken er lett, konsistensen kremaktig, fargen lys.

Pinjehonning

Vanlig ved Middelhavet. Mørk, tykk og flytende med en utpreget pinjearoma.

Solsikkehonning

En solgul, tykk honning med en søt, dempet smak og blomsteraktig aroma.

Sommerhonning

Honning fra flere forskjellige vår- og sommerblomster. I Norge er sesongen april-juli. Sommerhonningen er lys på farge og har en mild, frisk og fruktig smak.

Tavlehonning

Honning i naturlig innpakning; bivoksceller. Tavlehonning består av ca 70 prosent voks, resten honning. Voksen er seig, men kan også spises.

"Vanlig" norsk honning

En blanding av mange ulike honningsorter. Mild smak, finkrystallinsk og temmelig fast konsistens.

Villtimianhonning

Dette er den mest kjente honningen fra Hellas. Konsistensen er tyktflytende - på den beste honningen nesten litt gummiaktig. Mørkt ravfarget, aromatisk og lett bitter på smak.

Kilder: "Ingredienser" av Loukie Werle og Jill Cox (Könemann 2000), honningcentralen.no, honey.com.

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også