Keith Floyd er død

En hyllest til Keith Floyd

Blir mannen husket for maten eller drikkinga?

Keith Floyd blir husket som den store TV-sjarmøren med glimt i øyet.
Keith Floyd blir husket som den store TV-sjarmøren med glimt i øyet. Foto: Foto: NRK
Sist oppdatert

Keith Floyds kokebøker

  • Floyd's Food (1981)
  • Floyd on Fish (1985)
  • Floyd on Fire: Cooking Outdoors (1986)
  • Floyd on France: Learn to Cook the Keith Floyd (1987)
  • Floyd on Britain and Ireland (1988)
  • Floyd in the Soup (1988)
  • A Feast of Floyd (1989)
  • Floyd's American Pie (1989)
  • Floyd on Oz (1991)
  • Floyd on Hangovers (1993)
  • A Pinch of Rosemary (1993)
  • Floyd on France (1993)
  • Floyd on Spain/Keith Floyd's Guide to Spanish Cooking (1993)
  • Far Flung Floyd: Keith Floyd's Guide to Southeast-Asia Cooking (1994)
  • Floyd on Fire: Barbecue the Floyd Way (1994)
  • Floyd on Italy (1995)
  • Hot and Spicy Floyd (1996)
  • Floyd on Africa (1996)
  • Cognac Cookery (1996)
  • Keith Floyd Cooks Barbies (1997)
  • The Best of Floyd (1997)
  • Floyd Uncorked (1998)
  • Floyd on Fibre (1999)
  • Floyds Fjord Fiesta (1998)
  • Out of the Frying Pan: Scenes from My Life (2000)
  • Floyd Around the Med (2000)
  • Flash Floyd (2002)
  • Floyd's India (2003)
  • 100 Great Curries (2004)
  • Floyd's Great Curries (2004)
  • Floyd's China (2005)
  • Floyd's Thai Food (2006)
  • A Splash and a Dash: Cooking with Keith Floyd (2006)

Kilde: Wikipedia

14. september i år døde Keith Floyd. Han er en av de største mat-TV-personlighetene som har drukket på fjernsyn noensinne.

Med hans hjemmelagde repertoar av rå sjarme, uslepne koketeknikker, smittende entusiasme, det-er-ikke-så-farlig-holdning og alltid et vinglass i den ene hånden ble han en global superstjerne.

Revolusjonerte mat-TV

Da den sløyfekledde Floyd plutselig dukket opp på skjermen på midten av 1980-tallet representerte han noe helt nytt.

Matlagingen på TV ble dominert av Fanny Cradock og Delia Smith. De to store i britisk fjernsynskjøkken var punktlige, ryddige, pertentlige med treffsikker middelklasse-appell og ble filmet under kontrollerte forhold i studiokjøkken.

Så kom Keith Floyd. Ingen med den minste kjennskap til britisk samfunnsliv ble overrasket over hans voldsomme popularitet.

Etter hans første TV-opptreden på 10 minutter på en lokal stasjon i 1985 ble det registrert 10.000 seertelefoner. Alle ville ha mer av den geniale kokken.

Han revolusjonerte mat-TV som sjanger ved å gå forlate TV-studioet og gå ut i verden. Han lagde programmer fra England, Frankrike, Italia, Asia, Afrika og Skandinavia.

Fire programmer fra Norge

Med vinen som hans faste kompanjong gikk det over styr noen ganger. Blant annet var det mange som mente at Floyd ikke fikk kokt krepsen ferdig og at den ble servert levende under et program om Midtsommar-feiringen i Sverige. Slik blir det oppstyr av.

Oppstyr ble det også i da Floyd kom til Norge. Her lagde han fire programmer i TV-serien Floyd's Fjord Fiesta.

Serien gikk første gang på lufta i 1997. Han besøkte Stavanger, Nord-Norge, Hurtigruta og Røst. Det han kanskje fikk mest oppmerksomhet for, mer enn å tilberede reinsdyr, var at Floyd bestemte seg for å flambere en alke-fugl ute i havgapet. Den fuglen var, og er stadig, fredet her i landet.

Les også: - Finnes ikke bedre sjokoladekake enn denne

Les også: Matlaging: De vanligste feilene

Tok over matmessen

Gjennom sitt innholdsrike riv rakk Floyd å være journalist, offiser, bartender, oppvaskhjelp, kokk, cateringmann, antikkselger og vinimportør.

I militæret holdt Floyd på å ta livet av seg. Derfor tok han over matmessen. Etter kort tid kom det klassiske, franske retter av ymse sort ut fra kjøkkenet.

Uten at noen egentlig forsto hvor han lærte å lage mat (Floyd hadde ingen formell utdannelse) åpnet han allerede som 23-åring sin første restaurant i Bristol.

Den ble fort populær, men dessverre var Floyd blottet for forretningstalent. Etter mer halsbrekkende restaurantdrift måtte han selge unna. Da kjøpte han seg en yacht, Flirty, og seilte rundt i Middelhavet i to år mens han handlet antikviteter og eksporterte vin til England.

Det er som en livlig TV-personlighet vi husker ham. I et program med Floyd var du sikker på å bli underholdt og dersom programmet endte med noe som lignet et spiselig måltid var det som en bonus å regne.

Han gjorde det til en vane å involvere kameramannen i programmet. Derfor ble vi også kjent med "Clive" som han stadig ba om å ta nærbilder av en stek eller en fisk før vi fikk høre "Back to me, Clive", som en slags kjenningsmelodi.

Her kan du se en kort video med Floyd i full vigør:

Les også: Slik får du barna til å spise

Det oppsto mange rare episoder under hans uttalige TV-program. Han var nær ved å drukne på Great Barrier Reef og enda nærmere døden når han bestemte seg for å bruke butangassen til å kjøle ned champagnen i stedet for å drive varmluftsballongen han lagde mat i under opptaket.

Heldigvis stoppet trafikken opp da de måtte lande og, som han sa, "we remained alive".

Gift fire ganger

Floyd ble gift fire ganger og fikk to barn. Med sin tredje kone, Shaunagh Mullet, tok det bare fire timer før han fridde. De var gift i to år.

I ti år hadde Floyd et hus i Kinsale i Irland. Her holdt han fire hunder, fem katter, 58 sjeldne rase-høner, 12 gjess, et par svaner, to sauer, en ponny, seks bikuber, 77 gullfisker og 12 vietnamesiske hengebuksvin, ifølge Timesonline .

I tillegg til 20 TV-programmer laget Floyd over 30 kokebøker. Mange vil si at A Splash and a Dash var hans beste. Tittelen sier i alle fall litt om hans kokestil.

Jamie Oliver og Gordon Ramsey hyller

Da de ble kjent at Floyd var død uttalte Jamie Oliver at han ikke bare var en av de beste, men den aller beste.

Gordon Ramsey fortalte at Floyd hadde inspirert ham voldsomt fordi Floyd var den første som lagde mat på instinkt i stedet for å følge en oppskrift.

Keith ga ut sin selvbiografi Out of the Frying Pan: Scenes from My Life i 2001. Fortsettelsen kommer kommer ut i disse dager. Tittel? Stirred but not Shaken.

Keith Floyd ble født i 1943 og døde 14. september 2009, 65 år gammel. RIP.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også